Last news in Fakti

29 Март, 2018 09:18 1 422 25

Москва: Великобритания не осигуряват безопасността на руснаците

  • скрипал-
  • сергей скрипал

Върви съзнателна, преднамерена ескалация на конфронтацията, демонстриране на силата близо до руските граници

Британските власти систематично демонстрират неспособността да осигурят безопасността на руските граждани на своята територия.

Това се казва в официалната позиция на руското министерство на външните работи, разпространена от посолството на Москва в София.

Въпиющи примери на това, в частност, са отравяне на бившия сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Литвиненко, смърт при неизяснени обстоятелства на руските бизнесмени Бадри Патаркацишвили и Александър Перепеличний, тайнствено «самоубийство» на Борис Березовский и удавяне на неговия делови партньор Николай Глушков и най-накрая посягане на живота и здравето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юляи Скрипал.

В последния случай Лондон пренебрегна всички норми на международното право, етиката и здравия смисъл. Без да предоставя каквито и да било доказателства и дори не предлагайки никаква конкретна картина на случилото се, Лондон обвини Русия в отравяне на собствените граждани, започна да използва название на химическото вещество, което никога не се е използвало при нас, разгърна мащабна политическа и медийна кампания. Инспирирано бе безоснователно експулсиране на руските дипломати от редица страни и представителства към международните организации, беше обявен комплекс от други санкционни мерки. Нашите законни изисквания да ни предоставят образци от приложеното вещество бяха игнорирани.

Следственият комитет на Руската Федерация на 16 март т.г. възбуди наказателно дело във връзка с опита за предумишлено убийство на гражданка на Руската федерация Юлия Скрипал и подготви съответно запитване до британската страна. Очакваме от Лондон конкретно взаимодействие в рамките на воденото от нашите органи на реда разследване.

Държането на британските власти предизвиква много въпроси. Населението на самата Великобритания се държи в неведението относно ключовите моменти на този инцидент, обявен за сериозна заплаха, не се знае общ брой пострадали. Премълчава се и информация за дейността на намиращата се недалеч от Солсбъри секретна лаборатория в Портон Даун, където, както всички знаят, се провеждаха работи по създаване на химически оръжия.

Скрива се информация за проведените от този център заедно с британските военни годишни учения «Токсична кама» в навечерието на отравяне на Скрипал, в рамките на които се тренираха техники на борбата с химическото и биологическото заразяване.

По цял свят с усилията на Лондон се разгръща кампания по формиране на абсолютна презумпция на вината на Русия.

Върви съзнателна, преднамерена ескалация на конфронтацията, демонстриране на силата близо до руските граници. Очевидна е линия на противопоставяне на политико-дипломатическото взаимодействие, което би могло да допринесе за обективно и всестранно разглеждане на инцидента в Солсбъри.

Анализът на комплекса на всички обстоятелства свидетелства за незаинтересуванността на британските власти да се изяснят истинските мотиви и да се установят изпълнителите на престъплението в Солсбъри и ни кара да мислим за евентуална причастност към него на британските специални служби. Ако руската страна не получи убедителни доказателства на обратното, ще смятаме, че дума става за опит за убийство на нашите съграждани в резултат на най-голямата политическа провокация.

Подчертаваме, че доказателствата в този случай дължи тъкмо британската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    32 4 Отговор
    Има нещо гнило в пустата му Англия-не знам от къде идва,може би от кръвосмешението или това,че и те пият много.

    Коментиран от #21

  • 2 Никита Хрушчов

    17 7 Отговор
    Аз щях да пратя една ядрена подводница да събере малко док.материал по случая Скрипал
    По Темза щях да я пусна
  • 3 Цирк Путин

    7 16 Отговор
    Хахах!!
    Адвокатите на международния дребен и свръх злобен престъпник вече пишат защити за пред Хага. Няма съмнение, че московският цирк на джуджетата ще бъде закрит, а трупата ще лъска наровете в Хага.
  • 4 Зорлем

    18 6 Отговор
    Е, наистина не може да се отрече, че бая руснаци загинаха в ЮК, така че това обвинение си е основателно. Няма друга такава комедия като "международната политика"!
  • 5 Историк

    9 13 Отговор
    Руската наглост е по-голямо и от територията обитавана от евразийските примати.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 El comandante

    11 7 Отговор
    Слсва России
  • 8 Пеньо

    7 13 Отговор
    Това вече наистина е нагло. Убиха го, а сега квичат, че не са го опазили англичаните! Тъй като не съм виждал доказателствата по случая, нямам 100% убеденост за вината на Кремъл. Но колкото повече си отварят устата, толкова повече ме убеждават, че заповедта е дошла оттам.

    Коментиран от #9

  • 9 Да уж

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    А какъв процент доказателства имате, който ви позволява да обвинявате в убийство?

    Коментиран от #13

  • 10 СОТ

    3 12 Отговор
    Най-безопасно за руските граждани е в Кемерово, но лошите западняци не ги пускат да се приберат в на матушката си.

    Коментиран от #11, #22

  • 11 Да уж

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "СОТ":

    Не ви ли е срам?????

    Коментиран от #15

  • 12 зулус

    12 3 Отговор
    Лично аз нямам съмнения кой му видя сметката на Скрипал, но сега вече започна да ми се изяснява и защо го убиха англичаните.
  • 13 Пеньо

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Да уж":

    Не съм прокурор и не съм путинофил и затова не ми трябват подробни доказателства за да обвинявам някого. За мен е важно, че ръководителите на почти всички демократични държави са на едно мнение. За мен е важно, че начело на една голяма държава стои човек /за него мога да напиша много/ от КГБ-комунистическият аналог на Гестапо. Това са двата най-античовешки репресивни апарата измисляни някога от човечеството. И когато трябва да взема страна, как мислиш, чия ще е? Вземам страна, но за такива, като теб ще повторя: не обвинявам и не съдя. Имам мнение!

    Коментиран от #14

  • 14 зулус

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пеньо":

    Твоето мнение е като на площадите на България 1989г. - "кой не скача е червен"

    Коментиран от #16

  • 15 съболезновател

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да уж":

    Не го е срам, разбира се. Задължително условие за всеки соросоид е да бъде безсрамен до наглост, гладен, с добре тренирани устни, готови да обслужат всеки, който пуска гювеч
  • 16 Пеньо

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "зулус":

    Извращения от типа "кой не скача е червен" ги правят само комунистите, закоравели и пребоядисани, нямащи нищо общо с демокрацията. Те най-много се страхуват от хората с друго мнение, защото нямат доводи "против"!

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 Да уж

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пеньо":

    А вие какво общо имате с демокрацията?
    Вашата "демокрация" е пълен тоталитаризъм, когато обвинения не се базират на доказателства, а на вътрешната убеденост, когато лъжа и лицемерие са издигнати с ранга на "ценности", какво като хора с различни мислене от вашето за заклеймяват и се демонизират. Мерси за такава демокрация.
  • 18 зулус

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пеньо":

    Я каква бърза промяна настъпи в мисленето ти...вече искаш доводи и доказателства!!!Значи има полза от това че пиша тука - веднага се обърна на 180 градуса
  • 19 съболезновател

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пеньо":

    Че ти току-що описа себе си, бе!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    англичаните са прасета. не знам точно какви мелези са и откъде са се заселили на тоя гнусен остров,но определено кръвосмешенията си казват думата. Те поне да бяха някакви чистокръвни хора,а не мелези

    Коментиран от #23

  • 22 бааа и тъпацие има тук

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "СОТ":

    Да ти се връща-тройно...
  • 23 зулус

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Веднага ти отговарям-Германските племена са изгонили всички лъжци и мошеници и са ги заточили там да са по-далече.По същата схема англичаните пращат своя "екстракт" в Америка и Австралия
  • 24 КО РЕЧИИ

    1 0 Отговор
    Абе факти бг - каква е тая дума "Въпиющи " ???????? Аз съм българче ама ....
  • 25 MT Гонтан

    1 1 Отговор
    Пфффффф , то затва вскички руски милионери живеят там , и децата им , и бабите им , дядовците им и пичка им лелина . Повече от половината руски спер..яди избягаха да се съешават с англичани , и всичко тва щот кривозъбите англичани не се грижат добре за руските граждани хахаахха. Ами руските тикви що не се грижат за техните си руснаци в русия , ми ги манипулират и ги оставят да мизерстват ? Хммм интиреснуууу
Новини по държави: