Last news in Fakti

27 Април, 2018 14:12 1 344 2

Тежък дебют за новото острие на Тръмп (СНИМКИ)

  • майк помпео-
  • държавен секретар-
  • цру-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • доналд тръмп

Майк Помпео пристигна за министерска среща на НАТО в Брюксел часове след като положи клетва като първи дипломат на Вашингтон

Тежък дебют за новото острие на Тръмп (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Едва 12 часа след като положи клетва като държавен секретар на САЩ, Майк Помпео пристигна в централата на НАТО в Брюксел за среща с колегите си от съюзническите държави, предаде АР.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг окачестви срещата си с новия пръв дипломат на САЩ като потвърждение на важността на алианса. Помпео нарече северноатлантическия съюз "безценен", за разлика от пренебрежителните изказвания на президента Доналд Тръмп по адрес на пакта. "Работата, която се върши тук и сега е безценна, нашите цели са важни и тези мисии означават много за САЩ", каза Помпео в началото на разговора си със Столтенберг.

Тежък дебют за новото острие на Тръмп (СНИМКИ)

Високопоставен източник от Държавния департамент съобщи, че Помпео ще обсъжда с колегите си "засилващата се руска агресивност и регионалната заплаха от Иран". Освен това държавният секретар ще припомни на съюзниците поетия от тях ангажимент да достигнат до 2024 г. ниво на разходи за отбрана, не по-малко от 2 на сто от своя БВП.

Присъствието на бившия директор на ЦРУ на министерската среща на НАТО е много важно, тъй като алиансът се подготвя за своята среща на върха на 11-12 юли в Брюксел. На нея държавните и правителствените ръководители трябва да одобрят нови мерки за възпиране на Москва, включително създаване на специално командване за отбрана на Атлантическия океан в случай на конфликт.

Тежък дебют за новото острие на Тръмп (СНИМКИ)

В Брюксел Майк Помпео ще има отделни разговори с външните министри на Италия и Турция. Особено важна е срещата му с Мевлют Чавушоглу, с когото ще се обсъди турската военна офанзива срещу сирийски кюрди, които имат подкрепата на САЩ.

От Брюксел Помпео ще отпътува за Близкия изток за срещи с ръководители на Саудитска Арабия, Израел и Йордания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    5 2 Отговор
    Не се лъжете от усмивките на Помпео. Този не пише във ФБ, като Захарова. Той убива!
  • 2 Тодор

    0 0 Отговор
    Умрял кон не рита!
Новини по държави: