Last news in Fakti

23 Март, 2018 09:57 1 448 1

Разкол в лагера на сепаратистите

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • жорди турул

Каталунските депутати не можаха да изберат регионален лидер

Разкол в лагера на сепаратистите - 1
Снимки: БТА/АР

Парламентът на испанската автономна област Каталуния не успя да избере регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не можа да събере достатъчно гласове, предадоха световните агенции.

Турул, който е близък съюзник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, се нуждаеше от 69 гласа, но спечели само 64 заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в каталунския парламент.

Сега депутатите имат два месеца, за да изберат лидер на областта. В противен случай ще трябва да има нови регионални избори.

Турул все пак може да получи още един шанс да бъде избран. Той обаче трябва да се яви пред съда по обвинения в бунт и противодържавна дейност заради участието му в опитите за обявяване на независимост на Каталуния през октомври. Миналата година Турул беше арестуван, а после освободен под гаранция.

Разкол в лагера на сепаратистите

Съдът може да го обяви за неизбираем или дори да го върне в затвора, ако прецени, че има достатъчно доказателства, че бившият министър от предишното каталунско правителство е извършил тези престъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    4 1 Отговор
    И там се бият за кокала
Новини по държави: