2 Май, 2018 19:27 21 747 24

Руска лазерна система е тествана в Сирия

  • русия-
  • комплекс-
  • сирия

Това е станало в условията на сражения

В края на април в Сирия е изпитана в бойни условия руска лазерна система за управление на огъня на артилерията, което е сринало настъплението на терористите в провинция Хама, пише Блиц.

По-рано информационна агенция REX съобщи за подготовката на терористични групировки за голямо настъпление на обкръжени терористи в района на Ал-Растан и насрещно откъм провинция Идлиб с цел да се срещнат. Получените разузнавателни данни от сирийските служби и безпилотни апарати на руските ВКС дали възможност да бъдат нанесени изпреварващи масирани артилерийски и ракетни удари, както и авиационни удари по съсредоточения на противника.

В резултат на тридневните удари настъпателният потенциал на екстремистите чувствително е намален значително и предприетото настъпление е прекратено само след два часа след понесените за жива в жива сила и техника. Много резултатна се оказала артилерийската засада срещу терористите от „Джебхат ан-Изза” и „Джабхат ан-Нусра”. В района на сирийския град Морек водещите атаката екстремисти попаднали под кръстосан огън в така наречения „огневи чувал”.

Именно това пречупило вражеското настъпление. Високата резултатност на огъня на сирийската артилерия е осигурена чрез използването на руска лазерна система за управление на артилерийския огън. Тя позволява целите да бъдат поразени още с първите снаряди, което е особено резултатно при малки групи на противника.

Експерти предполагат, че сирийската армия използвала руския комплекс за автоматизирано управление на артилерийския огън КМ-15 „Малахит”.

Времето за готовност на артилеирйската батарея за откриване на огън от момента на получаване на данни от „Малахит” до откриване на огън е не повече от 15 секунди. Комплексът позволява да се използва по всяко време на денонощието, да се определят точните координати на целите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    106 10 Отговор
    Смее ли някой да влезе в Русия?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НКВД

    20 100 Отговор
    Голям срам брах когато разбрах, че триплазмения огън, който уж втората ми родина Русия била тествала в Сирия, се оказа откраднат клип, с насложена руска господарска реч, от любителска нощна стрелба с Гатлинг на американския полигон Knob Creek. Сега не смея нищо да кажа за тая лазерна система, защото ще се окаже или пак мултфилм, направен с американски софтуер, или пак ще се окаже, че моите господари руснаци са откраднали някой американски клип.
  • 4 simonm

    10 69 Отговор
    Ха ха против израелски самопети и они будалите помля сириската и иранска армия без да разберат за лазаро -големе идеоте
  • 5 Да да

    6 48 Отговор
    Кеф ти Япония,кеф ти Германия,Франция,а до 10 год.Китай! Добре че американците са им помогмали навремето,а днес неблагодарни! Влизането е лесно,после идва трудното,но смятам че китайците ще заживеят там.
  • 6 Историк

    12 47 Отговор
    И Хитлер имаше подобно Оръжие чудо 'Вундернаффе". Ама накрая си пусна куршума а Германия бе окупирана.

    Коментиран от #7

  • 7 Истерик

    48 12 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    сравняваш некви пропаднали лузери - накормани с Велика Русия!!
    Иолкова зян, че вече жал ...
  • 8 Dhjfrthhg

    16 80 Отговор
    Русите са най големите джендъри. Още при комунизма брежнев се целуваше уста в уста с живков. Абсолютни .едали. лазери млазери америка има от 20 години самонасочващи арт. Снаряди ескалибур а тия просто са смешни.пълни палячовци. Искат и те да са с големите но не става.

    Коментиран от #9, #22

  • 9 бате

    59 7 Отговор

    До коментар #8 от "Dhjfrthhg":

    И къде са те ? В ирак затова пехотата не можеха да мръднат , без въздушната им подкрепа , иракчаните ги смазваха .. Хиляди американци измряха
  • 10 Голям праз

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "68gn":

    Не знам дали е истина, но няма да се изненадам , да е точно така.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 К.К.

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "68gn":

    Давай още!
  • 13 джуджето путкин лъже и трепери

    7 41 Отговор
    Хахаха! Сега пък лазерно оръжие ама друг век. Онова дребното изродче му трака ченето, като тепавица от страх. Наврял се под кревата и лъже ли лъже.

    Няма да му издържи заешкото сърце. Всеки момент радостната скръбна вест ще ощастливи окрадените и унижени руски мухлясали крепостни.

    Коментиран от #14

  • 14 Подводница

    21 5 Отговор

    До коментар #13 от "джуджето путкин лъже и трепери":

    Е,мечтай си
  • 15 Путлерчок

    7 26 Отговор
    Така ги сринаха терористите, че от Сирия нищо не остана, освен тиористите.
  • 16 123;)

    4 22 Отговор
    Автора на статията...да не си се объркал с лазерните показалки!!??Ма тия болшевики,какво ли нямат...само дето не става за нищо!Добре,че купих стари комп.програми,че да бълват анимация,представяйки я за новата бойна мощ!До сега,не са показали нищо,осве бутафорията на червения площад!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вангин

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "123;)":

    Лазерната система за управление огъня на артилерията беше създадена в БА от пк Димитров през 80-те години на миналия век. Руснаците я взеха и я набутаха в зелени тенекиени дуракоустойчиви сандъци и ни я продаваха после с гаубиците.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 jfoxfk

    0 0 Отговор
    Арт настъплението е измислено при превземането на Одрин от българската армия, командвана, ако помня добре от ген. Вазов. След това е използвана от руснаците през 1941 при Москва от командвацият 20 армия ген. Власов и после през 1943 при Курск от ген. Ватутин и тен. Рокосовски. Сега новото е ... добре забравено старо, но с по-добро разузнаване и лазерни далекомери. Демек руснаците са ползвали старата тактика с нова техника.
  • 22 Левски

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Dhjfrthhg":

    при комунизма се целували бла-бла! А сега пак се целуват само че Бойко и Юнкер пак в устата! И онова беше съюз и това е съюз! Онези поне бяха искрени Докато тези са лицемери!
  • 23 пенко

    0 10 Отговор
    " КАТ АМЕРИКА НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА ! ТЯ Е НАШАТА ОПОРА , ТЯ Е НАЩА ВИСОТА !!!"

    Коментиран от #24

  • 24 раптър

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "пенко":

    Пенко , предлагам хапчета на преференциални цени!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания