1 Април, 2018 12:41 2 685 5

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ)

  • стивън хокинг-
  • кеймбридж

Стотици роднини, приятели и колеги се сбогуваха със Стивън Хокинг на погребението му в Кеймбридж

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния британски астрофизик Стивън Хокинг, предаде ВВС.

Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, на две крачки от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години.

Около църквата се бяха събрали стотици обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от шестима души от бившия колеж на Хокинг, покрит с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената.

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ)

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ)

Камбаната на църквата удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на прочутия учен.
Сред около 500-те поканени гости на церемонията бяха китаристът на Queen Брайън Мей и съпругата му актрисата Анита Добсън, британският модел Лили Коул, кинопродуцентката Барбара Броколи, изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск, британският астрофизик Мартин Рийс и актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г.

Стивън Хокинг почина на 14 март в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той каза пред BBC, че не е очаквал да доживее 75 години.

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ)

Сбогом, и благодарим за всичко, Стивън (СНИМКИ)

На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо невронно заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да ползва синтезатор на речта, за да комуникира.

Прахът на Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство в близост до гроба на Исак Нютон на 15 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 4 Отговор
    Трябваше да му направят ковчег и да го пуснат в космоса да се рее
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оху Боху

    5 12 Отговор
    Стивън е поредната американска измислица, като онази за полет до Луната. Янките са в съюз с най- гнусните извънземни и слагаха в говорния апарат на този напълно неадекватен човек техните измишльотини. Но Бог ще ги накара да си платят всяко престъпление. Адът съществува!
  • 4 Гост

    4 1 Отговор
    Тъп ли си? Той е един от най-гениалните умове на нашето време. Не трябва да се говори така. Имай поне уважение към човека.
  • 5 Тъга

    1 0 Отговор
    ПОЧИВАЙ В МИР, ВЕЛИКИ ЧОВЕЧЕ
Новини по държави: