Last news in Fakti

30 Април, 2018 16:28 1 286 8

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет (СНИМКИ)

  • сащ-
  • израел-
  • палестина-
  • майк помпео-
  • близък изток

Палестинците бойкотират контактите със САЩ, след като президентът Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че уреждането на палестинско-израелския конфликт остава приоритет за правителството на президента Тръмп, макар и то да не е съгласно с оценката, че този конфликт е главната причина за нестабилността в Близкия изток, предаде Reuters.

Помпео направи изявлението си в йорданската столица Аман. Той призова палестинците да се върнат към преговорите с израелците с думите, че САЩ са отворени за уреждане на конфликта чрез т. нар. двудържавно решение, тоест чрез съществуването на две държави. Помпео нарече този вариант за решение "вероятна развръзка" и добави, че Вашингтон ще го приеме ако израелци и палестинци се споразумеят за това. САЩ готвят нов израелско-палестински мирен план, каза той.

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет (СНИМКИ)

Палестинците бойкотират контактите със САЩ, след като президентът Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство в града, който палестинците искат да бъде столица на тяхната бъдеща държава. В хода на двудневната си визита в Израел и Йордания държавният секретар не се срещна с нито един палестински представител.

Държавният секретар потвърди "пълната си подкрепа" за правото на еврейската държава да се защитава и не отправи критики към израелските власти за за стрелбата им с бойни патрони по време на масовите палестински протести по границата между Израел и Газа през последния месец. Десетки палестинци бяха убити, а стотици бяха ранени в резултат на израелска стрелба.

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет (СНИМКИ)

Според него разрешаването на израелско-палестинския конфликт е само част, макар и важна, от установяването на стабилност в Близкия изток. Той каза, че регионът изобилства с предизвикателства от различен характер и отказа да ги степенува по значение, след като неговият домакин - йорданският външен министър Айман Сафади, каза на съвместната им пресконференция, че именно този конфликт е главната причина за нестабилността там.

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет (СНИМКИ)

Йордания бе последният етап от първата задгранична обиколка на Помпео като държавен секретар, след като в четвъртък пое новата си длъжност. Той замина от Вашингтон още преди да влезе в Държавния департамент, като първо посети Брюксел, след което се отправи към Близкия изток. Освен Израел и Йордания, той посети и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    14 1 Отговор
    За какъв мир говори Памперо? Само войни, преврати и всичко друго лошо което може да си помисли човек извира от щатите към света. На тази планета ще настъпи мир, чак когато се унищожим взаимно и стане като Марс!

    Коментиран от #4

  • 2 Българина

    14 0 Отговор
    Вица на века! Ще падна от смях сащ и мир особено в близкия изток е оксиморон! Все едно евреите да напауснат израел доброволно което и трябва да направят за да има мир
  • 3 Хахаха

    12 0 Отговор
    Където САЩ 🇺🇸 стъпят
    ТАКАВА БОРБА ЗА МИР ПАДА……
    Хахаха
  • 4 outlander

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Обърка американците с руските си господари. Значи искаш да кажеш, кьопек дръглив, че след като Помпео се видя с Дебелия Ким, за което до последно светът не знаеше, разведряването на обстановката на Корейския полуостров е лошо нещо? Ти представяш ли си, ако това бяха руските ти господари, още преди представителя им да е тръгнал за С. Корея, какво квичане, какви хвалебствия и тупане по гърдите щяха да бъдат, което е нищо повече освен хвалипръцковщина, а такива ги знаеме колко и каква работа вършат. Американците, за разлика от пияните ушанки, нито се хвалят с икономиката си, нито с военната си мощ, нито мултфилмчета на оръжията си прожектират, нито говорят предварително за дипломацията си, хората си действат и правят чудеса, ушанките само опърдяват.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "outlander":

    Пак се запени , като развалена манджа !
  • 6 Бах Вах Мах

    6 0 Отговор
    ПОМПАТА докарва мир на всякъде, гепи ти земята разделя я на три и всичко е ОК . А що не си седят в калифорния и да видим къде са индианците.
  • 7 анонимен

    1 4 Отговор
    Развитите държави с интелигентни управляващи не толерират безредици и войни :)
  • 8 Така де

    2 0 Отговор
    Под МИР разбирайте разбити държави, без сувернитет, просперитет и храна!!! МИРЪТ значи СЪЩ да са спокойни, че всички други са зле и не могат да им се опълчат на злокобното поведение