19 Май, 2018 06:30 11 375 70

Илюзиите на Германия за Путин. И за Русия

  • русия-
  • германия-
  • владимир путин-
  • илюзии-
  • ангела меркел

Партньор ли е Путин на западните страни?

Илюзиите на Германия за Путин. И за Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Срещата между германската канцлерка Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин в Сочи ще е кулминационният завършек на „руската седмица" в германската външна политика. През последните дни в Москва бяха както новият германски външен министър Хайко Маас, така и министърът на икономиката Петер Алтмайер, за да обсъдят с руските си колеги централни въпроси на международната и европейската политика.

Този интензивен дипломатически обмен фокусира вниманието на германската общественост над германско-руските отношения, особено след като соловите външнополитически акции на американския президент Тръмп поставиха на сериозно изпитание трансатлантическото приятелство на германците. Затова не е учудващо за никого, че в Германия се множат гласовете, които настояват за сближаване и сдобряване с Русия.

Партньор ли е Путинова Русия?

Но онези, които смятат, че едностранните отстъпки по отношение на икономическите санкции или някакви други гнили компромиси биха могли да доведат до разведряване на отношенията с Русия, се лъжат радикално. Не само защото подобна политика на въздържаност и компромиси ще се интерпретира от Москва като израз на слабост. По-важното е друго: на мнозина явно не е станало ясно, че Путин се нуждае от конфронтацията със Запада, за да бетонира своята власт, да отклонява вниманието на руското население от икономическата стагнация и социалните проблеми на Русия.

Затова е крайно наивно да се вярва, че с Путин би могло да се постигне разбирателство относно Украйна. Или пък да се преговаря с него за новия европейски мирен ред, след като самият той подкопава устоите ѝ с агресивната си външна политика към Украйна, с продължаващите опити да влияе на западни избори и да блокира работата на чужди институции с помощта на кибератаки.

Повече от съмнително е дали днешната Путинова Русия, а не Русия изобщо, е подходящ партньор за по-нататъшното разширяване на германско-руските отношения в сферата на енергетиката.

Важно е да се гарантира, че планираният газопровод „Северен поток 2", преминаващ през Балтийско море, няма да влиза в разрез с европейския интерес за икономическо и политическо стабилизиране на Украйна. Много правилно министърът на икономиката Алтмайер обмисля да иска от Москва гаранции, че Украйна няма да понесе загуби от такси за пренос на газ, след като „Северен Поток 2" влезе в експлоатация. Но подобни детайли би трябвало да станат част от една по-обхватна и дългосрочна стратегия спрямо Русия.

Санкции - да, но също и диалог

Германската политика за Русия като начало трябва да осъзнае, че в отношенията с Путин е нужно търпение, и че не е възможно да се постигне бързо разбирателство с Москва. Докато Кремъл продължава да следва досегашната си агресивна политика към Украйна, а Путин няма да се откаже от нея, защото тя е част от стратегията му за оставане на власт, санкциите срещу Русия не бива да бъдат отменяни. Дори само частичната им отмяна би представлявала напълно погрешен сигнал. Германската външна политика е длъжна да спазва принципите на подкопаната от Москва следвоенна уредба на Европа.

Важно е освен това германската, а и европейската отбранителни способности значително да бъдат подсилени – както по отношение на традиционните заплахи, така и срещу новите опасности, свързани с воденето на хибридни войни.

Не на последно място е нужно да се води прагматичен диалог с Москва по отделни международни въпроси – като например ядреното споразумение с Иран. Собствените външнополитически интереси на Германия налагат подобно нещо.

Каква стратегия е необходима

Тази дипломатическа стратегия по отношение на Русия би трябвало обаче да бъде подплатена с още два важни елемента: От една страна западната политика никога повече не бива да реагира прибързано и истерично на провокации от Москва. От подобно нещо ползи извлича в крайна сметка единствено Кремъл, а доверието към Запада спада сериозно. След атентата срещу двойния агент Сергей Скрипал британската министър-председателка Тереза Мей даде нагледен пример за това как не бива да се действа. Така само се подсилва инструментализирания от Кремъл „образ на врага" в лицето на Запада.

От друга страна Германия, а и цяла Европа би трябвало по-силно да се отворят за контакти с руското общество. Нужен е обхватен диалог с всички политически сили и групи в Русия, включително и с националистическите, патриотични и консервативни сили.

Ако този диалог се води със спокоен тон и познаване на собствените принципи, в дългосрочен план ще може да се преодолее с право критикуваното отчуждение между германци и руснаци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отегчен

    90 10 Отговор
    Нищо плямпане !
  • 2 соросоидни кърлежи

    149 21 Отговор
    Това вече сме чули, разбираме яда на НАТО, затова че не успяха да направят Крим и Севастопол бази на техните войски. Друго за вашата сметка. След престъпното разваляне на СССР,, когато на германци подариха ГДР, запада обеща да не разширява алианса - вече никой няма илюзии какви големи мошеници сте.

    Коментиран от #38, #54, #56

  • 3 Реално

    127 16 Отговор
    Д.Веле ще докара от девет дерета вода-само и само да ни убеди,че с Русия е лошо да имаш отношения-политически и икономически..И точно тези кратундели не могат да разберът едно-че точно благодарение на "Путинова Русия" има още мир в Европа и Света..Че ако беше някой друг на мястото на Русия-да речем САЩ в тази ситуация---да беше запалил света.. И сега нямаше да им четем простотиите тук.
  • 4 Баба Ванга

    20 116 Отговор
    Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.

    Коментиран от #18, #19, #28

  • 5 До факти

    26 50 Отговор
    От последните 20 новини 8 за Русия и Путин това ако не е поръчково не знам кое е.

    Коментиран от #12, #23, #43

  • 6 mediator37

    70 14 Отговор
    И друго няма да простят на Путин- че направи ГАЗПРОМ мощен инструмент на външната си политика. Путин изгради ГАЗПРОМ по западен образец, т.е. Равноправно договаряме, но след като съм ти опрял пистолета в челото.
    Ще смучат газовата тръба немчугите и ще правят стойка "слуш".
  • 7 mediator37

    102 9 Отговор
    "По-добре руснаците да ти спрат газта, отколкото германците да ти я пуснат."

    Древна еврейска поговорка.

    Коментиран от #45

  • 8 Еколог

    79 8 Отговор
    Защо Северен поток 2 може да мине по море и да влезе на територията на ЕС, а за Южен поток не може

    Коментиран от #9, #25

  • 9 а бе еколог

    21 33 Отговор

    До коментар #8 от "Еколог":

    северен поток минава през морето и СВЪРШВА на брега на германия и не минава през територията на ес а се използва немскат газопреносна система. юп трябваше да минава няколко хиляди км през територията на ес !! заради това сп2 не е ужно да спазва зааконите на ес...а юп трабваше

    Коментиран от #36

  • 10 а защо автора

    80 10 Отговор
    не се запита по чия инициатива украйна започна да се кара с русия ?? ами по заповед на щатите...налисамите американци признаха ,че са инвестирали в украйна 5 млрд...и срещу това те очакват нещо....нали така заявиха и на арабите. а какво могат краварите да искат от бедна украйна...ами да провокират русия и така да принудят ес да наложи санкции....от тях отслабват ес и русия.....разделяй и владей
  • 11 газа маза

    86 12 Отговор
    Значи, за Украйна , която не член на ЕС, германците много държат да няма икономически загуби от газа, а нас ни принудиха да спрем "Южен поток", от което губим близо 1 милиард годишно само от транзитните такси. Отделно, че трябва да купуваме по-скъп газ през Турция или Гърция. Ето това се нарича БЕЗПРИНЦИПНА И ДВУЛИЧНА политика на ЕС и конкретно Германия!

    Коментиран от #14

  • 12 клана Буш

    47 5 Отговор

    До коментар #5 от "До факти":

    А в Германия как е? Колко години е канцлер г-жа Меркел?
  • 13 fakantanka

    60 8 Отговор
    Изключително тъпа статия, голяма по обем, но пълна с недомлъвки и празни приказки. Вярно е, че трудно се преговаря с независима страна каквато Германия скоро няма да бъде.
  • 14 а бе то

    12 23 Отговор

    До коментар #11 от "газа маза":

    какво щяхме да спечелим може да твърдиш когато познаваш договора за юп...но руснаците така ни бяха подложили динена кора....значи 50% от тръбата плащаме и тя е наша ние но не можехме да пуснем по тръбата различна от руската газ !!! а и таксите така бяха заложени ,само ако капацитета е поне 80% пълен......а това, че немците се застъват за урките не е правилно защото урките слушат американците и полагат усилия да настройват европейците срещу русия

    Коментиран от #42

  • 15 Слабограмотен

    55 8 Отговор
    Абе можели толков писане пък нищо да не казваш.....За мен Русия си остава една независима държава солов играч на световната сцена в енергиен и военен план с който и запада и зад океана трябва да се съобразяват.... Божи мили Русия е зле щото пък ние сме цъфнали и вързали....Да само търсите под вола теле...Жалки сте...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Владо Вр

    48 7 Отговор
    ЮП отпадна заради нежеланието на САЩ нова тръба с руски газ да влиза в Европа, избягвайки Украйна(тяхната газопреносна с/а е собственост на сина на Джон Байдън). Друга пречка беше изискването на третия енергиен пакет на ЕС - достъп на друг доставчик на газ по тръбите, независим от Русия(освен румънски, друг газ няма, но...?). Имаше съгласие и договореност м/у Газпром и българското правителство, за достъп на чужд доставчик на газ на наша територия, близо до морския бряг, в началото на трасето. Тогава пристигнаха американските сенатори и всичко приключи. Пояснявам : договорът за ЮП, е подписан преди приемането на 3 енергиен пакет в ЕС, и НЕ ТРЯБВА да е подчинен на изискванията му! Подобен е случаят с Белене - всичко е готово, и не трябват нови изследвания и разрешителни от МАГАТЕ.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чико

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Не му обръщай внимание. Просто от дрогиране му е омръзнал живота та се търси някой да го разфасова с бензинова резачка ....

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бе ти луд

    10 18 Отговор

    До коментар #17 от "Владо Вр":

    ли си от къде на къде трябва да питаме газпром дали може да има и чужд доставчик на газ на наша територия ...та и те разрешение да ни дават за българската земя???? нямаше разрешение от газпром да пуснем по нашата си тръба за която ние ще платим каквато си газ искаме !!!относно дали трябва юп да се подчинява на третият енергиен пакт...от руски интерес е да НЕ се спазва защото остават монополисти НО интереса на БЪЛГАРИЯ е ДА СЕ СПАЗВА защото така може да пуснем и друга газ която да е по евтина....например от бившите съветски азиатски републики....така хен газта щеше да е по-евтина а таксите щяхме да си ги прибираме. третият енергиен пакт е за да се допуснат и конкуренти а това е добре за потребителите каквато е и БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #29

  • 23 Kcaniba

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "До факти":

    А ми, поръчково е в главата ти!!
    Закогосе говори най много?
    За най ВЛИЯТЕЛНИТЕ!!!!
  • 24 Баба Ванга

    11 19 Отговор

    До коментар #20 от "Чико":

    #бико

    Който нож вади от нож умира, който гроб копае другиму, сам пада в него, който Русия обича, от любов се задушава.
  • 25 Кой е по,по най???

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Еколог":

    Едното е за правоимащи,а другото е за нищо нямащи.Това е голямата разлика и около това се върти политиката на всички маймуни...
  • 26 един от всички

    29 4 Отговор
    Защо ЕС мисли за икономическата стабилност на Украйна и не позволява да се спрат доставките по тяхната тръба,а не мисли за икономическото спасение на България ,като ни спря Южен поток?

    Коментиран от #27

  • 27 а бе админе

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "един от всички":

    ако така генерираш трафик...доста е смешно !! няма ка да се получи дискусия когато задаваш въпрос на който вече съм отговорил по горе !! няма смисъл някои да поства нещо вече споменато без да си изложил тезата си а не само подмятайки
  • 28 Кимчо

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Ванга":

    А ти ще се оправиш когато ти го начукат отзад...

    Коментиран от #30

  • 29 ти си луд

    19 5 Отговор

    До коментар #22 от "бе ти луд":

    Южен поток трябваше да се построи от България и то с пари отпуснати от руски банки.Този заем щеше да се погасява с транзитните такси.Чак когато изплатим заема тръбата става наша и може да правим каквото си искаме с нея.
    Примерно аз ще ти дам пари да си построиш къща в която аз ще живея под наем,като наема го приспадам от дълга ти към мен...Наистина трябва да си луд за да вярваш че може да ми казваш какво да правя в тази къща преди да си ми върнал парите!!!

    Коментиран от #32

  • 30 Само питам

    6 17 Отговор

    До коментар #28 от "Кимчо":

    Защо русофилите все за анален секс говорите ? Защото сте руски дупедавци или поради някаква друга причина?

    Коментиран от #33

  • 31 Владо Вр

    19 1 Отговор
    До коментар #22 от бе ти луд ли си. Явно чукчата е писател. В интервю на тогавашният министър на енергетиката преди години, бяха цитирани клаузи от договора, подписан ПРЕДИ приемането на 3ти енергиен пакет. България и Русия са страни по него и трябва съгласието и на двете, за да има промени. Съгласието е постигнато, и, по тръбите може да тече газ от друг доставчик(Иран, Азербайджан, Катар, Либия, ако щеш и от луната. НЯМА тръби, по които да дойде, но това не е предмет на договора, а на евентуалния чужд доставчик.) И до сега нямаме интерконекторните връзки със съседните страни. ЩЕ ги има някъде в бъдеще време, но кога??? ЧЕТЕТЕ бе чукчи!!! Като цена за съжаление, руският газ е най-евтин, вижте цени на доставката на граница за страните в Европа, а при нас има и такси пренос по трасето(за Германия са само разходите по СП без такси.) Това, че нашите български фирми ни товарят яко си е наш проблем - не руски. Отделно, ние сме малък потребител, а германците с десетките млрд кубометра, плащат малко повече. Заплатите са ни малки и за това ни е скъпо - да ги изравнят с чешките, или румънските поне!

    Коментиран от #67

  • 32 наистина си луд

    7 11 Отговор

    До коментар #29 от "ти си луд":

    значи казваш не мога да тегля заем,да купя апартамент и да пусна вътре наематели с които да си изплащам кредита !!!!бе ти на коя планета живееш ??? няма банка която да може да ти поставя условие кои да живее в апартамента ти дори да е ипотекиран !! а за юп в договора ограничението за достъп на чужда газ не беше само докато се изплати заема а беше за постоянно...т.е газпром просто не искаше да допусне конкуренти. къде в договор за лизинг на кола е записано ,че колата може да се управлява САМО от получателя на лизинга ?? банките ги интересува само да си получат парите...останалото е мръсна игра и извиване на ръцете

    Коментиран от #34

  • 33 Бай хой

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Защото русофилите спорят с гендъри от прайда. ФАКТ.

    Коментиран от #35

  • 34 ти си луд

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "наистина си луд":

    ако наемателя ти е банката дето ти е отпуснала кредита голям кахър ще имаш-хем пари няма да получаваш хем къща няма да имаш!!!
  • 35 Само питам

    5 15 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Ти от русофилския джендърски прайд ли си или си обикновен гей с русофилски забежки?
  • 36 Румяна Костова

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "а бе еколог":

    Дойче Веле признава,че в Германия се множат гласовете за сближаване с Русия.Няма логика защото пак в същата статия се говори,че Путин се стреми към конфронтация със Запада.За да бил отвлякъл вниманието на руския народ от социалните проблеми.Значи ако отказва икономическо сътрудничество с Германия,откриване на съвместни проекти,гражданското общество ще е доволно и отвлечено от вътрешните проблеми?

    Коментиран от #40

  • 37 сноу

    24 1 Отговор
    Веле,веле-е ,дрънкаш простотии като Геле.Че ги сучеш, че ги премяташ ,ама все мазнотии и гнусотии .Като сте такива отворковци що не си вземете газ от Патагония ,че може и през Украйна да си я премъкнете.Това журналята сте по гадни и от проститутките, а не дай си боже политически анализатор да те кръстят,бозаджиите и кифладжиите, ряпа да ядат.
  • 38 Иван

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидни кърлежи":

    Грешките в правописа Ви издават рескоговорящ. Това автоматично означава, че сте силно субективен и жбяснява това Ви. Не става на😎

    Коментиран от #39

  • 39 ти си луд

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    ти пък изобщо нямаш правописни грешки!!!
  • 40 НАТО ВЕЦ

    17 1 Отговор

    До коментар #36 от "Румяна Костова":

    Така е, защото на DW само името му е "немско", иначе си е обикновен ФАЩски пасквил. Запознайте се с "пакта" за капитулацията на Германия.
  • 41 патриотъ

    20 2 Отговор
    Смешни и жалки са напъните на Дойче веле да ни убеди,че черното е бяло!Изопачаването на истината няма да я промени,а прави имитаторите още по-смешни!Единствената алтернатива на Германия е да бъде в добри отношения с Русия и да си сътрудничи,защото Русия е надежден и точен партньор!Що се отнася до Украина,те сами си го направиха и няма защо сега да реват като вдовица за оная работа,защото никой не е длъжен да ги храни тия идиоти!Сега да си носят последствията!А на Боко трябва да се търси отговорност за провалянето на Южен поток като престъпление против интересите на държавата!
  • 42 Бизнес с пистолет

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "а бе то":

    Това ли е новата джндърска теория за ЮП???
    Условията не биле изгодни и затова България не е подписала договорът :)))
    Като не са изгодни да преговарят като бизнес партньори но всички знаем истината.
    Един сенатор дойде тука и каза ЮП ЗАБРАВИ!!!!
    Същото се опитват и за северен поток но насреща си имат Германия а не мижава България.

    Коментиран от #44

  • 43 реалността е такава

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "До факти":

    Да, поръчано е, ама от Господ! На него не можеш да откажеш.
  • 44 а бе то

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "Бизнес с пистолет":

    не съм казал , че договора не е бил подписан...напротив ! нашите продажни политици са подписали НЕИЗГОДЕН договор за ЮП...както тоя за белене. аз казах само , че за България е от интерес да се спазва енергийният пакт...така може да имаме достъп до по евтина газ за нас а таксите ще си ги получим независимо каква газ се транзитира . явно тук има адвокати на русия които настояват, че юп е трябвало да се изпълни както е бил подписан ...т.е. в ущърб на България ! не съм против юп или руската газ а против отказа на газпром да допусне конкуренти до НАШАТА си тръба !! това , че нашите политици слушат америка е така но просто руснаците трябваше да постъпят коректно и да ни оставят ние да решаваме каква газ да транзитираме през нашата си тръба. а защитавайки договора за юп подписан от нашите политици като изгоден за България посочи няколко примера КОГА политиците ни са подписвали договори изгодни за народа .....дадоха нефтофим на руснак и рафинерията е все на загуба,приватизираха енергопреносната мрежа която е ПЕЧЕЛИВША ,дадоха златото на канадци,тецовете на американци....защо твърдиш , че с юп са защитили Българският интерес ??

    Коментиран от #52

  • 45 БАЙ ШИЛЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Позволявам си да те поздравя за гениалната шега.Заслужава да влезе в Златния фонд.в Русия съм.....

    Коментиран от #59

  • 46 Ветеран

    7 1 Отговор
    Пфу, сега погледнах....Дойче Веле.

    Повече думи не са необходими.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Рубладжийче

    2 10 Отговор

    До коментар #47 от "Тодор":

    Чети ТАСС, бе путлераст!

    Коментиран от #50

  • 49 чичо

    5 2 Отговор
    ВАНГА каза че ще са велики русите
  • 50 Хуманист

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Рубладжийче":

    Какво те топли,да четеш фалшиви новини?Само да ти чеше русофобската краста!

    Коментиран от #51

  • 51 Рубладжийче

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Хуманист":

    Отказа да боготвориш психопата Путин и нежеланието да лижеш руски задници не те прави русофоб хуманисте!
  • 52 Бизнес с пистолет

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "а бе то":

    Тоест Русия трябва да се грижи за нашият интерес???
    Нашите да нямат сливи в устата да кажат искаме това и това и САЩ не ни вълнува.
    А те казаха условията са добри подписваме, ако САЩ разреши. Правиш ли разликата???

    Коментиран от #53

  • 53 а бе то

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Бизнес с пистолет":

    къде точно е казано , че америка е трябвало да ни разреши ??? нали проблема е НЕСПАЗВАНЕТО на енергийният пакт !! спор няма , че може да извърташ нещата но и русия ясно заяви , че не иска да спазва този енергиен пакт !! а както посочих нашите политици НЕ защитават българските интереси когато подписват договори !! за това и не си ми отговорил конкретно ДАЛИ така подписаният договор за юп беше изгоден или не за България !!! и дали НАРОДА трябва да съжалява за провала на така оформеният проект . не си казал и дали според теб не е важно България да има доспът да руска ,азербайджанска и т.н различна газ като така ще може да избираме изгодна за НАС цена.

    Коментиран от #55

  • 54 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидни кърлежи":

    На такъв гений като теб,дето Русия е подарила ГДР на германците се полага една руска МРЗ от 9500 рубли (250 лв.)! Скоро може да подарят Украйна на украинците!Колко са великодушни тези руснаци! Моля ви ,спрете Новичок-а! Не е за пиене! За къпане е! :ДДДДДД
  • 55 Бизнес с пистолет

    6 2 Отговор

    До коментар #53 от "а бе то":

    Ха ха и руска и Азербайджанска ще я договаря със твоят любовник ЕрДоган.
    Нали идеята беше руската газ да бъде директно и да не зависим от Турция.
    Ако искаш я купувай, ние сме нищожни с нашето потребление, просто щяхме да сме логистици. А руснаците знаят как да правят бизнес, ще намерят пазар.

    Коментиран от #57

  • 56 Бой по Борисов

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидни кърлежи":

    Насран, пръдлив рубладжийски трол с ватенка. Свалиха цената на газа и нефта, и на руснаците им се е@а майката, тъпако.
  • 57 а бе то

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Бизнес с пистолет":

    така е като ти липсват опорнитер точки и не си ми отговорил на нито един от моите въпроси . а сега с северен поток няма да бъдем зависими от турция а газта ще я получаваме от германия. а дори и директна цената ни за газта от юп пак щеше да е скъпа...то и сега плащаме скъпа руска газ и то не заради транзитните такси а защото сме малък консуматор.а както посочих с така оформеният договор нямаше дори и логистици да сме .явно не владееш добре български език защото съм посочил , че не съм против руската газ а съм против да ни използват и извиват ръцете. а руснаците не е зле освен газ нефт и оръжия да започнат и някакви потребителски стоки да произвеждат...дори и кафе машина да е ...а те пък кафето го пият турско....баси срама...толкова войни срещу турците са водили а сега седнаха на ердогановият
  • 58 Рубладжия

    2 9 Отговор
    Товарищи русофили, тролове, рубладжии и ватенки. Вземайте си дърмите и марш в Магадан да ви ядат комарите и да не сте в Европа. Толкова сте тъпи, че не разбирате защо сме на тоя хал. Толкова сте прости, че не разбирате, че руските възпитаници комунистите са си на власт и никога не са я изпускали. Те разказват играта на държавата и ако не ги е страх че от Европа ще им спрат кранчето ще крадат като в Русия. Много сте тъпи.

    Коментиран от #69

  • 59 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "БАЙ ШИЛЕ":

    Благодаря!
  • 60 ПЕНКО

    10 1 Отговор
    ВЪПРОС : " УЧАСТВАХА ЛИ БРИТАНСКИ, ГЕРМАНСКИ И ФРЕНСКИ БОМБАРДИРОВАЧИ В "УДАРИТЕ " ВЪРХУ СЪРБИЯ БЕЗ САНКЦИЯ НА ООН " ???
  • 61 ФМммммм

    12 2 Отговор
    Това е най тъпата статия, която съм чел скоро за Русия, и отношението и към Германия И ЕС!!! От сто километра се вижда, че е писана на компютъра на щатската пропагандна машина!!! Смешници!! Сдадоха багажа като водеща световна сила, избраха един смешник за президент, и сега се чудят как и на къде!
  • 62 Гост

    8 0 Отговор
    За Крим - руснаците си имаха изпреварваща информация и си изиграха правилно картите... не като някои други, които вървят след събитията и после - въй, какво ще правим?....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Без име

    4 0 Отговор
    По-голяма глупост от този коментар,не бях чел!
  • 65 Дидката

    6 1 Отговор
    Пука й на Русия за санкциите хаха, тя ще ги побърка с петрола сега - тъпаци...
  • 66 100

    4 1 Отговор
    България има интерес от силна Геополитически Германия,Русия и Китай.Нямаме интерес от англосаксонците които ни употребяват и продават стоки на безбожни цени тук.
  • 67 100

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Владо Вр":

    Оставяй ги,кучки са ми ,Владо-всичко може да се договори,стига ншите продажни кучки да искат.Русия име интерес от влияние тук както и ние.Само че продажните кучки Политици продават България за жълти стотинки.
  • 68 Гаден русофил

    4 1 Отговор
    Още една сервилна и тенденциозна статия.Още със заглавието си манипулира-Русия априори е лоша.Елементарно!Тия съвсем ни взеха за тревопасни!
  • 69 199

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Рубладжия":

    Абе не сме бе,няма комунисти на власт -има корпократи и кариеристи които си бяха уж комунисти па станаха интернационалисти и продажници-Няма го Сталин да ги изтрепе.И нещата ще се оправят :)
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания