Last news in Fakti

10 Май, 2018 09:21 1 456 54

НАТО провежда мащабно учение в Черно море

  • нато-
  • учение-
  • черно море-
  • българия-
  • русия-
  • кораби-
  • дръзки

Десетки кораби и самолети участват в маневрите

НАТО провежда най-голямото военноморско учение за годината в Черно море. В него участват 21 кораба и 10 самолета. Учението в Черно море на 7 държави от НАТО е част от мерките за засилване на югоизточния фланг на алианса след събитията в Крим.

В международни води, на 80 мили от румънския бряг, корабите на НАТО тренират отговор на всякакви заплахи, включително и нелегален трафик. Командоси от испанския кралски флот демонстрираха как овладяват и претърсват кораби със съмнителен товар.

В учението участват и британски изтребители, изпратени за 4 месеца в Румъния за патрулиране по въздушните граници на НАТО. Още на третия ден са вдигнати по сигнал за руски разузнавателен полет, разказа командирът на подразделението Крис Бол.

„Нямаше заплаха, беше разузнавателен самолет на Русия, който иска да провери какво се случва, това е съвсем нормално”. Маневрите в Черно море включват борба с подводници, противовъздушна отбрана и отговор на кризи. В тренировката участва и българската фрегата „Дръзки”, съобщи Би Ти Ви.

Тази година са планирани 15 големи военноморски учения на алианса. При засиленото военно присъствие в Черно море корабите от НАТО следват стриктен протокол, така че да не влизат във взаимодействие с руските кораби, които също имат право да плават в международни води, така че да няма конфликтни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 28 Отговор
    Че ще провежда, що да не провежда !? Русуфилите да не спат, а да почват да реват !
  • 2 878

    41 9 Отговор
    Русия няма ли да направи някое учение в Мексиканския залив? Това ще си е съвсем нормално.

    Коментиран от #5, #6, #8, #17, #38

  • 3 jimmy

    16 5 Отговор
    селяни:)
  • 4 247

    25 9 Отговор
    Кодовото име на учението е "опази памперса чист". Тренировките включват да не се поглежда към небето при прелитане на СУ-35 или на някой МИГ-31 със закачен "Кинжал", и всички да се правят че нищо не се е случило, контролирайки отделянето на пот и други секрети!
  • 5 Бесен Язовец

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "878":

    Ти вчера учавства ли в търкала, или беше на дежурство по тролинг ?
    https://fakti.bg/bulgaria/302130-umruchen-boi-mejdu-bsp-i-ataka-za-dena-na-pobedata
  • 6 Kcaniba

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "878":

    Да направят,но с ботокс и картонени макети не става,кво са кайш,а?

    Коментиран от #14, #23

  • 7 Мош Фаш За Гре

    12 7 Отговор
    Да го правят,ама по кротко и набързо(като ракетите в Сирия)и много да внимават да не разярат руснака,че ще хвърчат тенекии и бая скрап ще остане да събират циганите!!
  • 8 PhD

    13 15 Отговор

    До коментар #2 от "878":

    Русия има ли кораб дето може да достигне мексиканския залив изобщо? Кузнецов е на трупчета ...

    Коментиран от #10, #40

  • 9 ПакСъмТук

    9 5 Отговор
    Да !
    Върви си подготовката за черноморски бойни действия срещу Русия!
  • 10 Мош Фаш За Гре

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "PhD":

    Има,има и още как,навремето при Карибската криза(62год),Хрушчов като сви сармите на Кенеди и малко оставаше в Америка да проговорят руски и да продават Кока Колата си по 5копейки,не бяха стигнали дотам със салове натоварени с черешови топчета!!А за руският подводен флот,дето само една подводница може да очисти Америка и то без да наближава дори Мекс.залив няма нужда от коментар!!

    Коментиран от #53

  • 11 Диди

    5 12 Отговор
    Разбира се,че трябва да правят учения.НАТО ще се гриже за Европа,Путин за Русия.

    Коментиран от #15

  • 12 SAAB

    7 8 Отговор
    Тоя леген " Дръзки " ....как успя да напусне акваторията на залива ?
    Навярно на весла ....:)

    Коментиран от #13

  • 13 Гайтан Веждьо Войвода

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "SAAB":

    Че и оръдията(топчето)е специално побългарено да гърми с китайски боб!!Треперете врагове,Дръзки(макар и малко подлепен с тиксо) иде!!Важното е че си имаме контраадмирал,а за 2та файтона армия с хилядите генерали и полковници не е зле да си произведем и един поне генералисимус!!Че тъй де,колко му е?!

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай хой

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Ма димитричке ма. Мчи нали пак ще вмиришат Черно море на шиколад и то един път йеден. Пък не знаеш че на Българското черноморие има един град Варна бивш Сталин. Там местните се надяват на приходи от тиристииий. Кой ши доди га натуфци го окичат с препълнени памперси.
  • 16 Една цаца

    10 5 Отговор
    Тези от НАТО , само осират морето !
  • 17 юрист

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "878":

    1. Черно море НЕ Е руско вътрешно море. Бреговете на Черно море се поделят между 5-6 държави, част от които са държави- членове на НАТО. Нормално и логично е тези държави да си имат свой патрул точно в Черно море
    2. България НЕ граничи с русия в Черно море, защото между България и русия “стоят“ водите на ОТКРИТО МОРЕ, така, че- руските жалби са безсмислени
    3. Жалбите на руснаците от рода на “Ама какво правят американски кораби в РУСКОТО Черно море“ са заявка за руското “окупиране“ на Черно море и за руски неоимперски манталитет и считам, че български гражданин не може да ги напише в свой коментар, защото една от ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ на Р. България е точно Черно море- 12 милната зона, а ако той счита Черно море за руско вътрешно море, значи отрича една от държавните граници на Р. България - което е ненормално и почти невъзможно за бг. гражданин, който е само с бг. гражданство и живее само в България.

    Коментиран от #18

  • 18 Бай хой

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    1. Доктор ли си?
    2. Каратистка ли си?
    3. Юрист ли си?
    4. Рускиня ли си?
    5. Ко праи самбиста, отбранява ли киберпространството от хакери?
    В статията се говори за окупационни войски нахлули в Черно море ти пак с налудничавата ти идея за Русия.

    Коментиран от #19

  • 19 юрист

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    1. НЯМА окупационни войски, нахлули в Черно море , поради факта, че море не може да се окупира:) Няма как сухопътна войска да окупира сухоземната територия на Черно море, освен това в него има и зона на открито море/ т.е. международни води/:) Жалко смешно руско тролче:)
    2. Останалото не те засяга. Не е важно коя съм и какво мога- важното е , че ти НЕ МОЖЕШ да отговориш по същество на моя коментар, защото иначе би се разкрил като двоен рускобългарски гражданин, като етнически руснак с бг, гражданство или като платен руски шпионин на територията на България. Така, че- пак те питам- ЧЕРНО МОРЕ ВЪТРЕШНО РУСКО МОРЕ ЛИ Е И ОТРИЧАШ ЛИ ЗАКОННО УСТАНОВЕНАТА БЪЛГАРСКА ИЗТОЧНА ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА НА ЧЕРНО МОРЕ? Такива “умници“ като теб ги хрускам на закуска в съдебна зала- въздухарите под налягане само изпускате газове, но НЕ МОЖЕТЕ да отговорите по същество на нито един мой въпрос и за това от яд се чудите как да ме засегнете лично, като атакувате личността ми, а не съдържанието на коментарите ми:)

    Коментиран от #22, #24

  • 20 идиоти

    5 3 Отговор
    Това е за откриване на туристическия сезон! После ще се чудим, защо намаляват туристите по черноморието....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Kcaniba

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    картонения макет пак спами под прикритие от модераторите!!!!
    Картонения F 22 raptor за милиарди отиде в канала!!!!
  • 24 Бай хой

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Ако беше юрист щеше да знаеш че прокуратурата и полицията могат а и в последно време се сезират и самосезират от публикации в мрежата. Така че спокойно мога да предява претенции спрямо теб за набеждаване пред надлежен орган. Набеждаването в шпионаж в полза на чужда държава е сериозно престъпление както и самото шпиониране. Май не си никакъв юрист. Нито висок. Нито рус.

    Коментиран от #27

  • 25 Бай хой

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Диди":

    Димитричкееей къде го видя това У в ника ми? Май само У ти се привижда. Да не би с деса, хасан, юристдокторкаратистката да сте един и същи троль?

    Коментиран от #28

  • 26 jforfk

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Командоси от испанския кралски флот демонстрираха как овладяват и претърсват кораби със съмнителен товар.

    И откъде ще се вземе този контрабанден товар? Значи Турция, Румъния и България са в НАТО. Украйна ни е ... приятел. Айде сега кажете ми какво контрабанда и съмнителен товар превозват кораби плаващи под който и да е флаг в Черно море? Значи остава варианта претърсваме и превземаме ... руски кораби в международни води защото "носят контрабанда и съмнителен товар"?!?! Това не му ли се вика "нахлуване на територията на СУВЕРЕНА ДЪРЖАВА". Ами те англичаните това най го могат: политически правилната и деликатна думичка е "каперство". А фактически - пиратство. Та НАТО пиратство ли тренира?!?
  • 27 юрист

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Няма проблем- предяви ги:) Обаче- аз ще поискам ПУБЛИЧНОСТ на процеса и възможност процесът да се води при открити врати:) Да видим тогава кой кум, кой сват и кой на булката брат:) И не те набеждавам, а изказвам предположение. Ти НЕ ГО опроверга, така,че- давай- сезирай прокуратурата:)

    Коментиран от #29

  • 28 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    “...Публикувано във факти.бг: Да не би с деса, хасан, юристдокторкаратистката да сте един и същи троль?...“ Не- аз- ник “юрист“, не съм трол и не съм едно и също физическо лице с физическите лица, които пишат с другите посочени никове. Но внушението, че сме едно и също физическо лице, е типичен тгролски похват на руската ферма за тролове спрямо опонентите им:)
  • 29 Бай хой

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Е с това "првдположение" са извъртя на 180 гадуса. Значи като видя дебелия и клекна. А беше много курназ. Няма са плашиш.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    Пълни глупости! Така и не отговори на въпросите ми, а именно- Публикувано във факти.бг: ЧЕРНО МОРЕ ВЪТРЕШНО РУСКО МОРЕ ЛИ Е И ОТРИЧАШ/ ОСПОРВАШ ЛИ ЗАКОННО УСТАНОВЕНАТА БЪЛГАРСКА ИЗТОЧНА ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА НА ЧЕРНО МОРЕ? СЧИТАШ ЛИ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ НА ЧЕРНО МОРЕ, КОИТО СА В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ, ЗА РУСКИ ГРАДОВЕ, В ЧИЯТО ТЕРИТОРИЯ ВАЖИ РУСКОТО , А НЕ БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ПРАВО? С две думи- считаш ли Варна, Бургас, Каварна, Балчик, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Обзор и т.н. не за български , а за руски градове, които се подчиняват на руското законодателство? Защото точно ТОВА означава да не признаваш законоустановената българска държавна граница:) Много си курназ, но така и не отговаряш на тези мои въпроси- ЗАЩО?:)

    Коментиран от #31

  • 31 Бай хой

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Такааа. А на Българска територия в момента пребивават чужди войски които не се съобразяват с Българското зако одателство и не са подчинени на Българското правителство. Същото важи и за Българските териториални води. Тези войски и коеаби не са руски. Защо лъжеш? Би трябвало да протестираш против нарушителите.
    Мисля че бях твърде ясен.
    Когато руснаците дойдат с войски тогава реви.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    Защо мълчиш сега? Защо не напишеш ясно и открито мнението си?:) Нали ме плашиш с прокуратурата, със съставомерността на съдържанието на моят коментар с 2те форми на изпълнителното деяние на престъплението набедяване, визирано в НК, м?:)
  • 33 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    “...Публикувано във факти.бг: А на Българска територия в момента пребивават чужди войски които не се съобразяват с Българското зако одателство...“ Това е невярно твърдение, чиято неистинност спокойно може да се докаже във всеки един законен съд в Р. България.
  • 34 юрист

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    “...Защо лъжеш?...“ Напротив- ти лъжеш, че натовските войници пребивават в разрез с бг, законодателство на бг, държавна територия и това може да се докаже във всеки български съд. Но ти от къде ще ги знаеш тези неща, като не си юрист, не си правиш труда даже да прочетеш ЗАКОННИТЕ ПУБЛИЧНИ ДВУСТРАННИ ВОЕННИ ДОГОВОРИ между Р. България и всеки един от останалите държави- членове на НАТО, които договори до преди 2 месеца бяха публикувани в сайта на Министерството на отбраната и ВСЕКИ имаше достъп до тяхното автентично съдържание...

    Коментиран от #35

  • 35 Бай хой

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "юрист":

    Но ти пък откъде ще знаеш че върховен закон в България е Конституцията?
    И от къде пък ще знаеш че за склячване на договори като този с нато трябва да се проведе референдум? И за ЕС също. Иначе и лиза че са ни наложени чрез сила. Затова и сме в действителност получленове. Съществува Шенген и двийни стандарти. А Конституцията на РБ се гласува от ВНС. Всяка промяна е незаконна. Едва ли някой ще се усъмни в идеалите на родните депутати.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 юрист

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бай хой":

    “....Публикувано във факти.бг: И от къде пък ще знаеш че за склячване на договори като този с нато трябва да се проведе референдум?...“ Моля, посочете ТОЧНИЯТ ТЕКСТ от КРБ, в който пише точно това! И що се отнася до КРБ, в нея ясно е посочено следното:
    КРБ Чл. 2.
    (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.
    (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.
    Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната
    Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
    (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
    Чл. 84. Народното събрание:
    10. решава въпросите за обявяване на война и за сключване на мир;
    11. разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея;
    От мен имаш две минус по правната дисциплина “Конституционно право“:)

    Коментиран от #41

  • 37 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бай хой":

    Сега разбра ли, неграмотнико, че не ти достига образователен ценз, за да спориш с правоспособен юрист- адвокат, по въпроси на правото? Нека това да ти е за урок- защото над 99.9999% от среднистите неглижирате знанията, получени от магистрите във вузовете, считате ги за нещо просто, което можете- след упорито търсене- да намерите смляно и наготово в нета, и че не си струва човек да завърши висше образование и че то няма никаква практическа стойност:) Също така считате интелектуалният труд за нищо и когато на практика се сблъскате с професионалното мнение на специалист с висше образование, изпадате в културен шок, че той действително знае и може повече в собствената си област от вас и за това го обвинявате в надутост и липса на скромност:)
  • 38 222

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "878":

    Какви руски учения те гонят в мексиканския залив ,като русия няма военна техника с която да закара каквото и да било до там.Също така руснаците нямат и никакво световно влияние ,както и съюзници ,че въобще някой да им позволи да си развавят байряка напред назад.

    Коментиран от #50

  • 39 Истерик

    4 2 Отговор
    тъкмо за риба се цаних..
    сега ще о.ерат Черно море тези памперси - подлоги америконски!!!
  • 40 Шляхтиц

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "PhD":

    Кораби може би няма, но има много тихи подводници, които потопяват кораби.

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 юрист

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Alarak(the truth)":

    “...Публикувано във факти.бг: за нещо повече от другите ли се имаш,...“ Да- имам се за “нещо повече“ от среднистите- неюристи, поради самият факт, че съм правоспособен юрист от 20 години и адвокат от 18 години и имам законното право да давам професионално правно становище по всички въпроси от правото на основание чл.24 ал.1 т.1 от Закон за адвокатурата. Други идиотски въпроси имаш ли?
    Закон за адвокатурата изм. ДВ. бр.32 от 22 Април 2016г. Чл. 2 (1) Упражняването на адвокатската професия е дейност, предвидена в Конституцията, за правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физическите и юридическите лица. Тя се осъществява в съответствие с принципите на независимост, изключителност, самоуправление и самоиздръжка.
    лава шеста.
    УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ
    Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
    1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
    лава втора.
    ПРИДОБИВАНЕ ПРАВА НА АДВОКАТ
    Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Всеки дееспособен български гражданин или гражданин на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия: 1. да има завършено висше юридическо образование; 2. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) да има придобита юридическа правоспособност по реда на глава четиринадесета от Закона за съдебната власт; 3. да има най-малко две години
  • 43 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Alarak(the truth)":

    юридически стаж;
    4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3;
    5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.

    Коментиран от #45

  • 44 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Шляхтиц":

    И какво от това ? САЩ имат най-добрата техника за откриване на подводници.Също така дизеловите подводници на Русия могат да бъдат тихи за много кратко време ,след което трябва да заредят батериите и стават изключително шумни.На САЩ подводниците са 2 пъти по-тихи.

    Коментиран от #51

  • 45 Бай хой

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "юрист":

    Състоянието ти се обостри сериозно май.

    Коментиран от #46

  • 46 юрист

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бай хой":

    То си личи чие състояние се обостря- ти не отговори на нито един мой въпрос по същество, и когато се защитих с правни основания, пишеш глупости и намеци за психичното ми здраве...Не на мен тези тролски похвати, неук троле! И кажи на онзи, който ти диктува “знанията„ по конституционно право, които прояви в коментарът си, че този път не е познал и е попаднал на български адвокат:) Няма как неук трол като теб да знае йерархията на нормативните актове и да прави систематично тълкуване на правна норма, особено пък на конституционните правни норми, които априори са правни норми с висока степен на абстрактност:) Понеже не знаеш това, няма и как да ми отговориш на въпроса- къде в конституцията на Р. България е вписано, че САМО с решение на национален референдум Р. България е длъжна да приеме решение за участие/ неучастие в НАТО ?:)

    Коментиран от #49

  • 47 патриотъ

    2 2 Отговор
    Те хубаво са влезли в Черно море,ама дали ще могат да излезат,това е голям въпрос!?И може това учение да им е последно!Кой каквото търси,рано или късно си го намира!А Нато да се измита от тук,докато не е късно!

    Коментиран от #48

  • 48 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "патриотъ":

    Защо ,какво ще стане ? Ватниците ще докарат пушещия ковчег Кузя ли ? ХАХА
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "222":

    Бъркаш.. :) Руснаците особенно сега си ходят и си „проучват” каквото си поискат. Просто не го правят с кораби за да не е прекалено показно за всички. Правят го с подводници и точно през крачола им е какво си мислят останалите за тях.
  • 51 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Ми,не приятел. Дизеловите „Варшавянки” са по-тихи от атомните подводници. Няма да обяснявам защо,който иска нека да се заинтересова и да прочете нещо. Второ.последната им модификация плава по 1 месец без презареждане на батерийте. Трето освен дизеловия разполагат и с анаеробен двигател работещ на съвсем различен принцип който не се предлага за продажба дори и да продадат някоя „Варшавянка” 4-ти клас на друга страна. Американците са принудени да правят само атомни понеже стратегията им е нападателна,агресивна и за да стигнат някъде трябва да преодолеят океани. Руснаците просто действат по-практично. По-лесно е да чакаш в засада отколкото да атакуваш знаейки че те очакват..!
  • 52 мдааа

    1 0 Отговор
    почвайте ги ушанките в Крим.
    такива анексии са противозаконни!
  • 53 въх

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мош Фаш За Гре":

    има, ама няма..
    само филми за мурзилки гледаш, мизерник!
    ХРУШЧОВ СЕ ПРЕДАДЕ И ИЗТЕГЛИ РАКЕТИТЕ ОТ КУБА, ПОДВИ СИ ОПАШКАТА И ДРЪПНА КОРАБИТЕ - ИНАЧЕ ЩЯХА ДА СТАНАТ НА САЛАТА!
    Ти си истински болен челавек! Живей си така - ще се радвам!
  • 54 Патриот

    0 0 Отговор
    Едла ще им е трудно на руснаците в случай на нужда да потопят всички плаващи корита.
    Да му мислим ние - с двата самолета, трите хеликоптера и 15-те си танка.