29 Март, 2018 07:27 1 432 2

Двете Кореи преговарят усилено (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров-
  • панминчжон-
  • мун дже-ин

Тече подготовка за предвидената за април среща между президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин

Двете Кореи преговарят усилено (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея започнаха преговори в демилитаризираната зона Панминчжон между двете страни, за да подготвят предвидената за април среща между лидерите им - президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, предаде Reuters.

Сегашните преговори трябва да определят датата и мястото на съмита, на който ще бъде направен опит да бъде преодоляно напрежението около ракетно-ядрената програма на Северна Корея.
Тричленната южнокорейска южнокорейска делегация се води от министъра на националното обединение Чо Мьон-кьон, а 3-членната севернокорейска делегация - от председателя на националната агенция по междукорейските въпроси Ли Сон-хван.

Днешните разговори идват след изненадващата визита в Пекин на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, където той води разговори с китайския президент Си Цзинпин, които според АП са имали за цел да координират и укрепят позициите на двете страни преди планираните срещи на Ким с южнокорейския президент Мун и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Двете Кореи преговарят усилено (СНИМКИ)

Тръгвайки на отделни разговори с Пекин, Сеул, Вашингтон, а вероятно и с Токио и Москва, Северна Корея може би се опитва да предотврати евентуален общ фронт между партньорите си от международната шесторка в преговорите. Подновявайки близките си отношения с Китай, който е нейният единствен мощен съюзник, Северна Корея иска също да получи козове срещу Южна Корея и САЩ, твърдят анализатори.

В разговорите си с китайския лидер Ким може би е обсъдил икономическото сътрудничество с Китай или е поискал по-леко прилагане на санкциите, наложени от ООН заради севернокорейската ракетно-ядрена програма. Пхенян иска също Пекин да се противопостави на още по-твърди санкции, ако предстоящите преговори с Вашингтон и Сеул отидат в задънена улица и Северът поднови ядрените и ракетните си опити.

Двете Кореи преговарят усилено (СНИМКИ)

От офиса на южнокорейския президент съобщиха, че членът на китайския Държавен съвет Ян Цзечъ ще посети Сеул днес и утре, за да информира президента Мун Дже-ин и други южнокорейски лидери за резултатите от разговорите между Си и Ким в Пекин.

Вашингтон и Сеул твърдят, че Ким по-рано е казал пред южнокорейските представители, които го посетиха в Пхенян, че е готов да сложи своя ядрен арсенал на масата за преговорите с Тръмп. Северът обаче все още не е потвърдил официално, че желае среща на върху между Ким и Тръмп.

Двете Кореи преговарят усилено (СНИМКИ)

До обявяване на предстояща историческа среща САЩ-Северна Корея през май се стигна след визита във Вашингтон на пратеници на южнокорейския президент, след като преди това зимната олимпиада в Южна Корея доведе до изненадващо затопляне на отношенията между Севера и Юга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    1 0 Отговор
    Няма лошо,с блага дума -много се постига.
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Браво,а великата Америка пак ще направи опити да ги раздели иначе не може да ги владее
Новини по държави: