Last news in Fakti

20 Април, 2018 21:00 1 478 6

Парламентът в Анкара реши - избори в Турция на 24 юни

  • турция-
  • избори-
  • анкара-
  • реджеп ердоган-
  • девлет бахчели-
  • партия на справедливостта и развитието

Решението бе взето с гласовете на 386 депутати, които подкрепиха предложението, внесено от управляващата Партия на справедливостта и развитието

Парламентът в Анкара реши - избори в Турция на 24 юни - 1
Снимки: БТА/АР

Турският парламент одорби предложението за произвеждане на предсрочни избори на 24 юни, предаде частната НТВ.

Решението бе взето с гласовете на 386 депутати, които подкрепиха при вота предложението, внесено от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и подкрепящата я Партия на националистическото действие (ПНД).

Вчера предложението на двете партии бе одобрено от парламентарната конституционна комисия.
По-рано тази седмица президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че на 24 юни в страната ще се състоят предсрочни парламентарни и президентски избори. Това стана, след като ден по-рано лидерът на националистическата ПНД Девлет Бахчели отправи призив за изтегляне на изборите за президент и парламент на по-ранна дата.

Двете партии формираха предизборна коалиция за предстоящите избори. Те вече сътрудничиха помежду си и на референдума през април м.г. При всенародното допитване бяха приети редица реформи, включително конституционни промени, които ще трансформират Турция в президентска република след предстоящите избори.

Парламентът в Анкара реши - избори в Турция на 24 юни

Определената за изборите дата все още трябва да бъде одобрена официално от Висшата избирателна комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AлаТурка

    8 3 Отговор
    "избори", пълна пародия са
  • 2 още

    7 3 Отговор
    едно доказателство , че мюслитата не могат да се европейци !! като цяло ердо е полезен защото връща турция в средните векове и действа изтрезвително на разни либерали които дори започнаха преговори за приемането на турция в ес !!!до 10-на години или малко повече турция пак ще заеме полагащото и се място в европа...каквото е имала и османската империя ...а именно изостанала и бедна държава доказателство как част от европа населена с неандатралци може да прилича на страна от минали епохи
  • 3 Иванов

    2 10 Отговор
    Вижте, Ердо е еврейн и изобщо не го подценявайте. Съпругата му също е еврейка. Засега Турция е единствената държава, която не цепи басма нито на Русия, нито на САЩ. Даже и китайците не го смеят това. Хубаво е, че Борисов ни направи вилает на Турция. Ако ни изритат от ЕС, поне няма да се чудим накъде да хванем.

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    3 3 Отговор
    Сигурен съм че бат Бойко пръв ще честити победата на Ердоган,а ако американците забравят,ще му я честити и вместо тях.На което пък Ердо наистина ще се зарадва,защото не е важно колко е голяма и силна държавата която изпраща поздравите,А ДАЛИ ГО ПРАВИ ИСКРЕНО И ОТ СЪРЦЕ!
  • 5 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Другарю Иванов ама ,вие даже си вярвате 😂😂ама НИЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ!Колкото вие сте българин,толкова и Ердоан е евреин!
  • 6 чалма

    2 2 Отговор
    при тези избори ще бъдат осъществени няколко модернизации
    една от тях е, че, урааааа, избирателите ще гласуват в чалми!!
Новини по държави: