Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 16:25 4 891 4

Епохално откритие в Солун

  • солун-
  • откритие-
  • град

Откриха древен град

Епохално откритие в Солун - 1
Снимка: Shutterstock

По време на строителството на метрото в Солун са извадени стотици хиляди археологически находки и е открит цял древен град, съобщи БНР.

Изграждането на метрото в Солун започна през 2006 г., но се забави заради огромните по обем археологически работи. През това време са открити около 300 000 артефакта, а последният е статуя на Афродита.

Археолозите са открили град от епохата преди идването на власт през 316 г. пр.н.е. на македонския цар Касандър, гробище от римско време в покрайнините на Древната Агора, източен некропол, открито градско пространство, което показва организацията на града от основаването на Солун до края на периода от късната античност.

Много находки се отнасят към периода от Византийската империя до големия пожар през 1917 г., по време на който е изгоряла голяма част от "стария град".

Сред представените артефакти е златен венец от погребение от края на IV - началото на III в. пр.н.е., множество накити, глинени скулптури, съдове от елинистичната епоха. Според археолозите, находките помагат за възстановяването на неизвестни страници от историята на града и на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    8 6 Отговор
    македонски ще да е хахаха
  • 2 хахахахаха

    10 3 Отговор
    ех тия македонци са се появили преди планетата бре...
  • 3 Демограф

    5 0 Отговор
    Пеласгите са обитатели на Гърция "от преди да се появи Луната". И до появата на Данай с 50-тте му омъжени щерки.
  • 4 Любо

    1 1 Отговор
    Всичко е било тракийско чак но не го признават , но лека полека и това ще стане.
Новини по държави: