Last news in Fakti

1 Май, 2018 07:31 4 531 128

1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага

  • червен флаг-
  • райхстаг-
  • третия райх

Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла от огъня на Съветската артилерия, започнала да обстрелва знамето

1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага - 1

На 1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага. До това се стига, след като ден по-рано Михаил Минин, при щурма на Райхстага, успява да се изкачи пръв на покрива.

В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградсия фронт и участва в разкъсването на блокадата на Леннинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-та артилерийска бригада от 79-ти стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21.30 ч.

Битката за Райхстага била кръвопролитна. Районът се охранявал от елитни есесовски части с обща численост от около 6000 души. Те били подкрепяни от танкове, щурмови оръдия и голям брой артилерийски оръдия. Групата пропълзяла колкото се може по-близо до „Кралския площад” и под прикритието на артилерията, с мощен удар се втурнала напред. Започнали ожесточени боеве. Навсякъде от прозорците стреляли немски снайперисти. От 51 души до сградата успели да се приближат едва 14 войника. Боят ставал все по-жесток, но 14-те успели да завладеят два кабинета на първия етаж в централната сграда. Там през прозорците развели знамето така, както било уговорено. Но било твърде ниско и съветските части не са ги забелязали. Последвали нови схватки. Бойците успели да овладеят два кабинета и на втория етаж. Отново развели знамето. Сега вече били забелязани. Артилерията засилила огъня. На помощ дошли батальоните на капитаните Неустроев и Давидов.

Батальонът на капитан Самсонов успял да се вмъкне от дясната страна на сградата. Боят ставал все по-кървав. Етаж по етаж бойците напредвали към покрива. И ето, изкачили те на покрива и какво да видят: там се сипят като градушка мини, снаряди и куршуми. В тази обстановка било невъзможно да се сложи знамето на купола. Затова го завързали на протегнатата ръка на Бронзовия конник. Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла от огъня на Съветската артилерия, започнала да обстрелва знамето. Егоров и Кантария залегнали под Бронзовия конник.

Първият снаряд бил бронебоен. Той улучил конника, минал през него, без да се взриви. Но един от следващите снаряди успял да улучи ръката на конника и свали знамето. Двамата бойци, скрити до конника, изчакали да се стъмни, изкачили се на купола, завързали здраво червеното знаме и го оставили да се вее.

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев” (Москва). Служи във ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Завръща се в град Псков. Награждаван е с Орден „Червена звезда”, Орден „Отечествена война” II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    71 26 Отговор
    Да четат и американците и да не забравят историята,че да не се вее и руското знаме във Вашингтон!
    И да няма военен руски парад,както през 1814 г.в Париж!!!

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 2 Кълвач

    52 17 Отговор
    Хитлер и него ли руснаците са го отровили?
  • 3 Ефтини сензации

    37 56 Отговор
    И с това трагедията и унищожението за народите като Българския започва...

    Не е празник това, не е...
  • 4 Валя

    40 58 Отговор
    Поклон пред загиналите герои от германската армия
  • 5 Рубладжийче

    33 55 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Съвсем се побъркахте русофилите. Но то руската пропаганда не прощава и води до трайни увреждания. Ако Германия се биеш единствено срещу Русия, а не срещу целия свят нали се сещаш какво щеше да се случи.

    Коментиран от #92

  • 6 Тръмп

    45 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тръмп умрял, и след време за добро поведение Господ го пуснал за един ден на Земята, да види какво се е променило. Във Вашингтон влязъл той в един бар и си поръчал бира.
    Донесли я и той попитал сервитьора:
    - Какво става със Сирия, с Афганистан и с Ирак?
    - Ааа, те са вече наши - отговорил сервитьора.
    - Ами Европа?
    - Ами и тя е наша. Виж на глобуса - цялата суша и водата са наши.
    Брей, казал Тръмп. Значи сме победили. И тръгнал да си отива.
    - А колко струва бирата?
    - Само две рубли!

    Коментиран от #74

  • 7 Ристе

    28 45 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Победата е редно да им се признае, но без САЩ при никакви положения нямаше да спечелят. Отделно ако ние сме били изпратили войската на Източния фронт със сигурност сме щели да променим хода на войната. Това че не сте чели а капка история а сте чували за славните победи на руската армия, не ви оправдава.
  • 8 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    43 19 Отговор
    ТОВА ЧАКА ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ЗАКАЧАТ С РУСИЯ. НЕ САМО, ЧЕ ЩЕ СЕ ВЕЕ РУСКОТО ИМ ЗНАМЕ, А И ПАРАДИ В СТОЛИЦИТЕ ИМ ЩЕ ИМА. ДЖЕНДЪРИТЕ МНОГО ГИ СЪРБИ ДА СЕ ЗАКАЧАТ С РУСИЯ, АМА ХЕМ ГИ СЪРБИ, ХЕМ НЕ ИМ СТИСКА. Както е казал Ото Фон Бисмарк "Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно. Никога не дразнете руската мечка".

    Коментиран от #12

  • 9 Рубладжийче

    24 20 Отговор
    Самата фотография е правена на 2 май 1945 година и е постановка. Фотографа Евгений. Халдей редактира снимката, защото човекът, подкрепящ знаменосеца, носи два часовника, което означава че е откраднал поне един. Докато е изтривал часовниците, Халдей също така е подчертал пушека на заден фон, за да направи сцената по-драматична. По-късно е решено, че истинските хора от снимката, Ковалиев и неговия другар, не са политически коректни. Така те се превръщат в Мелитон Кантария (грузинец, като Сталин) и Михаил Егорев (руснак). Истинските действащи лица от снимката се появяват едва след 1991 г. с разпадането на Съветския съюз.

    Коментиран от #13, #22

  • 10 Бесен Язовец

    31 22 Отговор
    Това е победа не само над Фашиска Германия но и над алчния империялистически разложителен капитализъм!

    Коментиран от #27

  • 11 НКВД

    29 19 Отговор
    Победа на Червената Армия и шанс на човечеството за светло бъдеще!
  • 12 Рубладжийче

    25 28 Отговор

    До коментар #8 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Бисмарк никога не е казвал подобно нещо умнико. Това е руски фейк. За Бисмарк основния враг е била Франция и изобщо не го е интересувал Русия. Цели томове с пбодобни цитати за "страха" на Запада от Русия са сътворени от руската пропаганда.

    Коментиран от #15

  • 13 Мършо

    32 15 Отговор

    До коментар #9 от "Рубладжийче":

    Постановка е кацането на Луната от лъжливите амери а това горе на снимката е история която ще се помни и от идващите поколения!

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    19 17 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    Верно ли бе соросоидче възпалено? А кой го е казал я ме светни, че като гледам се имаш за "умник"?

    Коментиран от #26

  • 16 lilia Stoilova1221

    26 16 Отговор
    СССР победи фашистите от Германия факт!

    Коментиран от #21, #51

  • 17 НКВД

    17 28 Отговор
    И все пак трябва да благодарим на САЩ за милиардите долари помощи, изразяващи се в храни, оръжия, техника и суровини. Както и за това че отвориха западния фронт. Ако не бяха те Хитлер щеше да стигне до Владивосток!

    Коментиран от #20, #118

  • 18 Ford Prefect

    25 14 Отговор
    Соросите да покажат малко оважение днес щото ги касае и тех това което се е случило на 1.05.1945г. Ако не се беше случило днес нямаше да получават по 10 цента на коментар от НПОто!
  • 19 Дъглас Адамс

    25 13 Отговор
    Ако не беше саможертавата на СССР днес нямаше да има САЩ и демокрация!
  • 20 Ристе

    11 14 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Ето една достойна позиция!

    Коментиран от #23

  • 21 Рубладжийче

    15 21 Отговор

    До коментар #16 от "lilia Stoilova1221":

    Антихитлеристката коалиция включва 65 държави умник. Те какво са правили?
    Някои от тях се биеха срещу Германия докато в същото време Русия я снабдяваше със суровини и на практика подпомагаше нацистите.

    Коментиран от #25, #126

  • 22 Трол

    33 10 Отговор

    До коментар #9 от "Рубладжийче":

    Сигурно снимката с американските морски пехотинци и американския флаг на Иво Джима (заглавие-"Издигане на знамето на Иво Джима") е направена по време на битката? И не е хич доизкусорена след това? Или за Холивуд може но за Мосфилм не! Или снимката на първата стъпка на Луната,направена извън и отстрани на кораба? Холивуд ли са сложили камерата преди да слезе Амстронг на лунната повърхност или просто е бил посрещнат от коренните жители-македонците?

    Коментиран от #29

  • 23 Крастав мишоко!

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ристе":

    Достойна за подлец!
  • 24 Рубладжийче

    8 18 Отговор

    До коментар #13 от "Мършо":

    Ника напълно отговаря на същността ти. Ако беше по-интелигентен щеше да знаеш, че снимката е постановка.

    Коментиран от #28

  • 25 lilia Stoilova1221

    24 7 Отговор

    До коментар #21 от "Рубладжийче":

    Тия 64 държави с молитви ли са подкрепяли СССР?

    Коментиран от #33

  • 26 Рубладжийче

    13 19 Отговор

    До коментар #15 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Казала го е руската пропаганда приятелю. Бисмарк е имал за задача да обедини немските земи и е гледал на Русия като на съюзник срещу Франция, която е била против силна и обединена Германия. Но с тия зомбирани мозъци ви е трудно.

    Коментиран от #35, #84

  • 27 Бесен Язовец

    20 11 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Победа над империализма, дрън, дрън, глупости, само за 10-15 години Германия, с помоща на САЩ се превръща в икономичемки гигант и то след като е била победена и напълно разрушена и разграбена ! Когато след много години съветските ветерани, тоест победителите, отишли в Германия за да посетят местата на бойната слава, като видяли как живеят, немските победени ветерани и видяли какви коли карат и как всичко там е чисто и подредено...))
    А после и като поговорили по между си и разбрали какви пенсии получават, победените немци, направо лошо им станало на хорицата и започнали тогава победителите да се питат, един, друг...Ама точно ли ние победихме в тази война, няма ли някаква грешка ??

    Коментиран от #30

  • 28 Мършо

    14 12 Отговор

    До коментар #24 от "Рубладжийче":

    Постановка е акта ти за раждане щото истинския ти е от ЕКО равновесие!
  • 29 Рубладжийче

    11 15 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    И снимката от Иво Джима е постановка. А за Луната прочети някой руски експерт и престани да пишеш глупости. Или русофилията е неделима част от теорията на конспирацията.

    Коментиран от #34

  • 30 Бесен Язовец

    12 11 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Ха-ха-ха хахахаха ФРГ икономически гигант щито САЩ и съюзниците запазиха Западна Германия от бомбрдировки помогнаха на дружките си имперялисти де! А русия изравни Източна Германия. По това си пролича кой с кого играе по време на войната!

    Коментиран от #32, #43

  • 31 Смотан.русофил

    8 10 Отговор
    До Ристе ти си могъл да четеш твоите господари пратиха ли ти да прочетеш за техния първи десант в залива Акаба Ако Ботев беше с каска ако Левски с ботуши Бабати с краката нагоре ако ако ако .
  • 32 Рубладжийче

    10 11 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    Говориш абсолютни глупости.

    Коментиран от #36

  • 33 Рубладжийче

    12 12 Отговор

    До коментар #25 от "lilia Stoilova1221":

    Ами чети, няма да скъсаш някой менискус. Но ако не можеш да разбереш колко е тъпо да твърдиш, че Русия е победила сама Германия, няма нужда да се напъваш
  • 34 Трол

    11 14 Отговор

    До коментар #29 от "Рубладжийче":

    Русофилията е неделима част от генома ти! Да съм казал,ме Амстронг не е направил първата крачка на Луната? Не съм!Опитвам се да ти обясня,че след това е направена снимката за увековечаване на събитието. И така е с повечето големи исторически събития. Ама в индийското орехче загнездило се в черепухата ти само русофили витаят и бродят,като караконджоли!
  • 35 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    12 12 Отговор

    До коментар #26 от "Рубладжийче":

    Аха сега ми светна под косата "умнико". Значи ти твърдиш, че "Бисмарк е искал да обедини немските земи и за това е гледал към Русия като на съюзник срещу Франция"?
    СТРАХОТНА ЛОГИКА, Я ДАЙ И ДОРАЗВИЙ ТЕМАТА, ЧЕ ВЗЕ ДА МИ СТАВА ИНТЕРЕСНО. И ПОНЕЖЕ Е ГЛЕДАЛ КАТО НА СЪЮЗНИК КЪМ РУСИЯ И ЗА ТОВА Я НАПАДАТ ЗНАЧИ ТАКА ЛИ ???
    Страхотна логика ставаш за предаването "Стани богат" само не знам с тази твоя логика и претенции за начетеност дали ще стигнеш и до 100 лв.?
  • 36 Бесен Язовец

    11 8 Отговор

    До коментар #32 от "Рубладжийче":

    Кой говори глупусти бееее? Всички заводи бяха в западна германия и ,,съюзниците" ги опазиха от бомбардировки и след войната почнаха да бълват продукция веднага точно за рова се включиха САЩ иUK щото знаеха че Червената армия ще изравни Германия със земята. Това беше капитала защити капитала! Хитреци мислят си че никой не разбра обаче се видя

    Коментиран от #47

  • 37 новичок

    22 13 Отговор
    Вечна слава за Съветската армия- победителка!
  • 38 Съюза

    18 11 Отговор
    Слава Росий, победа над фашистите,а джендърите европейци май искат знамето да се развее втори път в западна Европа!

    Коментиран от #40

  • 39 lilia Stoilova1221

    14 11 Отговор
    Сталин трябваше да подпука и алчните ,,,съюзници" да довърши делото, обаче сгреши милостивата му природа надделя над разума!

    Коментиран от #46, #53

  • 40 Ристе

    8 11 Отговор

    До коментар #38 от "Съюза":

    Не им стиска на братушките и не могат. Сега с бързото развитие на казуса Иран ще се решат доста проблеми включително и Асад. Ким както се видя клекна, остава да се реши раша на отговор а не да бяга по тъч линията когато стане напечено.

    Коментиран от #42

  • 41 НКВД

    16 8 Отговор
    Истинския победител си заби знамето в Сърцето на Фашистите вс.друго са оправдания на загубилите!
  • 42 НКВД

    14 7 Отговор

    До коментар #40 от "Ристе":

    Хахаха хохохохоооо те с Асад не могат да се справят 7 години а с Техеран ли ? Ха-ха хахаха Ким им се изсмя в лицето бил клекнал ! Тия от САЩ клечът още от загубата в Украйна
  • 43 Бесен Язовец

    5 10 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    Е,,че нали вие уж бяхте баш победителите във във войната бе ушанко, а америте и англичаните, само така са учавствали в нея ?! Защо тогава вие, като истински победители, взехте рузрушената до основи източна Германия, а по запазената и по голямата западна Германия я оставихте под контрола на западняците, защо така, а ??? Така излиза, че американците пак са ви пре...ли, както навремето ви хвърлиха на върбата с Аляска ! Лошо ушанков, лошо !

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Бесен Язовец

    8 7 Отговор

    До коментар #43 от "Бесен Язовец":

    Никой не е пречил бе Сталин ако искаше капитализъм в Европа нямаше да има Жуков щеше да се погрижи имаше потенциала!

    Коментиран от #49

  • 45 ЩОТ НЕ СА ЛАКОМИ ГЪЗОВЕ КЪТ ЗАПАДНЯЦИТЕ

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Бесен Язовец":

    ЗАТУЙЙЙ.. .РАЗДЕЛИЛИ СА ПО ЧЕСТНО ДО КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО АМА ТО ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ ТИЯ РАБОТИ НЯМА КЪК ДА ПРОУМЕЙ.
  • 46 Иванов

    7 11 Отговор

    До коментар #39 от "lilia Stoilova1221":

    Милостива природа на този масов убиец, избил над 20 милиона руси в лагерите Гулаг??? Че Хитлер според вашите критерии ще се окаже Майка Тереза!
  • 47 Рубладжийче

    8 12 Отговор

    До коментар #36 от "Бесен Язовец":

    .....: Кой говори глупусти бееее? Всички заводи бяха в западна германия и ,,съюзниците" ги опазиха от бомбардировки и след войната почнаха да бълват продукция веднага точно за рова се включиха САЩ..

    Изпадаш в истерия, приятелю. В Мюнхен, където е била съсредоточена германската автомобилна и авио промишленост 90 % от стария град е унищожена. същото еи положението в Хамбург и редица други градове в западна Германия. Престани да говориш глупости. Между другото бомбардировките над германските индустриални центрове започват още през 1939 г, когато Русия и нацистка Германия са първи приятели и русия снабдява Германия т.е. помага и да воюва срещу света.
  • 48 Иванов

    11 8 Отговор
    Аз смятам, че ние не знаем истината за ВСВ, а само руската и версия, която е силно изопачена. Харесва ли ви днешния свят, построен от съюзническите държави, в който те се държат с всички останали като с хора второ качество и си правят каквото си искат?

    Коментиран от #50

  • 49 Бесен Язовец

    9 13 Отговор

    До коментар #44 от "Бесен Язовец":

    Аха, всички видяхме, как ушанките построихте комунизъм в ГДР-то ! Вече бая години минаха от както се обедени Германия и западната част все още не може да ги изкара от социалистическото блато, източната !
  • 50 Рубладжийче

    8 15 Отговор

    До коментар #48 от "Иванов":

    По време на соцлаера какво ти качество беше бе руски джендър?
  • 51 Рефорс

    8 11 Отговор

    До коментар #16 от "lilia Stoilova1221":

    Вие не разбрахте ли че не е имало такова нещо фашистка Германия,слабоумна ли сте? -Там фашисти никога не са били на власт,ФАКТ
  • 52 Долнопробна Потедна Кремълска Лъжа

    9 11 Отговор
    Тази снимка е фейк естествено. И героят е фейк. Факт е, че е развят червен парцал от оня Гази Загитов, но по изрична заповед на говедото Сталин се произвежда лъжата за Минин, която да пробута руснак за герой. После правят сценката със червения официален парцал на прът и сърп и чук.

    Голямата Болшевишка Лъжа не спира и до днес. Тя се повтаря масово от откровени идиоти или срещу пари или от мозъчна недостатъчност.
  • 53 Валя

    9 8 Отговор

    До коментар #39 от "lilia Stoilova1221":

    Ахахахахахаха Джугашвили милостив,грузинец избил повече руснаци отколкото разни други,Вие да не сте мазохистка!?
  • 54 Kcaniba

    10 10 Отговор
    Слава на Русия!!!
    Ще се вее и над Вашингтон, ако се наложи!!

    Коментиран от #56

  • 55 Sky-blue

    11 12 Отговор
    До всички които умаложават заслугите на Русия да го духат,жалко че няма концлагери да усетите помощта на САЩ до коментара на Валя за тези които съжаляваш да беше жива по тяхно време щяха да те напълнят с хайдушки мляко и после бум в камерата пача проста

    Коментиран от #59, #66

  • 56 Историк

    6 10 Отговор

    До коментар #54 от "Kcaniba":

    Ще се развява, както се развяват налудните ти фантазии ли?

    Коментиран от #60

  • 57 Армия компаньонка

    6 10 Отговор
    Руската армия днес е армия на повикване. На изгодна цена, по мюслимански вкус. Всеки арабски диктатор може да си я позволи. А сводникът е някво извратено джудже, бивш портиер в Дрезден.
  • 58 Валя

    11 4 Отговор
    Слушай какво бе въздухар,да казваш истината не е омаловажаване,аз съм горда българка и не се опитвам да разцепвам българите,както правите Вие,не се кланям нито на американци нито на руснаци,а такива като Вас предизвикващи разделението ни сте срам и позор за България,само страхливци коленичат на чужденците колкото и силни да са те,предадохте родината си,нещастници....

    Коментиран от #70

  • 59 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #55 от "Sky-blue":

    Ще получиш някой инсулт от злоба, приятелю. Надценяването и преекспониронето на руските заслуги е също толкова тъпо и дразнещо като Омаловажаването им. Но ти не си виновен. Виновна е руската мания за величие и уникалност.

    Коментиран от #64

  • 60 Истерик

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Историк":

    опаа, необразованият!!
    Пак неподготвен!?!?
    Виж Берлин, виж Париж!!
    Ти история что не четеш човешка!??
    А , бацил неук!!!

    Коментиран от #65

  • 61 Червените Помаци Капут

    8 8 Отговор
    Хахаха!
    Приелите съветскста вяра червени помаци хептен го закъсаха. Няма живи вече. Останаха 2-3-ма хриптящи сополанковци с изтрити зелени паталони да скърцат из форума. Останалото се пренесе в Малашевския полк. Да развяват знамето на Сатанаол Джугашвили в ада. Жалки безмозъчни неверници. Руска рая.

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 зулус

    5 4 Отговор

    До коментар #61 от "Червените Помаци Капут":

    Ще поживеем и ще видим
  • 64 Валя

    8 3 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Точно заради такива национални предатели България не само е на изчезване но ще изтрият и историята ни,разцепиха се тука на руснаци и американци,а кой ще защити България не е ясно,сигурно пачо като мен,а тия страхливци отсега ги виждам като дезертьори

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Рефорс

    6 3 Отговор

    До коментар #55 от "Sky-blue":

    Значи сънародниците ти да го духат,те не са важни,по-важно е че ти като плъх ще избягаш с подвита опашка да се скриеш при руснаците,мноооого жалко.....
  • 67 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #64 от "Валя":

    Дори по-лошо. Тия родоотстъпниците винаги са защитавали руските интереси, за сметка на България. И са избили повече българи по заповед на Москва отколкото са загинали през войните.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    7 8 Отговор

    До коментар #65 от "Рубладжийче":

    Ти наистина ли си вярваш на глупостите дето си написал? Ако отговора ти е да значи имаш психически проблем. А нещо за десанта в Нормандия да кажеш? Докато руската армия напредваше на запад и газеше наред страхливите ти господари америте и англосаксонците 2-3 месеца не смееха да стъпят на брега и да нападнат и когато го направиха малкото останали там немци малко не им достигна да ги отблъснат. Знаеш ли, колко жертви дадоха та америте и англосаксонците.? Немците ги косяха като комбайн житни класове.

    Коментиран от #73

  • 70 зулус

    10 4 Отговор

    До коментар #58 от "Валя":

    Валенце, когато България е била суверенна държава и е имала собствена армия пред никого не сме клякали и на никого не сме се кланяли...даже обратното...само дето сега армия нямаме никаква и сме в позицията на гладна магистралка. Българските политици са доказали че са най-продажните в света и това започва още от преди падането на България под турско робство.Силната преди това България е разделена на феодални владения и едно по едно падат.

    Коментиран от #76, #78

  • 71 стоян георгиев

    6 9 Отговор
    битката за берлин показва отношението на съветските ръководители към съветския човек.особено интересен е описания фрагмент как тръгват 50 човека да поставят знамето и стигат 14.кво са 36 човека за слагането на едно знаме ?в битката за берлин навсякъде е така и загиват стотици хиляди червеноармеици напълно безсмислено.сталин прави превземането на берлин спортно състезание нещадящо живота на съветските воиници.целта е да покаже колко е голяма работа.днес ватниците тва много ги кефи.другари в момента набират подобни на тия дето носят знамето за сирия и украина ,принципите и морала към тях са същите така че всеки мераклия може да се запише.особено са известни съветските тактики на нападение на град с танкове или днес нападение на хеликоптери с калашников.после песни,речи и другарите дето ви пращат с прискърбие ще си купят я реал мадрид я манчестър юнаитет.та напрееед другари!

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Рубладжийче

    7 8 Отговор

    До коментар #69 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Колкото Русия е велика, толкова и ти си прав. Не ми пробутвай руския прочит на историята, него го знаем, прочети истинската история. Ако не бяха съюзниците руснаците бяха загубени. Ама руската пропаганда това не го признава.

    Коментиран от #75

  • 74 Stefko88

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Това е старо имаше го още с печката обама.

    Влиза един руснак в бара и вика :
    - една бира!
    - пет рубли казва бармана.
    -е как пет вчера беше 3!
    - е една за сирия една за Украйна и три за бирата.
    - ееее хубаво ето!
    Бармана връща му три.
    -е това пък какво е?
    - ееее няма бира!
  • 75 зулус

    8 5 Отговор

    До коментар #73 от "Рубладжийче":

    Ако не бяха катюшите никой нямаше да стъпи в Берлин...ама то сигурно и тях американците са ги дали на руснаците???

    Коментиран от #77

  • 76 Валя

    8 3 Отговор

    До коментар #70 от "зулус":

    Сигурно е така за това не споря,моят проблем е че по коментарите съдя как българите вместо да са обединяват те се цепят на русофили и русофоби и не поддържат българското си достойнство,аз не съм нито фил-ка нито фоб-ка и няма да заемам чужди позиции само защото са военни сили,това е долно и унизително и всички,които се джавкат тук трябва да помислят по въпроса,най-вече такива като sky-blue който просто ей така се изплю вьрху българска жена за да защити един чужденец само защото е решил че го умаловажавам,ужас и трагедия

    Коментиран от #79

  • 77 Рубладжийче

    5 9 Отговор

    До коментар #75 от "зулус":

    На какви камиони бяха качени катюшите, неграмотнико? Вземи прочети калко автомобила, които могат да издържат залпа са произвели в кочината, пък тогава говори. И не катюшите са решили изхода на войната, пак се оплиташ в руските митове и легенди. Да не мислиш, че катюшата е някакво уникално оръжие? РЕАКТИВНА АРТИЛЕРИЯ СА ИМАЛИ И ГЕРМАНЦИТЕ И АНГЛИчАНИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ. Дори руския вариант е бил най-неточен. Затова след войната руската реактивна артилерия минава на принципа на немската Нибелверфер. Не става само с пропаганад. Трябват знания и интелект.

    Коментиран от #127

  • 78 Рубладжийче

    4 6 Отговор

    До коментар #70 от "зулус":

    ..... Българските политици са доказали че са най-продажните в света и това започва още от преди падането на България под турско робств.......

    Единсствено русофил може да мислри по този начин за българите, защото именно такива са внушенията на руснаците-че управляващите в България продават народа си.. В руската, английската, френската, ио т.н история има много по-фрапиращи примери за предателство , както от страна на "народните маси", така и на управляващите. Ама то трябва да ги прочетеш тези неща, не е както да тиражираш опорни точки за продажността на българите.
  • 79 Рубладжийче

    5 6 Отговор

    До коментар #76 от "Валя":

    това разделение е лалогено от руснаците и то е , което спъва българския народ. В истароията от 1885 година насам русофилите са се подоказали като най-големите национални предатели, независимо кой управлява в Русия-зар, болшевики, демократи, олигарси, путинисти. Такива продължават да са и в наши дни, ппросто таво им е генетичния код-да бъдат българофоби.
  • 80 зулус

    6 5 Отговор
    Браво бе Валенце ,почваш да ми харесваш вече ...остава само да си отговориш на въпроса кой раздели България на малки владения(въртят ми се едни кръстоносни походи в главата) и в днешно време кой лиши България от собствена армия???
  • 81 Гост

    5 3 Отговор
    Е тва е била истината за WWII. От 51 души, 14 оцелели при един - единствен щурм! Този период от човешката история е определено най трагичния: мрели са като бактерии в кенеф, след доместос!!! Съвременните военни конфликти са като игра на пейнтбол в сравнение с WWII! А берлинската операция е най-очевадното доказателство, колко е струвал живота на тогавашния "съветски" войник за върховното командване - точно един, два поети куршума! 300 хил. абсолютно безсмислени жертви! Но това е таварищт Сталин, ха... 300 хил. кокошки все едно!
  • 82 outlander

    5 7 Отговор
    Момичета, момчета и русофилеещи джендърчета, не се карайте, защото тъй като държава СеСеСеРе отдавна не съществува, както и червения парцал със сърп и чук на него, от ясно по-ясно е победата на кого принадлежи. На някои генетично и умствено изостанали индивиди, откърмени със съветските идеали за непобедимостта на съветската армия и уникалността на руските пияни ушанки, може да им се иска червения парцал със сърпа и чука все още да се развява, даже някои още го правят, но фактите са си факти и те са, че този държавен символ изтече в канализацията на историята заедно с цяла една човеконенавистна система какъвто беше соц. строя, на когото на плещите лежат над 100 млн отнети в мирно време животи, завличайки със себе си недоносчетата Варшавски договор, СИВ и разните му там комунистически партийки. В днешно време Германия е безспорна икономическа сила от световен мащаб и най-богата държава в Европа, без даже да може да се похвали с кой знае какви природни ресурси, докато паралелно с това "победителя", наследил СеСеСеРе, при все огромната си територия и всички природни ресурси, лежащи в недрата й, се гърчи в собствената си мизерия, а шепа престъпници грабят и присвояват всичко това. Да, хубаво нещо е, че нацистка Германия беше унищожена, защото нацизма беше едно велико зло, страната беше изравнена със земята, икономиката й напълно съсипана, милиони човешки съдби бяха променени чрез разделянето й на два противникови лагера, но подобно на Феникс, германската нация
  • 83 outlander

    5 6 Отговор
    но подобно на Феникс, германската нация се възроди и отново се обедини. Е, това, ако не е победа, здраве му кажи и не е нужно повече да казвам каквото и да е.

    Коментиран от #91

  • 84 Пешо

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Рубладжийче":

    Без мозък сигурно ти е още по-трудно.

    Коментиран от #85

  • 85 Рубладжийче

    5 7 Отговор

    До коментар #84 от "Пешо":

    Пешко, защо сте толкова елементарни всички путинопоклонници? Защо според вас всеки, който не харесва Путин и не му ближе задника непременно трябва да бъде гей, джендър /тази дума я научихте наскоро/ , наркозависим , без мозък и т.н.?

    Нямате аргументи и сте безсилни , но като оплюете опонента ви става по -добре, така ли?

    Коментиран от #87

  • 86 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #72 от "зулус":

    знам руски добре,но тази песен показва именно тоталната съветска зомбизация.групата съветски ръководители прати на смърт огромна част от съветските народи с пълно безхаберие преследваики собствените си интереси,а накрая го изкара велик акт.да победиш немската армия в съотношение 1 към 7 в твоя полза и загуби пак едно към седем ,но в тяхна полза го изкараха все едно е обратното.в берлин немците са нямали никакъв шанс обградени без резерви ,отчаяни с напълно разбити съединения.срещу тях е комплектована огромна армия с огромно количество артилерия,самолети,танкове и ссср дват два пъти повече жертви от немците!!!!после с еи тия песни и спирт за горене го разказват на разни такива като теб че било голямата работа.единстветото голяма работа е че са успели другарите да зомбират тая маса народ и да ги пращат като овце в скотобоина.другото са пълни щуротии.
  • 87 outlander

    5 7 Отговор

    До коментар #85 от "Рубладжийче":

    Ако не плюят по някого, не може да им стане, което обяснява бума на изневерите от страна на жените. Ами не може да целуваш портрета на ботоксовия пигмей, да въздишаш по недоразвитата ме царствена осанка, да блъскаш чело в молитвения килим пред образа му и да претендираш, че си мъж. Всичко това за мен си е чиста педерастия.
  • 88 Рубладжийче

    6 5 Отговор
    Поклон пред Славната Червена армия !!!
  • 89 outlander

    6 7 Отговор
    Обичам Русия , мразя моите господари от US !
  • 90 outlander

    4 9 Отговор
    Германия пленява 7,5 млн съветски въшливци, което е най-големия позор в историята на човечеството. При настъпването на германските войски в територията на СеСеСеРе са били посрещани от беларуси, украинци и руски ушанки с цветя, хляб и сол като освободители от съветския гнет и терор, което обяснява защо след войната Сталин започва прочистване, в резултат на което биват избити над 20 млн души в мирно време. В крайните фази на войната НКВД създава наказателни отряди в тила на съветската армия, чиято задача е била да ликвидират на място всеки войник, обърнал лице назад като потенциален дезертьор, защото "великите" и "непобедими" съветски солдати са бягали като щури, а това обяснява огромния брой пленени от германците. Освен това, поради големия брой дезертиращи, пленници и огромните човешки загуби, на фронта са били пращани и деца, всичко това води до там, че и до днес мъжете в кочина Русия не могат да изравнят броя си с този на жените - на 3-4 жени се пада по един мъж.
  • 91 Диди

    3 9 Отговор

    До коментар #83 от "outlander":

    Поздравление за написаното.Западните страни са напреднали с икономиката си,имат развитие,а ние страните,страдали от руската система сме изостанали. Някой русофил да вцеме и отговори,защо е така.

    Коментиран от #95

  • 92 Мушморок такъв

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжийче":

    Срещу руската армия ,само германци ли имаше? То румънци,унгарци,словаци ,финландци,италианци,французи,около 14 държави пратили армии .

    Коментиран от #94, #97

  • 93 outlander

    3 7 Отговор
    Да живее Славната Червена армия !
  • 94 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #92 от "Мушморок такъв":

    а колко държави воюваха срещу германия в този момент?или тва си го поропуснал.

    Коментиран от #128

  • 95 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #91 от "Диди":

    Пак започна да разговаряш със себе си ! Това е патология.
  • 96 Диди

    5 5 Отговор
    Русия е Велика ! Запада са мишоци !

    Коментиран от #100

  • 97 outlander

    3 5 Отговор

    До коментар #92 от "Мушморок такъв":

    Както си я подкарал и в бързината си вмъкнал французите, поне да беше споменал и патагонците, аборигените, бушмените и всички индиански племена в Амазонската джунгла, че и ескимосите даже. Обидно е!

    Коментиран от #123

  • 98 outlander

    4 5 Отговор
    Слава на Непобедимата Червена армия !!!

    Коментиран от #99

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Диди

    2 7 Отговор

    До коментар #96 от "Диди":

    Слава на руснаците,ЧЕ СЛЕД ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТ ВОЙНАТА ОЩЕ ТЪНАТ В МИЗЕРИЯТА СИ.
    А ти менте,рано си се спиртосал днес.
  • 101 outlander

    5 5 Отговор
    По въшливост, болести, набези за изнасилвания и кражби, пиянство и страхливост съветската армия наистина е велика и непобедима. Добре, че поне копчетата, на гърба на които пише CHICAGO, на гащите и шинелите им са били дадени от САЩ по линия на ленд-лийза, че със смъкнати гащи трудно се воюва с цистерните със спирт. В Бургас даже има паметник на славно загиналите от промишлен спирт съветски солдати.
  • 102 стоян

    4 5 Отговор
    Чета и не вярвам че има толкова тъпи хора които все още не са разбрали че заради тази червена армия която влезе в България ограби и унищожи всичко ценно и наложи този комунист режим който 3 пъти фалира държавата и сега сме едни от най бедните, все още има хора които я боготворят

    Коментиран от #103

  • 103 outlander

    4 5 Отговор

    До коментар #102 от "стоян":

    Трудно е да се повярва, но за съжаление за 50 години руските окупатори извършиха онова, което за 500 години османските нашественици не успяха да извършат, а именно, че промениха историята, откъсвайки цели страници от нея и заменяйки ги с лъжи и пропаганда. Всъщност никога руските варвари не са воювали срещу държава по-голяма от плюнка и с население, броящо се на пръстите на ръцете, а там, където трябва да се срещнат на бойното поле с равностоен враг, подвиват помиярските си опашки и пускат в действие лъжата и пропагандата, развивани непрекъснато през цялата им по-малко от 300 години история откакто съществува кочината Руска империя. Само в това им е силата и в нищо друго.

    Коментиран от #105

  • 104 outlander

    4 5 Отговор
    В момента кочината Русия я спасява от нашествие и окупация единствено притежанието на ядрен арсенал, а доколко той е ефективен и работещ, е съвсем друга тема. В тотална конвенционална война военно и технологично развитието на руските получовеци е такова, че не биха издържали и месец срещу Китай, що се отнася до война със САЩ... след 72 часа няма да има кой да обяви капитулацията на руската кочина.
  • 105 ЗЪБОЛЕКАР

    4 4 Отговор

    До коментар #103 от "outlander":

    БЛАГОДАРЯ И ЧАКАМ ТАКИВА ШМАТАРОЦИ КЪТ ВАЗИ ЗА ТУЙ ЧЕ СЕГА ЛЕКУВАМ ЗЪБ ОТ 200 ДО 1000 ЛЕВА А ПО РАНО БЯХ НА ЗАПЛАТА. ЧАКАМ ДА ВА ИЗЛЕКУВАМ ЗЪБ ПО ЗЪБ ЧЕ ИНАЧЕ ТРЯА ДА ПРОДАДЕШ НИВИТЕ НА БАБА ТЕ СИ ЗА ДА ЛЕКУВАМ НАКУП ЩОТО ЗЭБНАНА И УМСТВЕНА ХИГИЕНА Е ТРАТИЧНА ПРИ ДЕМОПРЕИБАЦИЯТА....

    Коментиран от #125

  • 106 Диди

    2 6 Отговор
    Иди в Русия,ще ти излезе евтино,ще ти залепят цяло чене,а и за да нямаш носталгия по комунистическото време,най добре остани там завинаги.

    Коментиран от #115

  • 107 Диди /Рубладжийче/outlander/

    5 2 Отговор
    Русия е Велика ! Червената армия е непобедима ! Запада е миризлив кенеф за джендъри !

    Коментиран от #108, #109, #110, #112, #122

  • 108 outlander

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "Диди /Рубладжийче/outlander/":

    😂😂😂
  • 109 Диди /Рубладжийче/outlander/

    5 2 Отговор

    До коментар #107 от "Диди /Рубладжийче/outlander/":

    Русия е Велика ! Червената армия е непобедима ! Запада е миризлив кенеф за джендъри !

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #107 от "Диди /Рубладжийче/outlander/":

    И аз съм съгласен с теб !
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 НОСТАЛГИЯТА Е ПРЕТЪПЕНА ОТ КЕФА

    1 3 Отговор

    До коментар #106 от "Диди":

    ДА ВИ ИЗПРАЗНЯ ДЖОБОВЕТЕ НЕЩАСТНИ ЕВРОШМАТАРОЦИ.А АКО НЯМАШ КИНТИ ЗА УСЛУГИТЕ МИ МАЙ ВИЙ ША ХОДИТЕ В РАШЪНА ЗА ЛЕЧЕНИЕ.
  • 116 Диди

    2 2 Отговор

    До коментар #111 от "Диди /Рубладжийче/outlander/":

    Ха ха,смешен си.Спри виаграта,иначе може да се гътнеш.Кой ще ти разсмива?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Nekoi

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Десантът в Нормандия,е извършен на 6.06.1944.,когато вече е ясно,че Руснаците печелят войната!!!
    Вторият фронт,е открит с цел,да се предотврати,пълното завладяване и сриване на еврогейските западни общества от СССР.
    Американците,също така,са се стремяли да докопат по бързо немските учени,коет всъщност са и направили,защото на западният фронт,не са срещали силна съпротива.Силната съпротива е била,срещу руснаците,знаейки какво ги очаква,след зверствата и изстъпленията,които са извършили в СССР!!!ФАКТ!!@

    Коментиран от #119

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Гюрза

    6 3 Отговор
    Оня от горе обича победителите..за това е обещал на Путин отново слънчев 9 май.Денят на победата...Россия никогда не забудет,кто спас мир от нацизма...дерзайте чворове.
  • 121 outlander

    4 8 Отговор
    Десантът в Нормандия е най-голямата морска десантна операция по време на ВСВ и е осъществена успешно благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. Точно по това време половината от европейската територия на СеСеСеРе е окупирана от Германия и без отварянето на втория фронт именно с десанта в Нормандия, руските получовеци щяха дега да отглеждат елени нейде из Сибир и да живеят в юрти, а путиноидите и руските слуги нямаше да квичите и грухтите тука.

    Коментиран от #124

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Мушморок такъв

    6 2 Отговор

    До коментар #97 от "outlander":

    Точно 4 батальона френски войници има Москва.Руснаците ги избиват за един предиобед с една единствена контраатака.А да кажеш колко на брой английски или американски войници има пред Москва да летят кръв заедно с руснаците ,когато им е било най-тежко.А първата помощ е в малко танкове в края на Ноември.
  • 124 Гюрза

    7 2 Отговор

    До коментар #121 от "outlander":

    Две,,велики,,сили САЩ и Англия със зор в края на 1944 г.освобождават Франция и Белгия..и после при Арден,Хитлер ги,,такова,,и двете англоезичници,после Чърчил моли Сталин за помощ..СМЕХУРКО.
  • 125 mitko kulturista

    1 7 Отговор

    До коментар #105 от "ЗЪБОЛЕКАР":

    Пфффф аман от руснаки в тоя форум бе братче.Личи ви от 100км.
  • 126 Доктор Охболи

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рубладжийче":

    Може ли да ми изброиш поне 5/пет/ държави от антихитлеристката коалиция? От 65 трябва да знаеш поне 5.
  • 127 Доктор Охболи

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Рубладжийче":

    Умнико, 8% е "помощта" на САЩ за СССР, която при това се плаща. Нали все пак знаещ какво е лендлийз?
  • 128 Доктор Охболи

    4 0 Отговор

    До коментар #94 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, ти кажи. Колко държави са воювали рещу Германия? Изброй 5.
Новини по държави: