Last news in Fakti

11 Април, 2018 07:41 11 369 28

Назрява скандал между България и Македония

  • македония-
  • българия-
  • скандал-
  • история-
  • учебници-
  • андрей ковачев-
  • рената десковска

В основата на скандала са учебниците по история

Назрява скандал между България и Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на образованието на Македония Рената Десковска заяви, че политиката трябва да излезе от образованието, предава македонската медия МКД.

За това дали ще бъдат преразгледани учебниците по география и история в рамките на споразуменията за добросъседство на Македония, Десковска заяви, че такива процеси не са започнали в министерството, нито пък някой официално го е поискал от тях.

Българският евродепутат Андрей Ковачев реагира остро на изявлението на Доксовска, че историческите факти в учебниците няма да се променят, предаде „Фокус“.

„По този начин няма да разберем с бившите комунисти на Тито. Не можете да продължите да лъжете в книги, както в Македония, така и в България", написа Ковачев в своя профил в социалната мрежа Facebook. По-рано министърът заяви, че ще се определят всички грешки, които съществуват в учебниците, но историческите факти няма да се променят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    97 6 Отговор
    Айде първо да преработят учебниците за турското присътвие и след това да се занимават с Македония.

    Коментиран от #3, #9, #10

  • 2 Иванов

    59 9 Отговор
    Албанците добре са ги почнали, ама нашите тикви що се месят, не знам. Бюрмата е територия обезбългарена от "православните ни братя сърби". Тамашните бюрми, живеят за да ни мразят и това всеки българин трябва да го знае. Бюрмите са сърби със сърбите, турци с турците и гърци с гърците и нищо българско не е останало в тях.

    Коментиран от #7

  • 3 Иво

    87 9 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Извинявам се, че се намесвам в коментара Ви и казвам, че помня от миналата година Надежда Неински ( Михайлова ) която е в Турция като посланик дето каза, че в България не е имало турско робство, а някакво си турско присъствие.Тази жена беше навремето в Сдс външен министър и заради нея ме е срам, че съм българин.

    Коментиран от #5, #6, #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    Да
    Но сме горди , че между нас има евреи като Паси, Л. Шулева, Н.Михайлова- Неински… ...
    Хахаха
  • 6 Гостът

    44 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    За каквото и платят това казва.Я погледни недоразумението Паси и той какви ги ръси.Това са предатели.Вместо да защитават българите и българските интереси извън граница те станаха агенти на други държави.При бай Тошо с такива като тях пълниха лагерите.

    Коментиран от #14

  • 7 Гост

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Да де, ама и наш Гошко Димитров е бая виновен така да се развият събитията! Не мислиш ли? Иначе за сегашното положение принципно си прав.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 DADA

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Само да ви поправя: Гошо Тарабата
  • 9 Пешо баджанака

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Добре че е имало османизъм та сме се запазили като българи, и езика си.
    Ами ако беше нещо друго ? Щяхме да бъдем претопени отдавна, вижте че сърбите са постигнали това което твърдя само за половин век. Нещо да добавите ? Това го твърди един виден професор ДИНКОВ , и може би е прав.
  • 10 Токо

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Е то сега има Европейско ''присъствие" не е турско...Чудя се дали не е по добре да станем един естествен придатък на Истамбул . От некави си 20 милиона ще стане 26 милиона .... Дали няма да е малко по добре???
  • 11 Член

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ами да бяхме победили във ВСВ нямаш да е така ама пак бяхме на грешната страна.Така,че не се сърдете само на Гошко ами и на Борисчо.
  • 12 ФАКТ

    13 20 Отговор
    аз като Историк ,не искам да бъда груб ,но си мисля ,4е от това което пише в нашата история.. всеки разумен 4овек ако се замисли поне малко..сам ще разбере 4е историята ни е абсолютно измислена...написани са неща които са мнооооого дале4е от истината....ще ви дам един елементарен пример..от стотици такива измислени които са логи4но не съвместими...защо по време на война...когато ние пе4елим войната победата ни се описва по следния на4ин...България превзема еди коя си държава...България побеждава един коя си държава..България разширява територията си на 3 морета..и други тем подобни истории които са описани така 4е все едно едва ли не сме ги победили при игра на карти а не в война...???това е само един от хилядите примери които в историята ни такти4но ние се изкарваме добрите когато убиваме..и сме добрите когато нас избиват..това не е редно..насаждаме омраза в децата си която не е нужна никому..защото децата ни не се замислят за тези малко подробности..и 4етат това което им е написано..защото 4етат как другите са ни клали и убивали а когато ние сме убивали и клали..???това защо е заместено само с ..""превземаме"" еди кои си..?само 4е то4но както са ни клали и убивали нас то4но така сме правили и ние когато сме "побеждавали""..не може да има война между две страни или народи в която едните просто ""превземат"" а други колят и бесят:)не може да обвиняваме само другите за техните злини..трябва да казваме и нашите извращения..които сме правили...съжалявам но

    Коментиран от #13, #16

  • 13 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Невярвам истински историк да започва изречение с малка буква и вместо "Ч" да пише "4".
  • 14 пп76

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гостът":

    Професионални предатели. Хора, превърнали предателството в професия.
  • 15 гоце безделчев

    13 6 Отговор
    Добре бе, какво ви дреме за македонците????????
    Това ли е най-важното, да пишат, каквото си искат, майната им. Ние щото сме цъфнали и вързали, а сме тръгнали да се занимаваме с другите нещастници.
    Явно някой е на далавера да има конфликт и да се отвлича вниманието от нашите проблеми, пак БКП-то дрънка на патриотичната струна, като няма, на какво друго, така е най-лесно и не иска акъл.
  • 16 Сваляй гащи тогава

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Нямам представа какъв историк си, но всички разширения на териториите на някоя държава по света стават или след война, или след династичен брак. Какво се опитваш да втълпиш? Погледни учебниците по история на съседните държави /ти вероятно нямаш достъп/ и ще видиш как те възпитават децата си - да помнят, че са сърби, турци, гърци, македонци и че пролятата от дедите им кръв е послужила за защитата на днешните граници на държавите. Естествено, че нашите деди са колели и може би бесели враговете на страната ни, никой не го е отрекъл. Ако не го бяха правили, щеше ли да ни има изобщо като българи, изменнико? Как щеше да съществува изобщо България, тъпанарино? От чия гледна точка искаш да се разглеждат войните, териториалните придобивки и наднационалните споразумения? Нали сме от една нация, българската и всяка една териториална придобивка е печалба за страната, а всяка загубена война ни тласка надолу, включително икономически. Каква омраза предаваш на децата си с това, че ги учиш на патриотизъм и любов към Родината? Т...нар!

    Коментиран от #17

  • 17 ба ли го

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Сваляй гащи тогава":

    Точно това ти обяснява човека ама ти си противоречиш със себе си и със статията.Българите по времето на ВСВ в Македонските земи само са грабили , убивали и екстрадирали,после какво са очаквали.

    Коментиран от #21

  • 18 mikis dzezas

    1 1 Отговор
    Преди време славомакедонците ги беше срам ако някои им каже ,че са бугари , а сега ги е гнус !!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Балхар

    0 3 Отговор
    Не може да се помогне на българите с тяхната срамна история, които са недоволни от самите себе си, от своето потекло, история, да станат македонци. Македонецът никога не е искал да бъде българин и освободен от тази фрустрация, никога и не се е опитвал да присвоява нещо оттам. Така може да се резюмира....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Боко

    2 6 Отговор
    Ние, българите, още не можем да се оттървем от частнособственическото ни чувство спрямо Македония!! Македния към момента си е една суверенна държава!!! Ако искаме да имаме приятелство с македонците, трябва да им зачитаме тяхното право на име на самоопределение и т. н. Не е ли обидно да искаш от един народ да си смени името, да се откаже от езика си или насила да искаш да се присъедни към друга държава или др. п. глупости! Този македонски народ да не би да е някакъв безчувстен народ, без историческа и родова памет!? Не трябва ли да им зачитаме тяхното достойнство, право да си обичат Родината, езика, фолклора си и литературата си? И те и ние знаем, че езиците ни са близки, както и със сръбския език сме близки? Някой да кара сърбите да се откажат от езика си и да го нарекат български? Ами по същата логика и македонците имат право да ни кажат вашия език е произлязъл от македонския !!! Нали, много може да се спори българския език ли е произлязъл от македонския или обратното! Особено като имаме предвид, че братята Кирил и Методий са родом от Солунския край, най-вероятно е те да са владеели местния диалект! ......
  • 23 Перо

    5 0 Отговор
    По темата "Македония":
    -Някои коментатори тук изказват мнение, че македонският език е близък до нашия, както сръбския. Нека Ви припомня дами и господа, че до средата на 20-ти век никой не е оспорвал факта, че македонските земи са населени с етнически българи. Някой тук говори за родова памет на македонския народ. Изяснете си първо значението на "родова памет", щото ако се върнем малко назад по времето на първата световна война, така наречената "Македонска дивизия" в състава на българската армия е отстоявала позициите си по склоновете на Беласица срещу гърци и англичани. Полковник Борис Дрангов, един от гордите и смели мъже, воювали за обединението на България е роден в днешна БЮРМ. Защо никой не смее да го нарече македонец?!
    Да, ние признаваме правото на самоопределение на хората живеещи в днешна БЮРМ, но не сме съгласни да се преиначава историята. Така нареченият "македонски народ" е създаден насилствено от емисарите на Тито, а всяка проява на българско самосъзнание е преследвана жестоко. Преиначават се и фактите в учебниците по история, които представят България, като фашистички окупатор. Какъв окупатор бе сръбски подлоги?! Колко доблестни български мъже са положили костите си по македонските земи, така както и по тракийските за свободата на всички, които са искали да се наричат българи. Защо сега надавате вой, че трябва да се зачита желанието на "македонсия народ за самоопределение, а премълчавате с колко кръв е удавено желанието на исконното

    Коментиран от #24

  • 24 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Що се отнася до брарята Кирил и Методий, те са синове на виден византийски велмоджа и майка-славянка. Никой не спори за това, какъв е произходът им. Забравя се фактът кой е толерирал тяхната просветителска дейност, както и тази на техните ученици-Климент, Наум и Ангеларий. Неоспорима е заслугата на България за създаването и разпространението на кирилицата. Това бе казано директно и недвусмислено и от главата на най-голямата православна църква-Руския патриарх при посещението му в България. Нещо повече, той каза че Българската православна църква е в основата на руското православие!
    Ние не отричаме правото на самоопределение на хората в БЮРМ, но също държим и уважаваме собствената си култура, обичаи и историческо наследство. За това Българската православна църква подкрепя македонската в борбата и за самостоятелност. Хората там са близки до сърцето ни, независимо как се наричат. И няма дриги два езика, които да са толкова близки. Па нека да ги наричат бългатски и македонски....... :)

    Коментиран от #26

  • 25 фак..ти

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иво":

    Иво в момента българина е роб в собствената си държава приятелю!!!!
  • 26 Дони

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Абсолютно си прав.Мисля . че това е неоспоримо.Както и . че американски , австралииски и т.н. езици са си английски.Както и австрийски няма.Всеки да се опреьеля както иска Сталин , Тито и Димитров да дали насоки.
  • 27 Димов

    0 0 Отговор
    За тоя дето твърди че българският, сръбския и ,,македонския'' са еднакво близки езици. Единствено българският и т.н.македонски език нямат падежи. От всички славянски езици
  • 28 Персиян

    1 0 Отговор
    Много хора
    изказват мнения без да имат елементарна представа за това,какво се е случило след 1878 г.Ако България беше спечелила Балканските войни нямаше да съществува македонски въпрос,нито македонски народ и държава.Тези народ и държава бяна направени насилствено и с много терор и убийства от сърбокомунистите,с помощта на братския Съветски съюз и безродните български комунисти-предатели.Народи се създават по естествен път в резултат на дълга историческа еволюция.Македонският не е такъв,а изкуствено създаден на чисто българска основа.Поради това ние не трябва да го признаваме и твърдо и послрдователно да. защитаваме историческата истина!
Новини по държави: