16 Април, 2018 10:10 1 691 3

В Македония ще има референдум за името

  • македония-
  • име-
  • ес-
  • нато-
  • членство-
  • референдум-
  • зоран заев

Референдумът ще бъде подкрепен от най-голямата опозиционна партия

В Македония ще има референдум за името - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е нужно в страната да се проведе референдум за името и най-вероятно ще има такъв, но не се знае точно кога. Като времева рамка за провеждането на допитването, той посочи периода преди влизането на Македония в НАТО или след това, преди влизането на Македония в Европейския съюз, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.

Македонският премиер изтъкна, че, както правителството, така и опозицията са за референдум по този въпрос и той би искал допитването да има подкрепата и да е организирано от всички партии, включително най-голямата опозиционна – ВМРО-ДПМНЕ.

Все пак, най-голямата албанска партия в момента – ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) – е против идеята за референдум по въпроса за името, пише „Макфакс“. Това бе потвърдено и от вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който заяви, че ако Социалдемократическия съюз на Македония и останалите коалиционни партньори настояват за референдум, те ще го подкрепят, но партията остава на позицията, че допитването може да има сериозни последици върху междупартийните и междуетническите отношения, съобщи „Фокус“.

„Албанците и ДСИ са конструктивни по този въпрос и биха приели решението да има референдум, но подсещаме за възможните проблеми, които могат да произлязат от това“, заяви Османи.

Във връзка с преговорите за името, премиерът Заев посочи конкретно кои въпроси са останали неразрешени. От седемте точки, за които се преговаря, са останали въпросът за името, езикът, произходът, идентичността и промяната на Конституцията на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: името, езикът, произходът, идентичността...СА БЪЛГАРСКИ! КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМЪТ?
  • 2 alc

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От седемте точки, за които се преговаря, са останали въпросът за името, езикът, произходът, идентичността и промяната на Конституцията на Македония.

    ми то значи че не сте се съгласили в нищо, кви преговори, къв референдум ...
  • 3 неригшстршран

    5 1 Отговор
    като откраднаха чуждото име референдум нямаше
Новини по държави: