1 Март, 2018 20:45 2 038 0

Джокондата тръгва на турне?

  • леонардо да винчи-
  • мона лиза-
  • джоконда-
  • лувър

Френският министър на културата Франсоаз Нисен е за преместването на Мона Лиза

Джокондата тръгва на турне? - 1
Снимки: БТА/АР

Френският министър на културата Франсоаз Нисен заяви, че сериозно ще проучи въпроса за преместването на Джокондата в рамките на план, в който шедьовърът да бъде показван и на други места, извън Лувъра, предаде France 24.

Нисен възнамерявала отново да обсъди въпроса с директора на престижния музей, който не би се противопоставил на подобна идея. Проектът включва излагането извън Лувъра и на други емблематични творби.

"Моята идея е да се преборим с културната дискриминация на нацията, а пътуващите експозиции са един от начините за преодоляването й", изтъкна Нисен.

Запитана относно възраженията на реставраторите и на експертите за рисковете за шедьоврите при тяхното транспортиране, министърът изтъкна:

"Ние се срещнахме със същата съпротива, когато решихме да изнесем гоблена от Байо. Но правителството реши артефактът да бъде предоставен на Великобритания през 2022 година по време на ремонтните работи на музея, в който гобленът се съхранява".

Кметът на град Ланс, където се намира филиал на Лувъра, заяви, че е готов да приеме в местния музей картината на Джокондата. Запалянковците на едноименния футболен клуб разиграха огромна сценография на стадиона с лика на Мона Лиза, с което пожелаха шедьовърът да гостува на тяхна територия.

Джокондата тръгва на турне?

Джокондата е била показвана в САЩ и в Русия.

През 1911 г. безценното платно беше откраднато от Лувъра от италианец. Той беше задържан две години по-късно, когато се опита да продаде картината на колекционер във Флоренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: