Last news in Fakti

1 Април, 2018 22:00 5 708 20

Наистина ли алкохолът “прочиства“ мозъка

  • алкохол-
  • мозък

Алкохолът неизменно съпътства нашия живот. Ние го консумираме за забавление, за да отпразнуваме приятни поводи, за утоляване на жаждата. Всъщност, в малки количества, той намалява риска от деменция.

Ценителите на спиртните напитки, смятат, че малко количество концентрат всъщност е много полезно за здравето и особено за сърдечно-съдови заболявания и много видове рак, съобщават от foodpanda. Обобщението е, че алкохолът изглежда вреден в големи количества, но потенциално полезен при малки дози.

Изследователите проследяват CSF (течността в гръбначния мозък). Те установяват, че веднага след еднократна ниска доза алкохол, потокът на CSF се увеличава с 40%. Средните и високите дози, напротив, намаляват потока на CSF с около 30%. Намаляването може да се появи, защото по-високите нива на алкохол временно понижават количеството кръв, което сърцето изпомпва, а притокът на кръв помага за задвижването на CSF.

Тези мозъчни процеси могат да обяснят защо алкохолът в малки количества, изглежда предпазва от деменция и подобрява самоцелването на мозъка.

Освен всичко, казано до тук, малкото количество алкохол, съчетан с вкусна храна, повишават нивата на серотонина, което ни кара да се чувстваме щастливи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самоцелването на мозъка

    11 2 Отговор
    foodpanda да ги прикрепят към БАН и да имат катедра в СУ!!!
  • 2 JPower

    26 5 Отговор
    Какво означава малко количество??? Кило ракия,как е,??? Питам за един приятел..

    Коментиран от #18

  • 3 Ели

    5 23 Отговор
    Алкохолът е вреден за здравето дори и в съвсем малки количества и не принася НИКАКВА полза на организма, даже напротив! Преди години имаше документален филм точно на тази тема.
    Но това е толкова ОЧЕВАДНО, че дори няма смисъл да се разисква и обсъжда този въпрос.

    Коментиран от #19

  • 4 РЗС

    11 6 Отговор
    Направо зачиства мозъка,ако съдя по хората,когато са пияни. А иначе да очакваме с такива умни статии скоро да предписват рецепти на пациенти по здравна клинична пътека
  • 5 Гост

    22 5 Отговор
    Има нещо гнило в душиците на пълните трезвеници и тези залитащи по "здравословни диети" от биохрани. Освен това, и гените им са съмнителни ;)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ААА

    15 0 Отговор
    Чаша домашно червено вино преди лягане , е безценно лекарство за организма. Виното е мощен антиоксидант, и разчиства холестеролните плаки в артериите, и човек живее по 100 години , без да познава Аспирина. Количеството и качеството са определящи , дали се касае за лекарство, или за отрова. На закоравял алкохолик ,който пие по литър и канче , е ясно че няма как да помогне , каквото и да ви говори.Или както е рекъл народа-Да пази господ такова семейство , жената ку.ва , а мъжът алкохолик.

    Коментиран от #13

  • 8 Умерен

    9 2 Отговор
    Грам на килограм телесна маса!
  • 9 Шаран БГ

    6 4 Отговор
    Етиловият алкохол е наркотик, като всички останали!!
    Всяка количество прието вътрешно е вредно за организма !
    Нормално е , всеки любител/пристрастен или не / да си търси оправдание, за да му "цапне едно" за довиждане, за изпроводяк, за отскок и т.н. Не оспорвам горе написаното ! Вероятно е така. Но за всеки организъм количеството алкохол, което той може да понесе е различно. И влиянието върху организма е различно, докато не го унищожи напълно. В смисъл, един го избива на веселие, друг на печал,трети вади нож, друг пък го избива на " нежни чувства и любов " и т.н.И като наркотик пристрастява !!!
    Как беше? Един пие от радост, друг от мъка, а трети от сутринта
  • 10 Валя

    2 0 Отговор
    Защо не споменавате как спирта неимоверно натоварва черния дроб дори и в малки количества,как допълнително спомага за натрупването на убийствени елементи по кръвоносните съдове,как изгаря стомашночревния тракт и не просто убива вредните бактерии в стомаха но заличава и полезните такива а те са много повече и са крайно необходими,въобще колкото и положителни страни да намерите в алкохола трябва да знаете че отрицателните са хиляди пъти повече

    Коментиран от #12

  • 11 666

    2 1 Отговор
    Ами има лесно, като ви чета научните изповеди. Просто пийте вода.
    И ще живеете с орлите или там нещо, което живее 12767498983467255412 години без празниците.
    А на 120 ще изглеждате като на 22 хмммммммммммммммм красота.
  • 12 Анна

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Валя":

    Абсолютно те подкрепям, Валя, точно така е. Алкохолът безспорно е разрушителен за организма, и не само във физически аспект. Също и в душевноемоционален план, и в умствен, тъй като убива мозъчните клетки.
    И най-вече, в морален план, защото всички алкохолици са морално пропаднали хора!
  • 13 РЗС

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ААА":

    Абсолютни глупости говориш, никакъв алкохол не е безценно лекарство. Като човек със тромб в крака лекарите са ми забранили всякакъв алкохол и най-вече ЧЕРВЕНО вино,защото спомага за натрупването на тромби във кръвоностните съдове. Това са лекари защитавали докторати,а не писали измислените статии дето си чел в интернет

    Коментиран от #17

  • 14 Фактология

    3 1 Отговор
    Алкохолиците винаги си изнамират оправдания да поркат, каквото и да им се каже, то си знае неговото и това е. Един вид безволеви долни наркомани, но то си е за тях, кой ги е спрял да си копаят гроба... Вдигнали сме ръце от такива отдавна.

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Фактология":

    Ще се повторя,със слаби гени и потайни душици са трезвениците. Както пише Балзак в шагренова кожа -"злоупотребявайки с цигарите и алкохола,в почти предсмъртна агония,човек се пренася в нови светове и невиждани красоти"-по спомен, 90% е така,но може да е написано по добре ; )
    За другите 10% не съм сигурен, може от алкохола да е
    Хахаха

    Коментиран от #20

  • 16 deadman1488

    2 0 Отговор
    мноу добре прочиства организма от опит знам тва
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 deadman1488

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    ИДЕАЛ ПЕТРОФФ Е КИЛЦЕ РАКИЙКА С КОМПАНИЙКА И МНОУ ЯКО МЕЗЕНЦЕ ТРЕБЕ КЪМ РАКИЙКАТА ОБАЧЕ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Гостенинчо, ти разправяш за такива трезвеници, дето не са близвали алкохол или само с@ опитвали през живота си. Трезвеници без проблем. Но чест им прави на хората, които са имали проблеми с алкохола и ОТНОВО са станали трезвеници, преодоляли са го.