Last news in Fakti

13 Април, 2018 09:52 1 210 5

Великобритания удари "Ислямска държава" в интернет

  • великобритания-
  • ислямска държава-
  • кибератака-
  • джереми флеминг-
  • notpetya

Лондон обяви, че е извършил ефективна кибератака срещу джихадистите

Великобритания удари "Ислямска държава" в интернет - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания е извършила "голяма нападателна киберкампания" срещу "Ислямска държава", обяви директорът на Правителствената централа за комуникацииns (GCHQ), цитиран от ВВС.

Според Джереми Флеминг, който е бивш агент на МИ5, резултатът от офанзивата е с "широк обхват" и тя е намалила възможностите на групировката да координира атаките си и да разпространява пропаганда.

В публична реч в Манчестър пред конференция по кибернетична сигурност той каза, че операцията е "прекалено деликатна, за да бъде обсъждана", но е показала колко ефективна може да бъде една насочена кибератака.

Великобритания удари "Ислямска държава" в интернет
Снимка: БТА/АР

Шефът на GCHQ отправи критики към Русия заради нейното, по думите му, "недопустимо кибер поведение", което е "растяща заплаха" за Обединеното кралство и неговите съюзници. Той спомена безразборните атаки с вируса NotPetya срещу Украйна, който после се разпространи по света.

Впоследствие Лондон и Вашингтон обвиниха за това кибернападение руски военни, което Москва отрече. Според Флеминг руснаците не играят по правилата, като "замъгляват границите между престъпните и държавните действия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗайоБайо

    3 0 Отговор
    Ама разбира се! Че то всичкото ви е "твърде деликатно, за да бъде обсъждано", включително базата доказателства независимо за какво.Реакциите обаче никак не са деликатни
  • 2 Приател

    0 0 Отговор
    Имаше дузпа
  • 3 Санкция

    3 0 Отговор
    Сега стотици хакнати джихадисти се движат хаотично из пустинята 😄
  • 4 Островните маймуни

    2 0 Отговор
    както ги наричаме тук, във ФРГ, да си останат на острова ида спрат да сипят лайната си по околните цивилизовани държави. Само лъжи и измами ръсят, целта е както винаги да запалят Европа и света, но други да вадят въглените после, а те и братчедите им само да пълнят гушите. Пожелавам им няколко фойерверки от типа на вече познатите ни, защото употребени от техните братчеди, изгряли над страната на изгряващото слънце. И по-скоро да е, че аман от тях... Амин.
  • 5 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    ама спрете интернет в Англия,САЩ и Зап.Европа и няма да има ислямски тероризм, защото парите и идеите идват от тези държави
Новини по държави: