Last news in Fakti

28 Април, 2018 11:05 1 020 1

В Румъния - премиерът остава

  • виорика дънчила-
  • румъния-
  • клаус йоханис

Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка

В Румъния - премиерът остава - 1
Снимки: БТА/АР

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка, съобщи ТАСС.

"Категорично не. Не виждам никакви причини да подавам оставка, защото ме подкрепя управляващата коалиция - защото, по моя преценка, за тези три месеца имах добри резултати", заяви Дънчила. "Румънският президент няма правомощия да уволнява премиера."

"Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още утре. Създадохме основа за консултации с всички институции", заяви тя. Дънчила определи действията на министерството на външните работи и румънското правителство по въпроса като правилни.

В Румъния - премиерът остава

"Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, но служебни отношения между правителство и президент трябва да има и смятам, че президентът трябва да помисли и да преразгледа подхода си", каза премиерът. "Ако той не направи това, ще отида по-далеч, имам подкрепата на управляващата коалиция и президента."

По-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че сваля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката й. Главната причина за искането са приетият от правителството секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и двудневната визита на министър-председателя в Израел на 25-26 април. Йоханис определи меморандума като "голяма грешка" и обвини премиера в отказ от лоялно сътрудничество.

В хода на конфликта около преместването на румънското посолство в Ерусалим представителите на управляващата коалиция подкрепят премиера с мотива, че да сваля доверието от министър-председателя може единствено парламентът.

В Румъния - премиерът остава

Представителите на опозицията обаче съобщиха, че се готвят да поставят въпроса за доверието към правителството в парламента. Те казват, че външната политика на Румъния определя президентът, а като се е намесила в тази сфера, без да се съгласува с държавния глава, премиерът е създала конституционен конфликт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    1 1 Отговор
    Тая на снимката наследница на Граф Дракула ли е?
Новини по държави: