Last news in Fakti

25 Април, 2018 14:39 14 130 34

Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток

  • близкия изток-
  • сирия-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • израел-
  • хизбула

Русия е арбитърът

Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток - 1
Снимка: Shutterstock

Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи срещу Иран, Хизбула и шиитските милиции в Сирия и Ливан, са все по-големи, благодарение на Русия. Мнението е на Денис Рос от "Уолстрийт джърнъл". Руснаците са тези, които "изобличиха" нападението на Израел на 9 април срещу иранската база Т-4 в Централна Сирия.

Практиката на Израел е да поразява в Сирия мишени, които са свързани, наред с други неща, с пренасянето на нови оръжия от Иран за Хизбула, но никога да не признава за ударите си. Докато израелците не казваха нищо публично, иранците и Хизбула нямаше нужда да отвръщат на ударите, за да избегнат унижение. Но тъй като загубиха поне седем войници от елитното звено "Кудс" при израелската атака, а руснаците обявиха израелците за виновни, иранците нямаше как да потулят нещата. Сега медиите им отразяват напоително не само атаката, но и изявленията на високопоставени държавници като Али Акбар Велаяти, че Иран ще отвърне на удара, пише журналистът.

Защо руснаците изобличиха израелците? Две причини: първо, в базата има и руски военни и въпреки че израелците удрят с голяма прецизност, бомбардировката бе в непосредствена близост до руските сили. Владимир Путин реши да покаже на израелците, че това е неприемливо. Второ, израелската атака бе извършена след като Башар Асад използва химически оръжия в Дума, а Путин искаше да се разбере, че това не е американски удар. Той е алергичен към всичко, което подсказва, че американската мощ може да диктува събитията в Сирия. Русия е арбитърът.

Ако не друго, то ограничената военна акция на американци, британци и французи срещу три обекта в Сирия, свързани с производството на химически оръжия, поне доказа гледната точка на Путин. Ударите с нищо не отслабиха Асад във военно отношение, за да променят баланса на силите в Сирия или да засегнат руските или иранските позиции в страната. Трите западни страни внимателно избегнаха обекти, намиращи се близо до руските или иранските сили, след като Русия заплаши да противодейства на всяко подобно нападение. Това на практика показа, че руските мерки за възпиране подействаха на правителството на Тръмп, коментира Рос, предаде Нова телевизия.

Заявената от Тръмп решимост да изтегли американските войски от Сирия и да остави "други да се погрижат за нея" несъмнено окуражи Русия и Иран и бе послание към израелците, че са сами. Може би отговорът на иранците към израелците ще бъде премерен; в края на краищата те все още укрепват присъствието си в Сирия и трябва да се справят с продължаващия бунт. Това предполага иранският отговор - било директен срещу Израел или срещу мека еврейска цел извън Израел - да бъде толкова ограничен, че след това Израел също да ограничи отговора си. Това предполага много неща, включително че иранците и израелците разчитат добре сигналите си. Възможността за грешка в изчисленията е голяма, се казва в анализа на журналиста от "Уолстриът джърнъл".

Дори сегашната ситуация да бъде овладяна, Иран и Израел са на път да се сблъскат. Иран е решен да изгради широка военна инфраструктура за себе си и за марионетките си в Сирия и да отвори нов фронт срещу Израел. Израел е също толкова решен да попречи на Иран да създаде в Сирия еквивалент на заплахата, идваща от Ливан, в лицето на Хизбула.

Твърде лесно е да се предвиди как може да започне евентуална война между Израел и Иран, но не и как ще приключи. Правителството на Тръмп може да иска да изведе американските части от Сирия, но ако САЩ се отдръпнат, това ще увеличи опасността от регионална война, пише изданието.

Сега има нужда от американско възпиране. Путин трябва да разбере, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце и да чакат иранската експанзия в Сирия да разпали война с Израел. Той може да предприеме действия за възпиране на разширяването на иранското присъствие и това на шиитските милиции. Ако ли не, това ще бъде сторено от Америка, която ще използва военновъздушните си сили.

Тръмп очевидно не се интересува от Сирия. Но също така той няма интерес от по-широкообхватна регионална война, която може да въвлече Америка и да навреди на световната икономика. Сега не е моментът нещата да се водят задкулисно, категоричен е Рос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    66 32 Отговор
    Империята на злото в целия си зъл блясък! Сто години терор над света!

    Коментиран от #5

  • 2 наблюдател

    43 106 Отговор
    Е израелците до сега не са губили война срещу арабите. Да му мисли Путин в каква каша се забърка и как ще се измъква от там. На руснаците Афганистан ще им се види като песен ...
    Да не говорим как здраво заработи доктрината Рейгън отново. Как могат руснаците да са толкова глупави и да се хванат на същото хоро, незнам?

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Ежко

    132 25 Отговор
    САЩ се мислят за богоизбрани, но един ден голям бпй ще ядат!Нагли до безобразие англосаксонци!

    Коментиран от #13

  • 4 iQ-5

    76 13 Отговор
    Ама разбирасе ку... номера трябва да бъдат раобличени винаги! И в каква толкова страшна каша може да се забърка държава с 8000 ядрени глави?
  • 5 tost

    81 18 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    По скоро твойте приятели от САШ,които последните 100 години са избили милиони цивилни и разсипали десетки.
  • 6 no name no face no number

    63 10 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    Персийците не са араби. Дано не се стига до война там, че трудно е да се каже кой с кой и кой кого.

    Коментиран от #26

  • 7 Постарал се е Рос

    27 5 Отговор
    Преписал е мнението на Нетаняху за изтеглянето на Щатите от Сирия.
    Все пак можеше да "спомене", че се създават общоарабски сили за стабилност, които да поемат налагането на примирия със сила. Нещо, като арабско НАТО от съюзническите държави. Това също не е много по вкуса на Израел. Едно е да си ги бие един по един, друго да са обединени съюзници с подкрепата на Г7.
  • 8 Kcaniba

    16 49 Отговор
    Россия В ИСТЕРИКЕ! Казахстан на стороне США и НАТО!

    Коментиран от #14

  • 9 Д'мин

    7 14 Отговор
    Е хайде сега, те руснаците сбъхтаха пингвините с белите мечки, що да не направят търкал в Близкия изток!
  • 10 Реалист

    21 4 Отговор
    Добавете в уравнението и Турция (самостоятелен играч), Саудитска Арабия (в пакет с Оман и Обединените Арабски Емирства) и Пакистан, Ирак също е в кюпа, кюрдите са фактор който също влияе. Арабите ненавиждат персите и имат огромен финансов ресурс. В Иран скоро имаше вълнения свързани с увеличаването на цени - едва ли могат да си позволят безкрайно финансиране на съюзници и армейски части зад граница. Саудитите показаха че могат да се разберат с евреите ако е срещу персите. Кашата е пълна!

    Накрая ще стане както винаги при война - по-мощната икономика с по-вече ресурси ще победи! Филма ще е дълъг!
  • 11 хахахахаа

    42 13 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    абе веселяк ти си и голям фатазьор.Какво хоро каква доктрина бъркаш САЩ с днешиянт бананов колос на дървени трупчета/ САЩ/ и ссср на един предадетл Горбачов с днешна Русия която направи от САЩ макарони поднесени с доматен сос. А Израел никога няма да псегнат на Русия защото просто нама да останат и като петно което са в моменат на картата.На всичкото отгоре държавата израел към днешна дата е практически руска собственост.

    Коментиран от #33

  • 12 Рубладжийче

    18 48 Отговор
    На два пъти Русия яде бой от евреите в Близкия изток, като загуби доста пилоти и военни съветници и затова досега не направи опит да защити коалиционните си партньори от израелските самолети.. Но ако искат отново да гиби пилоти и техника нека опитат да ги защитят.
  • 13 Потребител 555

    16 36 Отговор

    До коментар #3 от "Ежко":

    Ежко , кой ще ги бие ? Ватенките ли ? Моля ти се ,дръж се на положение
    Да ти кажа ли , че ГЛОНАС излезе от строя , а Рогозин каза, че не могат да го възстановят. Може би е имал предвид , че няма смисъл ,защото това беше една абсолютно калпава система.
    GPS е американски -спира да обслужва Русия от 1ви юни .

    Та я кажи сега нещо за ракетите ,за самолетите, за прецизните оръжия . Русия е в каменната ера , а ти искаш да победят САЩ .

    Коментиран от #18, #20

  • 14 бай Тодор

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Много ли го искаш синко?
  • 15 патриотъ

    35 11 Отговор
    Руснаците могат да сринат Израел за 2 часа и тухли няма да останат от тях!Добре ,че тия се крият зад америте,та досега и арабите щяха да ги смачкат.Затова молят американците да не се махат от Сирея.

    Коментиран от #16

  • 16 Потребител 555

    9 33 Отговор

    До коментар #15 от "патриотъ":

    Дали ? Хайде ,ако може да ми обясниш как ?

    Русия като чуе за Израел и ходи на пръсти. Да, Израел имат договор за военна взаимопомощ със САЩ - но не е само това.
    Те самите са също много добре въоръжени. Много по добре от руснаците.

    Коментиран от #24, #32

  • 17 Тодор

    26 2 Отговор
    Ха ха!Може да предизвика голяма война,защото разобличава пристъпниците!
  • 18 Ежко

    35 2 Отговор

    До коментар #13 от "Потребител 555":

    Няма да са руснаците....Те руснаците ако натоварят 20% от арабите дето има да си го връщат на САЩ и ги стоварят въоръжени в Тексас или Мексико и вече белята е станала:)Китай вече открито се зъби на САЩ за подкрепата им за Тайван....А у нас палачинката може много бързо да се обърне.....Народа озверява бавно ,но сигурно.
  • 19 Ник

    20 0 Отговор
    Русия или американетата могат да предизвикат военен конфликт?
  • 20 Ежко

    30 6 Отговор

    До коментар #13 от "Потребител 555":

    Апропо...нали се сещаш,че войни се печелят със сухоземни операции.САЩ не могат на един войник по 5 ракети да пускат.А стигне ли се до бой очи в очи, а то неминуемо ще се случи,ако войната се води с конвенционални средства -да не си срещу Русия.....Немците го научиха Втората световна, Наполеон го разбра също.И на двамата сметките яха други.....Така,че война не се печели само със самолети и ракети ,но и с хъс, дух....

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    9 22 Отговор
    На руснаците само пиене , оръжия и воини са им в главите ...

    Коментиран от #23

  • 23 ТВА СА МЪЖКИ ИГРАЧКИ А СУКАЛЧЕТА

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    КЪТ ТЕБЕ ДА СМУЧАТ БИБЕРОНА..
  • 24 CL500

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител 555":

    потребител, ако наистина си вярваш, че Израел имат какъвто и да е шанс баш срещу Русия, значи си бая наивен. Вярно е, че евреите са единствената държава в света, която получава американско оръжие 1:1 с оригинала, т.е без умишлено занижени характеристики, ама ... Вярно е, че евреите имат ядрено оръжие, но нямат грам потенциал нито за краткосрочна, нито за широкомащабна война с руснаците. Наскоро братушките демонстрираха 200 (двеста) нови разработки, кой знае какво секретно имат още ...
    Разбира се, на 1-во място е въпроса, че Русия няма да води такава война, защото руските евреи там са бая и такава война няма да получи обществена подкрепа в Русия, няма да има ''.. за Родину, за Путину .. '' :-)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Същите боклуци са.Като се почне от Леонид и Ксеркс, Саламинската битка,мине се през Александър Велики ,който с десетократно по-малка армия е завладял Персия и се стигне до десет годишната война между Ирак и Иран ,при която никой не напредна и на един метър ,то Израел ще навре мюслитата направо при девиците.Мюсли войник няма .Навремето са се опъвали на европейците ,но едните са се развивали стотици години ,а другите са останали в средните векове. Ще ми сравните тези примати с Франция,Англия или САЩ.Хайде по-сериозно и у лево.
  • 27 Голем смях

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ежко":

    Хайде сега си намери клипчета от войната в Ирак и Афганистан за сухопътните войски на САЩ .И за хеликоптерите АПАЧ ,които разчистват танкове и солдати.Да не мислиш,че войната ще се води като при Одрин-на нож по трима турчеля.Ютюб е пълен с примери за съвременна война.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 CL500

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "червени боклуци":

    Знаеш ли, има една военна максима - ''Който владее небето, владее и всичко под него", но има и още една още по-вярна - ''Нищо не е завладяно, докато не стъпи войнишки крак!". Ако ме разбираш... Нима САЩ са спрели от въоръжение танковете си или пехотата?!? Разбери, че съвременната война за завладяване (както беше с Ирак, а не само наказателни удари) изисква първо разузнаване, набелязване и унищожаване на ПВО с първите стелт удари, следва завладяване на небето, масирани ракетни удари с ракети въздух-земя и земя-земя. След изтощаване на противника с оглед минимални загуби, все пак накрая се стига до ... ПЕХОТАТА! Не може без нея! Няма кой да разчисти и обезвреди скритите части на противника, въпросът е да се сведе до минимум тежката му техника и боеспособност. Ядреното оръжие като цяло е ОТБРАНИТЕЛНО с цел ВЪЗСПИРАНЕ! Русия, ако ще и в колапс да изпадне, винаги ще държи стратегическия си арсенал на топ ниво, дори да е за сметка на останалото въоръжение. Само лаик може да си помисли, че може да има широко мащабна война м/у големите играчи - НАТО, Русия и Китай. Може да има разни санкции, плямпане в ООН, резолюции и прочие! Разбира се конвенционалното въоръжаване си върви за разни такива мисии и конфликти, както и защото си е един огромен бизнес проект ;-)
    А дето ги мислиш тия работи за Китай и Русия - пълен смях. Но виж, ако пожелаят Китай могат да сринат американската икономика и то по безкръвен път - стига да се откажат от долара или да замразят авоарите с

    Коментиран от #34

  • 30 КАТ

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Голем смях":

    Приятелю, явно си гледал няколко пъти Рамбо 3.
  • 31 Ясно е,

    8 1 Отговор
    Че западняците имат фобия от Русия и я плюят денонощно като камили. Нашите русоФОБИ,предимно джендърчета,изтърсаците на ”демокрацията”, никога не са виждали Русия и си нямат понятие,но са закърмени с неолиберална омраза. Само като и чуят името,получават обриви и се набутват из форумите,за да се начешат.....ЗАПОМНЕТЕ!!! РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ВОДЕЩА СИЛА В СВЕТА!!!
  • 32 msc

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител 555":

    Израел по добре въоръжен от Русия!?Е ТУКА СЕ УВЛЯКОХТЕ МЕКО КАЗАНО......
  • 33 antimediator

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахаа":

    Пак не си си пил хапчетата !
    Не може в във всички сайтове и новини да ни убедиш , че руската позиция е правилна !
    За тия мизерни рубли , които си се продал, се бъхтиш напразно !
    Русия и Путин в момента са изгубена кауза !
    Въпрос на на време е да започнат да се хранят с приклади на пушки, Рейгън отдавна им им обясни как да се изхранват!
    Русия и Путин нямат бъдеще в този формат .
    Жалко за руснаците , но те ходят на избори , мигат пред телевизора и си се радват на съдбата !
  • 34 antimediator

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "CL500":

    Кога Китай ще срине американската икономика ?!
    Има една приказка :
    льолик-тролик
    Всичките руски подлоги сте с нисък коефициент на интелигентност.
    Ако не са Щатите и Европа /изключвам Русия/ китайците ще скучаят и ще ходят за риба, ще тунинговат 30 годишни коли и ще събират бирени капачки и марки , както се случва в Евразия/Русия/.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания