27 Февруари, 2018 07:42 1 637 6

Крайнодесен терор заплашва кралството

  • марк роули-
  • скотланд ярд-
  • великобритания-
  • тероризъм-
  • джо кокс-
  • крайнодесен тероризъм

Великобритания е изправена пред сериозна терористична заплаха от екстремисти, предупреди Скотланд ярд

Крайнодесен терор заплашва кралството - 1
Снимки: БТА/АР

Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран крайнодесен тероризъм, предупреди Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд, съобщава Reuters.

Роули разкри, че полицията е осуетила миналата година четири заговора на крайнодесни екстремисти.
Миналата година във Великобритания бяха извършени пет смъртоносни нападения, като при едно от тях мъж връхлетя с ван върху хора, излизащи от джамия в Лондон. Той бил развил омраза към мюсюлманите от крайнодесни публикации в интернет.

Предишната година почитател на нацизма уби депутатката Джо Кокс една седмица преди референдума за Брекзит. След това Великобритания забрани за първи път от 1940-те години неонацистката организация "Национално действие" и още две групи.

Крайнодесен терор заплашва кралството

"От 18 месеца в Обединеното кралство имаме местна, неонацистка терористична организация, вярваща в превъзходството на бялата раса, която има същите цели, като всяка друга терористична организация, ангажирана с насилие", каза Роули. "Това трябва да тревожи всички нас", допълни той.
След първите нападения през март 2017 г. Марк Роули каза, че полицията е осуетила 10 ислямистки конспирации и четири заговора на крайнодесни екстремисти.

За да покаже мащаба на заплахата, пред която е изправена Великобритания, той разкри, че в момента се водят 600 разследвания за тероризъм с над 3000 заподозрени.

През последните три години арестите за тероризъм са се удвоили, а в същия период около 2000 души са били включени в правителствената програма за противодействие на радикализацията. По думите му една трета от тях са били крайнодесни.

Марк Роули, който следващия месец ще се оттегли от поста в Скотланд Ярд, който заема от 2014 г., каза, че ислямистките и крайнодесните екстремисти са токсична комбинация, която се подхранва взаимно и преследва едни и същи цели за разделение, страх и омраза.

Крайнодесен терор заплашва кралството

Той каза, че е важно Великобритания да сключи споразумение с ЕС, когато напусне блока през 2019 г., за да не пострадат отношенията с европейските колеги. "Каквото и да е споразумението, ние се нуждаем от нещо, което да осигурява поне добрата платформа за сътрудничество, която имаме днес", коментира служителят на Скотланд Ярд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 анонимна

    6 1 Отговор
    омраза омраза и пак омраза...единствено на расова и верска основа.
    Хората стават от зли по-зли.Вече трудно може да се разбере кой какви ценности изповядва и до къде би стигнал в начина си да ги изрази
  • 4 Дяволско копито

    4 1 Отговор
    С нетърпение чакам великата война на религиите. Светът от както е създаден, хората винаги са били разделени според религията си на отделни географски местоположения - черните в Африка, белите в Европа и Америка, будисти, мюсюлмани и т.н. да не ги изброявам и това не е случайно. От както е започнала тази мешена скара, света не върви на добре и се е превърнал в бунище и по зле ще става...
  • 5 незнайко

    1 0 Отговор
    Нали затова избягаха от ЕС за да се справят с тази напаст от АФРИКА !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    От ЕС избягаха щото САЩ така им нареди, понеже ЕС му пречи много в икономическо отношение.
    Колкото до тая новина, дивия толеризъм ще доведе след себе си единствено дива съпротива в лицето на крайнодесни движения(може би реално това е целта на САЩ- нова голяма война в Европа). В природата има баланс, всяка сила поражда противоположна по големина и посока сила не е само във физиката, но и в политиката става така, и в морала, и в живота.
Новини по държави: