Last news in Fakti

9 Май, 2018 15:32 14 875 49

САЩ се отказват от изтребителя Ф-22

  • ф-22-
  • сащ-
  • русия-
  • изтребител-
  • отказ-
  • самолет-
  • армия

Самолетът не може да отговори на руската заплаха

САЩ се отказват от изтребителя Ф-22 - 1
Снимка: Shutterstock

Американското военно списание National Interest обясни защо в САЩ повече не искат да възобновяват производството на скъпоструващия стелт изтребител Ф-22 Raptor, от които до 2012 година Пентагонът е закупил 185 броя (плюс 7 за изпитания).

Преди това Пентагонът публикува за Конгреса отчет, в който мотивира своето нежелание да строи доказалия се положително Raptor. Изданието пише, че новите доставки на Ф-22 могат да бъдат осигурени не по-рано от 2020 година, и то само след като самолетът започне да съответства на изискванията и заплахите на времето за следващото десетилетие.

В доклада на ВВС се отбелязва, че сегашният вариант на изтребителя не може да се конкурира с нарастващата заплаха от страни като Русия и Китай. Към 2030 г. изискванията на времето сериозно ще се изменят. Възобновяването на производството ще отнеме поне 5 години и ще бъде скъпо.

Новите 195 самолета ще струват около 42 млрд. долара. Към тях трябва да се прибавят около 10 млрд. за рестартиране на производството. Ще възникнат проблеми с експорта на „рапторите”, тъй като неговите продажби ще пречат на реализацията на Ф-35, предаде Блиц. В Пентагона считат, че такива огромни средства може да се насочат към други проекти, които ще са по-адекватни за борба с новите заплахи към 2030 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    78 10 Отговор
    Същата е съдбата и на F -35 ......който също е незавършен проект и е на 70 - 80 %
    Развитието на нов ще е по - евтино ...

    Коментиран от #38

  • 2 Русенец

    82 5 Отговор
    Ами като се отказват да ни ги подарят на нас. От 185бр. ще караме 20-тина а другите ще ползваме за резервни части поне 20г.
  • 3 любопитен

    119 27 Отговор
    Къде сте сега бе американофилчета?
    Къде сте, за да започнете пак да ни убеждавате как руснаците нищо не можели да направят ?
    Каква стана тя Ф-22 не можел да отговори на руската заплаха.
    Ха ха ха ха ха.

    Коментиран от #47, #49

  • 4 Kcaniba

    104 19 Отговор
    ахахахахахахахахахаххахахахахахаххах
    Какъв днес е денят, соросня!??????????
    День Победы!!!!
    Сороснята е в траур!!!!
    Те от 2 години се браниха срещу руска агресия и диктатора Путин, посредством железните и високотехнологичните аргументи , а именно F 22 Raptor и F 35!!!!
    А ето, че изостаналите и пияни ушанки, ги пенсионираха, преди да се родят тъй да се каже!!!!
    Ми нали плашиха гаргите и газиха тарамбуките!!!
    а света се е променил, а вие проспахте!!
    Путин е променил света преди точно 2 години!!!!
  • 5 наблюдател

    55 9 Отговор
    Нашите ще ги закупят.
    /важното е че са американски/
  • 6 СССРБАРЕТА

    87 12 Отговор
    Прекият сблъсък между Су 35 и f-35 в небето над Сирия показа безсилието на американските самолети и грешната посока в която те се развиват! В момента работата която могат да вършат тези скъпоструващи изтребители е същата като тази която върши тежък бомбандировач! А именно излита и от огромно разстояние пуска някаква ракета! това не отговаря на изискването за изтребител! а технологията Стелт която осакатява летателните способности на изтребителя не работи при руските противоракетни системи с-400 и това мнение на специалисти

    Коментиран от #44

  • 7 Истерик

    87 15 Отговор
    след парада на Победата в Москва, кочината направо ще я затваряме!!!
    700 милиарда военен бюджет, а дефакто - обръч от фирми!!!
    Русия щяла според неуките нпо роби тук, щяла да бъде победена, защото бюджета и бил в 100 пъти по маллък!!!
    Та, като нямат оръжия, адекватни на руските, с бюджета ли ще бухат братушките гендътите???
    въъъъй!!!!
  • 8 Гост

    52 14 Отговор
    Глупости на търкалета. 42 млрд долара били много за 5 години, а имат годишен бюджет 400 млрд долара.
    F-22 щял да се конкурира с F-35, все едно F-16 беше някаква конкуренция на F-15 - единия е лек, другия тежък изтребител, каква конкуренция?
    Абе и там играят комисионните яко.
  • 9 ПЕЕВ

    19 50 Отговор
    ЩОМ Ф=22 Е ОСТАРЯЛ ЗНАЧИ ЗАМИСЛЯТ НЕЩО ДРУГО.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе да точно!

    45 13 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕЕВ":

    Замислят да се скрият в мишата си хамериканска харлупа!
  • 12 мнение

    61 11 Отговор
    Спират го, защото струва над 220 милиона долара единия. Сърбите свалиха един, защото не знаеха, ... че е невидим! Руските може и да не са по-добри във всичко, но са значително по-евтини. Колкото до нас - нашите лобисти ще спретнат такъв договор, че хем да платим милиарди, хем пак да нямаме авиация. Спомнете си как беше с въртолетите "Кугар" - нямаше кой да извърши елементарни ремонти.

    Коментиран от #23

  • 13 Помнящ

    60 10 Отговор
    Проекта Ф22 , затъна още , след като сърбите свалиха един и го пратиха на руснаците .

    Коментиран от #22, #36

  • 14 ПакСъмТук

    39 3 Отговор
    Ето:
    Капиталът произвежда оръжие за пари: милиарди !
    ( най-важното е колко струва проекта, а не какво може обекта!)
  • 15 падналия ангел

    32 16 Отговор
    Ф22 е невероятна машина! Но тя е създадена да действа в много сложна система. Разходите са големи и ако потивника ти е създал ПВО, което може да им се противопостави и не можеш с тях да подавиш ядрения му потенциал...следва атом/нуклеяр и край за всички ни. Тя е върхово техническо постижение, но е способна да омаломощи и най-голямата икономика. Какво стана с U2, с Блякбърд и с другите Стелт машинарии? Проектите са закрити. Възможно е америте да разработват нищо по-добро, а може и да са разбрали безмислието. Знаем ли?
  • 16 Мусайбе

    50 2 Отговор
    Ние в Зимбабве летим с орлите!
  • 17 НКВД

    36 4 Отговор
    Ха-ха хахаха Локхийд Мартинс фалираха!
  • 18 Варна

    38 4 Отговор
    Няма какво да се умува! - Спират проекта заради безумната цена и ниската ефективност. В програмата Ф35 участват един куп държави, които в крайна сметка платят разходите за разработката и производството. Флотът си поръча отново суперхорнета, Ф16 се обновява и продава добре... За какъв чеп им е скъп самолет с ниска ефективност.
  • 19 Коментар

    9 4 Отговор
    РАЦИОНАЛНОСТ
  • 20 Borislav Popov

    39 5 Отговор
    Нали бяха супер модерни тия кошници ? Как може ф 15, ф16, ф18,че даже А10 още да са актуални а супер самолета да не е ? Какво стана с бомбардировачите стелт ? Май и те заминаха в небитието ? Сега щели да разчитат единствено на ф35 ! Тоя бидон никога няма да си избие парите за разходите направени по него.
  • 21 Джудже

    32 5 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕЕВ":

    Аха, замислят памперси с перка.
  • 22 CL500

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "Помнящ":

    Та кво казваш, сърбите свалили един Ф-22 значи :-) Това сигурно си го сънувал.
    И докато се чудиш - те свалиха Ф-117, първия летящ стелт, онзи грозния, дето беше с първична стелт технология, не дотам добра. Тоя самолетец изискваше да се пилотира с огромната намеса на компютър, защото хич да не е, ама му липсваха аеродинамичните форми. Следващите поколения стелт поизчистиха тези форми. А и стелт е невидим за старите радари, ама само на далечна дистанция. За противодействия на стелт атака трябва да не си включваш станцията, защото като го облъчиш отдалеч той ще те види, а ти все още не и ще те унищожи без да си разбрал как е станало. Но, ако се е доближил достатъчно, включваш, засичаш и пускаш ракетите. Те и тия самолети си имат защита с топлинно разсейване, ама две добре насочени ракети с топл. насочване, хванат ли го веднъж ...
  • 23 да ама не

    19 10 Отговор

    До коментар #12 от "мнение":

    Сърбите свалиха лек стелт бомбандировач Ф-117, а не Ф-22. Разликата е голяма. И изобщо за статията важи песента на Васко Кеца- "А дали е така, кой ще ми кажеееее..."
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТермиНАТОр

    10 33 Отговор
    Още едно доказателство колко внимателно планираме военните си възможности. Съвременните технологии внедрени във Ф35 създават съвсем ново качество на летяща бойна машина. Остарялата представа за въздушен бой не съществува. Ф35 е в състояние да контролира и поразява обекти във въздушно пространство на дистанция, която изключва пряк сблъсък. Много преди да е забелязан целите му са набелязани и унищожени. Той е на една крачка от изкуствен военен интелект, който не предвижда човешки загуби в бой от наша страна. Войни от далечното бъдеще непостижими и неизвестни на "безсмъртния хаха полк".

    Коментиран от #26, #27, #28, #39, #40

  • 26 Бай хой

    35 6 Отговор

    До коментар #25 от "ТермиНАТОр":

    Бля, бля, бля. Поставя само собствениците си в огромни задължения.
    Трийсет четирийсет години по старият миг31 има два пъти по мощен радар и го отлрива на повече от шесттотин километрра. Въоражен е с ракета кс172 която може да го порази на 400 километра. Два пъти е по бърз от ф35 и лети на два пъти по голяма височина. Та кво каза за иновациите фъф светкавицата? Освен че може да се управлява от меки китки. И че зависи изцяло от ауакс и сателитми връзки, които при сериозен конфликт че липсват.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дидо

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "ТермиНАТОр":

    ДжендеНАТОр
  • 29 2с1

    20 2 Отговор
    Като литне су 57 тия сами ще падат като круши хахаха. Големите ф22 и ф35

    Коментиран от #45

  • 30 ахахах

    9 4 Отговор
    195 струват 45 млрд долара, а ние от израел ще купим 8-9 ф16 за 1.5млрда?!

    Коментиран от #31

  • 31 Жесток

    20 2 Отговор

    До коментар #30 от "ахахах":

    Ние от Израил ще купим самолети УПОРЕБЯВАНИ бтора ръка .Ще купим морги и пак няма да имаме авиациа.Този див капитализъм ще довърши България
  • 32 некойси

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Самолетът не може да отговори на руската заплаха
    Каква заплаха, какви 5 лв?
    Всички добре знаем кои са агресорите по света и колко от хората в американския сенат са със странни имена ...
  • 33 Справедлив

    22 3 Отговор
    Самата система в Щатите е сбъркана. На 100% всичко се произвежда от частни фирми. Частните фирми са гладни и жадни за пари. Продуктите им обаче не струват. Гледат само как да лапат пари от държавата. Нито автоматите им стрелят, нито самолетите им летят. Да не говорим че като цяло американецът е най-слабият войник в цял свят. Просто гейчета.
  • 34 Morgoth

    6 1 Отговор
    Не знам дали този вид самолети имат бъдеще изобщо. По-скоро трябва да се развият дроновете - по-леки, по-маневрени и по-лесно прежалими като ги свалят. Няма драма с умрели или заловени пилоти.
    Минава един голям бомбардировач и когато наближи опасна територия пуска 10-20 големи дрона да изчистят въздуха и 50-60 малки да оберат евентуалния огън от ПВО-то, след това вече на сигурно пуска бомбите и накрая си прибира част от дроновете. При такъв сценарий изтребителите стават излишни.
  • 35 Браво

    7 4 Отговор
    Освен единият платен трол, който пише 15 коментара с различно заглавие, личи и ниската култура и грешното разсъждение на тълпата. Лесно е да си стадо, което вика "Ура" с повод и без. 1. Хората са го написали. Самолет, произведен и закупен преди 6г., след още 20 ще бъде морално остарял. Статията, че е платена, е ясно, обаче може да се "пресее" нужното. 2. В дълбока заблуда сте, че самолетите били скъпи и това е лошо. Какво си мислите - Америка ще фалира? Ми тя отдавна има трилиарди дългове! Които никога няма да плати. Напротив, колкото е по-скъпо производството, толкова по-добре! Така печелят корпорациите. Нали затова правят войните? За да трупа мафията още и още. А загубите и дълговете се прехвърлят на страните от третия свят, като България. Че нали затова има бедни и богати. Така че няма какво да се радвате и викате "Ура", че самолета на братушките бил по-добър и евтин, ами мислете с главите си. Не че нещо ще променим, но поне да не сме стадо.
  • 36 No one

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Помнящ":

    Сърбите никога не са сваляли F22! Бъркаш се със F 117/A nighthawk който е бомбардировач и е много по стар.
  • 37 Читател

    7 2 Отговор
    За каква руска заплаха се говори изобщо? В отношенията Русия- САЩ винаги американците са били агресор, а сега мънкат.
  • 38 Сосо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Ф35 е на въоръжение от 2007г. А относно качествата му спрямо най новите руски самолети питай индийците,които го предпочетоха пред тях.
  • 39 jforfk

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "ТермиНАТОр":

    Поне уикипедия ... прочетете. В целият арсенал на САЩ от ракети въздух въздух няма, ама НЯМА ракета с радиус на действие 400 км. Та как Ф35 ще унищожава МиГ 31 на такава дистанция, явно само Вие си знаете. В арсенала на САЩ няма и ракета можеща да порази чужд самолет на височина 30 км. Ф35 е направен да не се вижда САМО В дециметровия диапазон на радара. В метровия е СЪВСЕМ ВИДИМ. Ако СИ ВКЛЮЧИ РАДАРА отново става ВИДИМ. т.е. трябва да разчита на АУАКС-а и да лети с изключен радар. А ако МиГ 31 унищожи с ракетите си АУАКС-а, Ф35 трябва да си търси целите КАТО СИ ВКЛЮЧИ РАДАРА. Или ще лъсне на всеки екран на 300 км дистанция.

    И до Сосо. Ф35 от който има произведени над 100 броя НЕ Е ПРИЕТ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ. Просто не могат да му отстранят дефектите. На два три пъти в продължение на година, дори са спрени експерименталните полети. Колкото до индийците, вижте какво направиха Австралия и Англия. Просто отказаха поръчките за Ф35. Англичаните пуснаха на вода самолетоносач, а самолетите за него /Ф35/ ги ... няма. Защо? Ами не са им отстранетни дефектите ...
  • 40 jforfk

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТермиНАТОр":

    Да допълня. Доказано най-добрият самолет на САЩ, а и може би и в света, е Ф22. И това е напълно, ясно въз основа на факта, че САЩ не продават този самолет на никого. И САЩ много загуби с това, че през 90-те години го спря от производство. И идеята да се възстанови производството на един доказано хубав модел не е толкова лоша. Още повече, че една дълбока модернизация на авиониката, би отстранила почти всички недостатъци. Друг е въпросът колко пари ще струва. Но при всички положения ще струва по-малко от разработването на нов модел самолет. Трудно би се отстранил само основният недостатък - самолета е профилиран - изтребител, не е многоцелеви. А да сравнявате един наистина върхов самолет с недоносчето Ф35 е най-малкото недоглеждане. Ф35 е едно недоразумение - не може да изискваш от един самолет да е всичко - и за ВВС и за ВМФ и за СВ. Да бъде бомбардировач, изтребител и щурмовик. Получаваш ... нищо. Защото за изтребител трябват едни характеристики за скорост височина и маневраност, а за щурмовик или бомбардировач се изискват ... противоположните.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гостенин

    3 1 Отговор
    Американската армия е съставена от наемници.Доставчици на оръжие и техника са частни корпорации със свои собствени интереси и лобита.Резултатът е ОЧЕВАДЕН. При най-елементарно съпоставяне на тактико-техническите данни,които са публикувани за отделните видове техника и оръжия,става пределно ясно,че руските военни и космически технологии са в пъти по-евтини и по-добри от западните си аналози. А че задокеанските "миротворци" си търсят конфликти по цял свят е пределно ясно на всички нормални хора.
  • 43 Бесен

    2 0 Отговор
    Хахаха гринго от години се чуди как да се оттърве от Рапторите - това се оказа една бездънна яма погребала миллиарди. Ниска ефективност огромн средства за поддръжка и ужасно капризен
  • 44 ЗАПОЗНАТ

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБАРЕТА":

    А КАКВО ЗНАЕШ ЗА СУ-ШАНКАТА ,КОЯТО УЖ СЕ "РАЗБИ" НАД СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ПРЕДИ СЕДНИЦА ?
  • 45 НАБЛЮДАВАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "2с1":

    КАТО ЛИТНЕ !!! А ДОТОГАВА СУ-ШАНКИТЕ ПАДАТ ПРИ СЪМНИТЕЛНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА В СИРИЯ !!!
  • 46 Четател

    0 1 Отговор
    Някой виждал ли е радар в дециметров обхват... ще видиш нищо или ще предскажеш времето в близките час 2. При евентуална по-маситана атака от американци като пишем за самолети ще си пуснат скъпите, ще направят каквото направят а то няма да е много малко и след това хиляди ф16 ще довършат всичко останало... дори да изхождаш от ефекта от 2ра световна война, че с числено превъзходство се печели, там числеността е с пъти в полза на америка и евентуалните останали страни. Естествено има и адски оръжия които ще пратят всички в рая и ада и няма да остане никой...

    Коментиран от #48

  • 47 ТНТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "любопитен":

    Ти на руски смартфон ли написа това?
  • 48 Симо

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Четател":

    Вие сте идват по рождение. Даже в ескадрилата Агресор Ф-16 няма нито една победа . Съотношението в авиация е приблизително 1-1 при качественокачествена превъзходство на Русия. Чети доклада на командващия щаба на ам. армия при ам. Сенат
    Това дето го разправяте може да се случи само в Холивуд. Иначе РФ има най доброто ПВО на планетата и САЩ официално признаха това.
  • 49 определено ще им отговорят,защото за щаи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "любопитен":

    о.Невяна информация!!! това не е руската машина 5то поколение да ми говорят за стари радари!!!!смехотворен виц. Оределено ще им отговорят, защото за Щатите е въпрос единствено на време, да се адаптират и то ако тази информация е вярна! Докато на ушанките и пари да им дадеш и време, все за маневреност ше се борят и винаги ще си живеят в поколение 3то към 4то