Last news in Fakti

10 Май, 2018 10:19 6 747 14

Мъж даде пресконференция, преди да сложи край на живота си

  • дейвид гудол-
  • възрастен-
  • швейцария-
  • евтаназия-
  • клиника-
  • австралия

Възрастният мъж не иска да живее повече

Мъж даде пресконференция, преди да сложи край на живота си - 1
Снимка: БТА/ AP

104-годишен австралиец обяви на пресконференция, че ще сложи край на живота си в швейцарска клиника, защото евтаназията на хора е забранена в родината му, предаде Си Ен Ен.

Дейвид Гудол, уважаван ботаник и еколог, не е нелечимо болен, но въпреки това иска да сложи край на живота си. Той посочи, че вече не си заслужава да живее, и иска смъртта му да послужи за легализация на доброволния акт на отнемане на живот.

Възрастният австралиец е пристигнал в град Базел от Пърт, Западна Австралия. В специална швейцарска клиника смъртта ще бъде причинена от инжекция. Самият Гудол заяви, че не знае повече подробности за процедурата.

Австралиецът заяви, че заради напредналата му възраст през последните „пет-десет години“ животът му е спрял да бъде приятен. По думите му човек трябва да има правото сам да определи кога да свърши жизненият му път на земята. Евтаназията е незаконна в Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    62 3 Отговор
    Понякога животът престава да бъде приятен по различни причини - дълбока старост, неизлечимо заболяване, предизвикващо страдание, душевни травми и какво ли още не. Една моя позната живя 92 години, като от 75-тата си година изпадна в деменция. Не познаваше никого, беше безучастна към всичко, с празен поглед, неориентирана, голяма грижа и трудност за близките си. Усещането е, че всъщност човекът вече си е отишъл, това, което все още съществува е обвивката му, чиста биология без контрол, задръжки и така нататък. Дали наистина има смисъл такъв живот? Това е въпросът, или докато все още има проблясъци и макар за малко може да разсъждава, човек трябва да предотврати такива мъки особено за околните. Звучи сигурно жестоко и богохулно, но преживелите подобно нещо, разбират за какво става въпрос. Казват, животът е дар от Бога. Понякога обаче ти се иска да върнеш този дар, защото става много трудно да го понасяш.
  • 2 Георги Колев

    26 4 Отговор
    Достойно за пример.

    Коментиран от #5

  • 3 jforfk

    22 1 Отговор
    до 1. Примерът който давате не е на място. В статията ясно се казва, че актът на евтаназия се прави по СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ, ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ. Докато във ващия случай тази жена е единствено в ТЕЖЕСТ НА РОДНИНИТЕ СИ. В света, в който тя е живяла, в нейният вътрешен свят, може, по своему, тя да е била ... щастлива. Не съм противник на доброволната смърт, но само ако е както в случая. По собствена воля и с пълно съзнание.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смърта

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Георги Колев":

    Това е достойно само за бананови и джендърски републики.
    Иначе живота си е твой, може да правиш каквото си искаш с него, но без да се натрапваш.
    Може примерно да отидеш в планината и да останеш там както един алпинист наскоро, може и просто да заспиш без да притесняваш преди това никого и да тръбиш колко си бил отегчен.
    Просто го направи, защо чакаш подкрепа от света да ти каже НАПРАВИ ГО НАПРАВИ ГО НАПРАВИ ГО???
  • 6 Крадец

    10 10 Отговор
    Като е забранена евтаназията,не може ли да скочи от 10-ия етаж на блок,ами трябва да блъска път до Швейцария!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Крадец":

    Не е достойно само за ,,БАНАНИТЕ,,,!!!Човек е СОЦИАЛНО СЪЩЕСТВО!!!!Той има нужда от съпричастие!!!!!Ако НЯМА---ГУБИ СМИСЪЛ ЗА ЖИВОТ!!!ЗА К А К В О ЖИВЕЕТЕ В И Е?????Ама СЕРИОЗНО.
  • 9 Мраз

    11 1 Отговор
    Абе, хора, човекът е ботаник и иска да умре с кауза. Защо да скача от блок, като си причини допълнителен ужас, щом може да го направи по цивилизован и безболезнен начин?! Ежедневно и от сутрин до вечер всевъзможни идиоти ръсят и вършат простотии в медиите, а един уважаван ботаник дал пресконференция за осъзнатия край на живота си. Я, се чукнете малко в кратуните...

    Коментиран от #11

  • 10 Вярващ християнин

    5 4 Отговор
    Животът е Божи дар Господ ти го е дал и той ще ти го вземе.
  • 11 дядо Мразе

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мраз":

    Тий,като са чукна в кратунъта,туй ли ти дойди на акъла!Имъ ли знъчений как ша умреш!
  • 12 гост

    2 1 Отговор
    Най лесно се дават съвети, когато ти е далече от главата!!!!!
  • 13 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    За съвременния човек 104 години живот не са малко. И все пак, както пее В.Асмолов :"Благодаря ти живот. Кратко виждане със Земята.....Тръгваме и ние по Млечния път ".
    При наличието на много начини да го прекъснеш този живот сам, като те е страх и все пак не ти се напуща белия свят, и имаш достатъчно пари, защо да не видиш и швейцарския Базел на изпроводяк ?
    Казват, че бил красив град ?!?!
    Ами после тленните останки на г-н Гудол ще ли ги връщат в град Пърт / това си е доста път/или ще ги доставят на близкия екарисаж ?
    Като си помисли човек, колко милиарди човешки същества са се блъскали по тая Земя със своите мечти, радости, болки и грижи, и вече ги няма....... И му става леко и спокойно на душата .....
  • 14 СЛЪНЦЕЯДА

    0 0 Отговор
    АЗ ПЪК СЪМ СЕ ПРОГРАМИРАЛ ДА СИ ПОЖИВУРКАМ ОЩЕ 150г.БЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ !!!!!@?55
Новини по държави: