10 Април, 2018 06:33 2 653 3

Човешкият мозък непрестанно се обновява

  • човек-
  • мозък

През целия си живот човешкият организъм може да произвежда нови мозъчни клетки, които да заменят умрелите

Невробиолози от Колумбийския университет в Ню Йорк стигнаха до извода, че през целия си живот човешкият организъм може да произвежда нови мозъчни клетки, които да заменят умрелите, съобщи Лайф.

Като основа за подобни заключения послужили наблюдения на мозъчната активност у възрастни хора. В рамките на изследвания на мозъчната и клетъчната активност се изяснило, че в хипокампуса на възрастните хора се формират нови неврони и производството на нови клетки намалява незначително с напредването на възрастта.

Получените резултати предстои да бъдат потвърдени в три независими едно от друго изследвания. Ако заключенията на невробиолозите от Колумбийския университет се потвърдят, има вероятност дегенеративни заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер, да бъдат "отстранявани" в ранните им стадии с помощта на клетъчна терапия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 месара

    1 0 Отговор
    това отнася ли се за родните чалгарки, миски, сузанитки, гери николки, плейки и разни други кухи лейки?

    Коментиран от #3

  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "месара":

    Те тези мозък имат, ама гънки немат. Там само винкелу може да направи гънка ;)