Last news in Fakti

8 Май, 2018 16:54 3 668 59

Ердоган: Не сме невежи като западняците

  • турция-
  • коран-
  • президент-
  • реджеп ердоган-
  • запада-
  • невежество

Турският президент разкритикува Франция

Ердоган: Не сме невежи като западняците - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува манифеста на френски интелектуалци и политици, според които някои стихове в Корана подбуждат към омраза и насилие, предаде „Хюриет дейли нюз“.

„Хей, западняци, вие продължавате да атакувате нашата свещена книга. Западните страни са ислямофобски и расистки. Чудя се дали сте чели някога Корана“, заяви турският държавен глава.

„Ние няма да нападнем вашите свещени книги и да използваме същия език, защото не сме невежи като вас. Ние имаме позиция и характер“, посочи още турският президент. В манифеста беше отправен призив текстовете в Корана, призоваващи за насилие, да бъдат премахнати.

Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието често са обвинявани, че късат със секуларизма и постулатите на Мустафа Кемал Ататюрк. Според мнозина голяма част от Турция вече не е светска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    32 14 Отговор
    Голяма Грешка беше избирането на този човек за султан...с него в международен аспект.....само проблеми и нападки...

    Коментиран от #6, #56

  • 2 юрист

    12 8 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В манифеста беше отправен призив текстовете в Корана, призоваващи за насилие, да бъдат премахнати....“ Че то да не би тези текстове да са съсредоточени само в корана им? Исляма представлява стройна философска, социална и ПРАВНА система , обхващаща ВСЕКИ АСПЕКТ от живота на човека- от люлката до гроба. Следователно, тези текстове не трябва да се премахнат само от свещената им книга, а и от тълкуванията на корана от религиозните им “учени хора“, проповедите им в молитвените им домове и издадените от тях религиозни укази...

    Коментиран от #21

  • 3 юрист

    6 9 Отговор
    “....Правната систе­ма на ислям­ско­то пра­во е плът­но хер­ме­ти­зи­ра­на и поч­ти не си взаимо­дейст­ва с дру­ги прав­ни или етиче­ски систе­ми. Тя въз­ник­ва, ко­га­то се офор­мя юрис­дик­цион­на­та систе­ма от съ­ди­ли­ща, пра­во­раз­да­ва­ща съглас­но шериата.Ислямското пра­во (шериат) пред­ставля­ва сбор от пред­пи­са­ния, които со­чат пра­вия, за­ко­но­съ­образ­ния път на ре­али­зи­ра­не на всич­ки чо­веш­ки дейст­вия. В ислям­ско­то пра­во, от ед­на стра­на, съ­щест­ву­ват ред ти­пич­но прав­ни ка­те­го­рии и ин­сти­ту­ти: пра­вот­вор­чест­во, су­бек­ти на пра­во­то, юри­ди­чески дейст­вия и тях­но­то ин­те­лек­ту­ал­но отра­зя­ва­не чрез прав­ни по­ня­тия и прав­ни ква­ли­фи­ка­ции. От дру­га стра­на обаче, ислям­ско­то пра­во пред­ставля­ва не­раз­дел­на част от исля­ма ка­то ре­ли­гия и по­ра­ди то­ва регла­мен­ти­ра до най-го­ле­ми под­роб­ности устрой­­ст­во­то на об­щест­во­то и ця­лост­но ре­гу­ли­ра всич­ки дей­ст­вия на от­дел­на­та лич­ност. Това оз­на­ча­ва, че об­хва­тът и пред­ме­тът на действие на ислям­ско­то пра­во СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ОБШИРНИ, в сравне­ние с об­хва­та и пред­ме­та на дейст­вие на ев­ро­пейско­то пра­во. Въпреки зна­чи­тел­ни­те спе­ци­фи­ки, ня­ма спор, че ислям­ско­то пра­во е пра­вен (а не ре­ли­гиозен или етичен) ред. Дей­ствие­то на ислям­ско­то пра­во се осъ­щест­вя­ва чрез ра­бо­те­ща юрис­дик­цион­на систе­ма. Налице е про­цес на пра­во­раз­да­ва­не чрез от­съж­да­не от не­за­ви­си­мо ли­це (съдия) на ос­но­ва­т
  • 4 юрист

    4 7 Отговор
    ос­но­ва­та на пра­ви­ла за по­ве­де­ние, на­ми­ра­щи се в прав­ни из­точ­ни­ци. Решенията на съ­да би­ват ре­али­зи­ра­ни вклю­чи­тел­но чрез при­ла­га­не на външ­на при­ну­да от стра­на на спе­циали­зи­ра­ни публич­ни ор­га­ни...“
    http://www.referati.org/ponqtie-i-elementi-na-pravnata-sistema-vidove-pravni-sistemi/103054/ref/p12
    Така, че- нека ердухан да си налага шериата в турция, и да остави намира изтока, запада, Централна Европа и т.н. Интересно- ако турция избере ислямската правна система шериат за своя правна система, дали турските търговци ще могат да се реализират на секуларния ЕС пазар?

    Коментиран от #8

  • 5 Иванов

    16 4 Отговор
    Аз примерно предпочитам Тора. Като чуя как Моше извиква Шма Исраел и ми настръхват космите! Нека всеки си вярва в каквото си иска, но да не вини другите, че са неверници и да иска да им реже главите. Бог знае само кой какъв е.
  • 6 Да да

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Преди време, Реджеп като говореше,се притеснявах! Сега не знам защо ми е смешен! Преди ми приличаше на Хитлер,а сега е чист Чаплин!
  • 7 помака

    11 8 Отговор
    Простака си е простак,на мангала никой не му обръща внимание,освен този сайт ,явно е турски, и името на автора не е Българско.
  • 8 Хасан

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Ако си помисли човек палестинци,ливанци,иракчани,афганци ,алжирци,либийци се бият срещу чуждия окупатор който им разбива градовете,убива им децата и им краде природните богатства...какво общо има тяхната борба за независимост и свобода с Корана????
  • 9 гост

    13 5 Отговор
    Турското бъдеще било федерация с кюрдистан. За там вървеше работата, със съгласението на лудния. Запада бе съгласна, Турция щеше да стане севремена и да влезе в ЕС. Но щом е луд, развали всичко. Така Турция вървеше към катастрофа, не само икономическа, а и към разделянето си. Опитваха да го спрят, не успяха и положението стана по зле. Почна да гледа приятелите като Гюл, Давутоглу и Гюлен сякаш са врагове, тръгна срещу тях с затворите и срещу кюрдите с воините. Сега страхува, мисли че ще му спаси живота, и крадливото си семеиство, Русия. Псува запада и манипулира неграмотните турци, говорейки за исляма, османските времена и силна икономика. Нищо няма и няма да има от тях, хората там ги очакват страшно лоши епохи. Жалко за тях, те приличат, по всичко, на германците през втора световна война.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Хасан

    6 22 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Турция ще прави федерация но с бившите си земи..една турска сирия,турски ирак ще е много добре

    Коментиран от #59

  • 11 Хасан

    9 23 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Германеца без причина нападна и окупира цяла Европа ,докато Турция не е нападала никоя съседка...приюти 3милиона бежанци от Сирия ..не нападна а спаси Европа от бежанци и терористи...и е трудно да се разбере защо терорист,белгийски гражданин ,след като е заловен и екстрадиран от Турция ,защо пак се озовава в Хасково в опит да влезе в Турция...защо военен участник в преврат се приютява в съюзническа Гърция???

    Коментиран от #12

  • 12 Салам Алеко

    20 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Нали както пишеш 500 г сте владяли до Виена! Престъпленията на корана срещу България и Армения, вечно ще са на дневен план, и сивите помияри ще бъдат забранени в Европа!

    Коментиран от #14

  • 13 ЕМО

    14 12 Отговор
    ЕРДО Е ВЕЛИК ЛИДЕР , СЕГА ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ ТЮРКСКИ РЕПУБЛИКИ В ЕДНО. НЕЗНАМ КОЛКО МИЛИОНА СЕЖСЪБИРАТ ОБЩО НО ОКОЛО 140 милиона гаранция.
    ВИЖТЕ ГО ТУРЧИНА , СПЛОТЕНО ИЗГРАЖДА И СТАБИЛИЗИРА ДЪРЖАВАТА СИ, Я СЯ ВИЖТЕ БЪЛГАРИЯ. ВСЕКИ ВТОРИ НА ПЪТ И ГОТОВ ДА НИ НАПУСНЕ И ЗАМИНАВА ЗА ЧУЖБИНА. С 510 лв заплата кой ще задържи хората? Само някой луд би останал тук.
  • 14 Хасан

    10 14 Отговор

    До коментар #12 от "Салам Алеко":

    Измисли нещо друго бе човек...чети повече...обраЗОВАЙ се...атомната бомба я,измисли християнин и я използва християнин...химически бомби също...напалма използваха пак християни...световните войните ги почнаха християни...робство,колониализъм,нацизъм,фашизъм,комунизъм са измислени от християни

    Коментиран от #15, #16, #17, #48

  • 15 Салам Алеко

    13 10 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Виж ся, едни и същи учители ни образоваха! Просто 10 000 години които ни делят в еволюцията, за тебе са голям скок за да станеш човек! За анадола ще си най-умния! Тук обаче хората те плюят, а ти мислиш че вали! И не ми казвай да се образовам, един мюмюн не може да ми регулира наклона! Ти си от последния биклук, останал от робството! Една грешка, която осъзнават в тая държава, че не сме направили като ататурк да ви изгоним или изколим! Тая държава ще заработи, и тебе много ще те тръшкат у земята! Защото Родината ми няма нужда от Хасан, боклука дето възхвалява помияра Ердоган! Това ти е съдбата, и тук и там циганин, и тук и там втора ръка човек! Пълен некадърник си! Ако не знаеше да пишеш и да ти плащат, щеше да умреш от глад, щото за мотика не ставаш! Нисък си с тънки ръце и крака, и с много ниско самочувствие, (само тук го придобиваш)затова си тук по цял ден, щото навън и наши и ваши ти отлепят шамари!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Салам Алеко

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Християните имат мозък и измислят, глупавите един епилептик ги подлъга и дърпаха Родината ми 500 г. в калта!

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    12 10 Отговор

    До коментар #17 от "Салам Алеко":

    От 140 г си свободен...направи си Южен поток,ако ти стиска....направи си АЕЦ ,ако ти стиска..купи си изтребители ако ти стиска!!

    Коментиран от #19, #20, #22, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 East Med

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Спокойно, всичко ще стане, всички ще спецелят, освен, може би, от този който създава проблеми....
  • 21 Constantine 9

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Скоро ще забие камбаната в константинопол. Света софия ке посрещне Император Константин. Предсказания на гръцкия монах Серафим
  • 22 TRBGD

    14 14 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Хасане плюят те защото си прав, продължавай напред. 500-те години са само оправдание, никой никого не е дърпал назад

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 TRBGD

    12 13 Отговор

    До коментар #23 от "Салам Алеко":

    Просто реално гледам над нещата, а ти за моя акъл не се коси. Вече съм се доказал като личност. Може да си мерим и iQ-тата ако искаш. Човека е прав и всички го плюете, защото не ви изнася.

    Коментиран от #27

  • 25 Константин велики

    12 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Хасанчо. Дошли сту като обикновени разбойници и грабители Гаази. 1112г иконийски султанат е грабил Византия и България. Чети история. Гаази е била гордост за Вас. Турчин се споменава едва 17 век. Бейлик на Осман с цел грабежи.

    Коментиран от #26, #29, #33

  • 26 Салам Алеко

    14 6 Отговор

    До коментар #25 от "Константин велики":

    Извинявай, разбойниците са избягали в зимата на освобождението! Останалите са заселени тук като обслужващ персонал на пенсионираните яничари! Точно те са молили за пощада опълченците, целунали са руския ботуш, и са останали тук! Резила им, днес ги прави най-върлите българомразци! Това е наследството получили от дядовците си "горди"!
  • 27 Салам Алеко

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "TRBGD":

    Да оремерим и буталата ко искаш, ама ти си без сегменти и малко трудно ще стане! За IQ имаме разлика около 10 000 еволюционни години, а щом си се доказал, опитай и в надола! Щом не си си у вас, щом си в българските сайтове, значи ясен си ми! Жив и здрав другар!

    Коментиран от #28

  • 28 TRBGD

    5 9 Отговор

    До коментар #27 от "Салам Алеко":

    Не обичам да споря и затова спирам до тук, но да знаеш аз съм си у нас, и не мисля да се пробвам никъде.
  • 29 Хасан

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "Константин велики":

    Това история бе човек..някои могат,други не...някои западат,други стават лидери...имало е римляни,османци,моголци,траки....живота си продхлжава

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хасан

    9 11 Отговор

    До коментар #25 от "Константин велики":

    И един ”разбойник” разгроми Източноримската империя Византия????
  • 34 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #31 от "Салам Алеко":

    Нямаш никакви познания по история..не само българска но и световна история..не си и патриот ами най обикновен злобар...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТРАПЕРА

    10 6 Отговор

    До коментар #31 от "Салам Алеко":

    Ама много си зле Саламчо, то бива човек да е отровен със злоба и тъпизъм и дразнещ характер . Ама ти си рекордьор бе суходолец .
    Сигурно си много беден и светът ти е крив . Излей си гнева с една ракийка и добра компания , а не по ФБ.

    Коментиран от #38

  • 37 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #35 от "Салам Алеко":

    Потърси сметка от управниците си...виж младите бягат като от чума...днеска пак едно семейство си замина

    Коментиран от #39

  • 38 Салам Алеко

    7 7 Отговор

    До коментар #36 от "ТРАПЕРА":

    Още едно циганче от 18 век! Що не си отидете в анадола? и заклевам се няма да пиша повече!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хасан

    7 15 Отговор

    До коментар #39 от "Салам Алеко":

    Ние сме били тука ,тука сме и тука ще бъдем..не само тука но и в цяла Европа ,Азия,Америките ,Русия....това ни е историческата роля

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Салам Алеко

    12 5 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Знам! Обслужващ персонал е нужен навсякъде! Историческата ти роля ще се сбъдне!

    Коментиран от #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Един от хората

    11 6 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Кърлежите и те са като вас,навсякъде са се лепнали.....
  • 44 Голем смях

    13 5 Отговор
    Как ще сте невежи?Имате си турска азбука,създадена от турци.Открили сте половината свят.Турските мореплаватели са велики.Половината носители на нобелови награди са турци.В оперите и театрите по света само турски произведения се поставят.А за турските балерини да не говорим...В Лувъра половината картини са от велики турски художници.Половината свят се вози на турски самолети и автомобили,а скоро ще има и турска совалка в космоса.Турските университети са най-престижните в света ,а турските спортисти са спечелили най-много олимпийски титли.Особено плувците и тези от мазните борби.Къде е тръгнал невежия Запад да се мери с Туркия.С Туркия може да се мери само русия.

    Коментиран от #45

  • 45 Хасан

    6 9 Отговор

    До коментар #44 от "Голем смях":

    Това е минало ..ние гледаме в бъдещето...нямахме ,но ще имаме ..без балеринкиие щото все пак това не е наша култура..това столетие трябва да бъде нашия възход..това ни е визията..

    Коментиран от #49, #50, #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 По кротко

    6 4 Отговор
    Мног е загрубял езика на общуването. Колеги по-кротко.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ромул

    10 3 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Много от приятелите на Турция вече се стреснаха и отрезняха с каква змия са се хванали.Ердоган пребърза и показа задните и двулични идеи и цели на анадолското племе.Сега американци,германци,французи вече се събудиха от омагьосаният си сън.Само англичаните са вечните приятели на анадолското племе....Дръжте се с тях и цъфнете и вържете през този ,,турски"век на прогрес и благоденствие....
  • 50 чичо сам

    10 3 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    няма бъдеще хасанеее, няма, само шамари и плачене
  • 51 Салам Алеко

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    Чети си тъпотиите преди да ги пускаш! Кои ние? Та ти нямаш даже турски паспорт, извън факти и селото не те знае никой! Какво е това ние, и нашата визия, и нашия век? Тръгнало магарето, да се реди при конете! Вашата култура? Какво общо има тяхната култура с твоята! Много си уморителен, коментарите ти събуждат гняв у българите!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 касапина

    9 2 Отговор
    Интересно е как най тъпата държава на света определя западняците за невежи.
  • 54 БълХария

    3 7 Отговор
    Бай Ганьовци стига вече сте крадали всички знаем че всеки минал ден Бг затъва във калта ,съвземете се задръжте младото посоление след 20 години умрете от глад това сочи политиката на султана Ердо ага
  • 55 Ами

    1 0 Отговор
    )))))))
  • 56 malkom x

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    А когато беше удобен на западнятците,беше на корицата на Таймс нали?Ех вие,с ваще двойни стандарти...
  • 57 Ники

    3 1 Отговор
    Да така е; все още полагат неимоверни усилия да забременеят мъж. До сега не се отдава но не се предават.
    Ашколссум.
  • 58 Uflaf

    4 1 Отговор
    "TRBGD " - турско български дост " , това ли е "Хасане" . Имаш "Историческото право " да се гръмнеш след поредното събрание.
  • 59 333

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Хасане, Хасане! Те тия в Сирия и Ирак себе си не могат да оправят! За чий са ти в Турция? Заради болните амбиции на Реджеп? Че тия в Сирия и Ирак са на това дередже, щото е имало достатъчно такива като Ердоган.
    На калпава ракета космоса им пречи. По тия земи хората не са спирали да се избиват. Шиити срещу сунити, араби срещу кюрди, палестинци и евреи, и всякакви. Ти бил ли си в армията в Турция? Много деца на изселниците от края на 80-те им се наложи. Някои се скриха в България, за да не ходят в източна Турция да ги стрелят кюрдите. И всичко това е заради болните амбиции на Реджеп Таийп и такива като него. Турция е значително по-добре от Сирия и Ирак без да има техния петрол и газ. За чий ти е тяхната земя?
    Като бях в казармата се качихме в една махала от няколко къщи в едно село в Родопите, където ни посрещна един човек, който ти беше адаш, май. Не помня вече. Тоя човек едва ходеше от старост, и имайки предвид времената и камънака там, сигурно и много храна нямаше. Че тоя бай Хасан се опита да ни нахрани всичките 20 човека. Български не говореше много, не се разбирахме. Ама беше Човек с голямо Ч. И грам не ми пука дали е Хасан или Иван, и дали е християнин или мюсюлманин. Шапка му свалям, строихме се и му козирувахме. А Реджеп Таийп е за трепане. Не защото е мюсюлманин.
Новини по държави: