2 Март, 2018 08:16 897 1

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер

  • карлес пучдемон-
  • премиер-
  • каталуния-
  • испания-
  • независимост-
  • референдум

Ако се върне в Испания, Пучдемон ще бъде арестуван

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който беше свален от испанското централно правителство и е в изгнание в Брюксел, отказа да се кандидатира за министър-председател на каталунското правителство, съобщи „Индипендънт“.

„Информирах председателя на каталунския парламент да не издига временно кандидатурата ми за премиер", посочи бившият каталунски лидер. Ако се върне в Испания, Пучдемон ще бъде арестуван, тъй като е обвинен от испанските власти в подбуждане към бунт.

Пучдемон ще предложи за „независим" кандидат и алтернативна фигура Жорди Санчес, който в момента е задържан в Мадрид по обвинения в организирането на бунт. Страстите в Испания се разгорещиха след каталунския референдум за независимост, който от Мадрид определиха за незаконен.

Каталуния е управлявана директно от Мадрид през последните четири месеца, откакто испанският премиер Мариано Рахой се позова на конституционните правомощия, за да поеме властта в региона след едностранното обявяване на независимост през октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 2 Отговор
    А уж имаше демокрация,европейски ценности,правото на малцинствата да се самоопределят и самиида се управляват...защо косовари,черногорци или пък кюрди имат правото да си напрааят своя държава ,но каталонци,баски,ирландци нямат????
Новини по държави: