Last news in Fakti

30 Март, 2018 08:09 1 404 7

Задава се нова Студена война

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • студена война-
  • сащ-
  • русия-
  • напрежение

Не трябва да се стига до ескалиране на напрежението

Задава се нова Студена война - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че отношенията между Съединените американски щати и Русия са в ситуация, „сходна“ до това, което преживяхме през Студената война, предаде „Ройтерс“.

„По време на Студената война имаше механизми за комуникация и контрол за избягване на ескалиране на напрежението. След края й тези механизми спряха да съществуват. Време е отново да предприемем такива мерки“, заяви генералният секретар на ООН.

„Трябва отново да има такива механизми, за да се гарантира, че няма да има ескалиране на напрежението. Смятам, че отново има нужда от това“, посочи още Антониу Гутериш. Думите му идват на фона на напрежението по оста Москва – Вашингтон заради изгонените дипломати.

Заради отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на британска земя Обединеното кралство изгони руски дипломати, а в знак на солидарност американците направиха същото. Русия отвърна на мерките и обвини западните страни в провокация и лъжи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan4o

    3 17 Отговор
    стига с тая студена война , дайте вече горещата война
  • 2 реалист

    11 1 Отговор
    Ескалацията на напрежението е видима и не е само със случая "скрипал"-това е най-малкото.Студената война бе прекъсната за малко през 90 години по времето на Елцин,но надпреварата във въоръжаването не е преставала. Настина границите на разрешените и забранените линии се размиха.Мисля,че ООН не е в състояние да укроти САЩ и Русия-те самите трябва да седнат и да се разберат и да пренапишат "правилата на играта".

    Коментиран от #6

  • 3 куку руку ку

    14 3 Отговор
    Студената война никога не е прекъсвана. Просто 90-те годин сащ помислиха, че са я спечелили и започнаха да се държат като световен хулиган, което пък даде време на Русия да се съвземе.
  • 4 Да уж

    6 2 Отговор
    Няма да има война. Спокойно.
  • 5 Бай хойДД

    8 2 Отговор
    КОЙ КАКВО ТЪРСИ ЩЕ СЕ ГО НАМЕРИ САМО ЧЕ ТАЯ ЩЕЕ ПОСЛЕДНАТА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО С ТИЯ ЯДРЕНИ И БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ НЕ ВЯРВАМ ДА ОЦЕЛЕ НЯКОЙ
  • 6 jfoxfk

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    Не съм съвсем съгласен с Вас. Надпреварата във въоръжаването започна когато САЩ най-нагло излъгаха, че НАТО няма да се разширява, а по-късно и излязоха от договора за ПРО. От тогава да маса пъти президентът Путин предупреждава, че Русия няма да търпи дрънкане на оръжие до границите си. Какво стана? Ами Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и т.н. държави, непосредствено граничещи с Русия станаха членове на НАТО. Ухажват Грузия и Украйна. После ПРО в Ю. Корея, Япония, Полша и Румъния в същите контейнери дето се изстрелват и КР "Томахоук". С летателно време до Москва и Санкт Петербург под 20 минути. Е, на мястото на руснаците ако беше САЩ, как щяха да реагират? През 60-те години, като СССР поставиха ракети в Куба, САЩ започна да преговаря. Това Путин иска още от 2002год. Но никой не ще да говори с него като равен с равен. САЩ, ЕС и НАТО го гледат отгоре и се заканват да преговарят само от ... позицията на силата. Е това може са стане с една наша преговаряща, известна с псевдонима "г-жа yes sir". Само, че с г-н Лавров известен на запад, а и в цял свят с псевдонима - "г-н Нет" не може да се преговаря така.
  • 7 Бай Благой

    0 0 Отговор
    "Задава се" - та тя е вече факт.