Last news in Fakti

18 Май, 2018 18:04 1 639 21

Анкара: На война докрай с кюрдите

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Говорителят на Ердоган отрече започването на мирен процес с ПКК след изборите 

Анкара: На война докрай с кюрдите - 1
Снимки: БТА/АР

Турският президентски говорител Ибрахим Калън отрече възможността за започване на нов мирен процес с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК), след като главният президентски съветник намекна, че подобна инициатива може да бъде предприета след предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Програмата на нашия президент не включва подобен процес за решение. Борбата срещу ПКК ще продължи, посочи Калън в писмено изявление.

Изявлението бе направено, след като в интервю президентският съветник Илнур Чевик отговори положително на въпрос дали може да има нов мирен процес.

Със сигурност, защо да не се случат подобни неща. Но очевидно трябва да се изчака след изборите, като се има предвид краткият период от време, каза Чевик.

Анкара: На война докрай с кюрдите

На въпрос дали причината за отлагането е свързана с предизборната коалиция между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, Чевик каза, че "това няма нищо общо с ПНД".

Той подчерта обещанията на Ердоган за "повече свобода и повече демокрация", ако бъде преизбран на президентския пост. Мисля, че ще има процес в рамките на тази перспектива, отбеляза Чевик.

Партията на националистическото действие остро се противопоставя на всякакви преговори с ПКК и подкрепя военно решение на кюрдския проблем, припомня вестникът.

Коментарът на Чевик бе интерпретиран като сигнал за нов мирен процес между ПКК и Турция, но президентският говорител Калън отрече да се работи в такава посока.

Периодът между 2009 и 2015 г. бе белязан от "мирни процеси" между ПКК и турската държава, когато стълкновенията между двете страни бяха временно спирани след примирия.

Анкара: На война докрай с кюрдите

Последният подобен процес се провали през 2015 г., след като Анкара предприе мащабна военна операция срещу кюрдските бунтовници и ПКК обяви, че подновява сраженията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Генерал Матис

    17 13 Отговор
    Единственият шанс да съществува някаква турска държава около Анкара е да възникне Независим Кюрдистан и източна Тракия с Одрин и Константинопол са част от ЕС. Всичко останало ще е същото, но след граждански войни. Все едно ще стане.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Диди

    11 11 Отговор
    Извършват геноцид срещу народа а ООН спи и прибира членски внос от цял свят

    Коментиран от #8

  • 4 защо ни

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Генерал Матис":

    трябват турците от истанбул в европа ??? там отдавна няма останали европейци !! трябва цяла турция да бъде изолирана от западният свят и да си правят бизнес с арабите или иран

    Коментиран от #9

  • 5 Borıs

    4 8 Отговор
    a kakvo shte kajesh fa ızolırame teb
  • 6 Πроцес

    8 3 Отговор
    Ами трябва да направи нещо, за да се предотврати разочарованието на турците, че личният му банкер, който се стремеше да покрие всички незаконосъобразности на семейството на Ердоган, получи 32-месечен затвор в Америка ...
  • 7 Хасан

    10 9 Отговор
    Ей га си журналиста..много обича да пише Работническа партия вместо ПКК...като ли че са работници със сърп и чук излезли да искат права..ПКК е марксистко ленинска терористична организация..не преставлява кюрдския народ
  • 8 Хасан

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Диди ,пак правиш провокации...половината им министерски съвет са кюрди...
  • 9 Хасан

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "защо ни":

    Ако няма турски стоки в БГ ще ядеш домати от 5 лв...благодари се че подбиват пазара

    Коментиран от #12

  • 10 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Генерал Матис":

    Генерале ,имаш предвид Източна Румелия ли?.да се създаде държава автономия на Турция????

    Коментиран от #11

  • 11 история

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Не бе има в ппредвид Източна Гърция и Южна България.А крадливото племе огузи ще им дадат район около Анкара.Така ще бъде оправен експеримента на Англия да се създаде от 20+ различни етноса изкуствената държава Пуйка.

    Коментиран от #13

  • 12 ха ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Доматите си ги гледаме в България,но на фесовете като няма кой да им ги купува ще умрат от глад.Путин като им спря доматите и туризма и отидоха да му правят дудуци тъпите амуджи.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Има една турска поговорка .«.Ако имаш сладък мед от Багдад мухи ще долетят»

    Коментиран от #15

  • 15 Кръст

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Има една Старозаветна поговорка: “Ако имаш чопната свинска зурла, мухи ще долетят.” Зурлата си има и име - Повелителят на Мухите.
    Слава Богу че се отървахме от вас. И утре да не ядеш че по̀стите ви почнаха. Чак на байряма. Утре ша слушаш радиоточката от минарето.
  • 16 Tr.tc

    3 6 Отговор
    Има една друга Турска поговорка и гласи следното;-ако имаш проблеми по границите ,разширяваш границите и проблема е решен. .😕⁉👍⚠⚠⚠⏳⌛

    Коментиран от #17

  • 17 ЯЗЪК

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Tr.tc":

    Турците са тъпи парчета и нямат поговорки,нямат и дума за поговорка ,всички поговорки са Български ,а относно границите -ще видим скоро 40 милионен кюрдистан.

    Коментиран от #19

  • 18 Агроимпекс

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    За справка- до 90% от доматите досега бяха Гръцки и Албански 10% Български и 10% турски,последните се избягват от Българите,поради гумения вкус и липсата на контрол при производството им.Само нашите помаци ги нагъват и си викат ЧОК ТАМАМ
  • 19 koпа

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "ЯЗЪК":

    Ти се погрежи за България ,че скоро нема да я има,всички се разбягахте по света ,колко останахте в страната с пръсти се броите,така че нема да доживееш да видеш да ти се сбъдне мечтата с кюрдистан.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Кръст

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "koпа":

    Винаги сте били повече и никога не ви е помагало. Един ден вашите господари в Англия и Америка ще си намерят друга работа и край с измислената ви държава - обратно в Азиатската пустиня
  • 21 ЯЗЪК

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "koпа":

    Че то и помаци не останахтe в България,повечето вече са бленуваната им държавал
Новини по държави: