Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 12:01 3 309 1

Клането в Сирия се разраства. Бомби в Алепо

  • сирия-
  • хомс-
  • алепо
Клането в Сирия се разраства. Бомби в Алепо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между две и три експлозии разтърсиха втория по големина сирийски град Алепо, съобщава в. „Гардиън“.

Единият от взривовете избухна край сграда на военното разузнаване, съобщиха активисти от Сирийската агенция за човешки права.

Държавната телевизия обяви, че експлозиите са били само две, но са нанесли значителни щети и са ранили голям брой хора, включително войници.

Инцидентите се случили в кварталите „Сахур“, „Марджех“ и „Дауар ел Басел“. Отговорността за взривовете бе хвърлена върху „въоръжени терористични групировки“.

Междувременно танкове на сирийската армия нахлуха в размирния гр. Хомс, който е център на протестите срещу режима на президента Башар Асад.

Опозиционери от обсадения град съобщават, че само в четвъртък там са загинали 110 души.

Представители на опозицията заявиха пред АП, че в града се водят неравностойни сражения с много цивилни жертви. Представителите на бунтовниците заявиха, че ще се „бият до последна капка кръв“.

Официалните медии съобщават за 15 убити войници, които са попаднали в засада.

Асад, вдъхновен от подкрепата на Русия, заповяда на армията да се справи с размирния Хомс, пренебрегвайки призивите на международната общност за спиране на клането на опозицията.

„Това е вътрешен конфликт. Не можем да говорим революционна ситуация“, заяви говорителят на руско външно министерство Александър Лукашевич. Той даде ясен сигнал, че Кремъл няма да подкрепи международна намеса. Режимът на Башар Асад се ползва и с подкрепата на Китай в Съвета за сигурност на ООН.

Александър Лукашевич не пропусна да припомни, че Москва е срещу американската инициатива „Приятели на Сирия“, която има за цел да създаде коалиция от държави в Близкия изток за оказване на натиск над Сирия. От дни заместник-държавният секретар на Белия дом Джефри Фелтман е на обиколка в региона.

Междувременно „Интерфакс“ съобщи, че Дамаск се е обърнал с молба към Техеран за изпращане на 15 000 елитни бойци от специалните части, които да поддържат реда в ключови региони на Сирия.

Все още няма ясното дали молбата ще бъде удовлетворена, но политически анализатори смятат, че Иран ще окаже подкрепа на най-близкия си съюзник – Сирия.

Президентът на САЩ Барак Обама описа нападението на сирийската армия с миномети и ракети срещу град Хомс като „възмутително проливане на кръв," съобщи Би Би Си. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и секретарят на Арабската лига Набил ал Араби изказаха готовност за връщане в Дамаск на арабската мисия от наблюдатели.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън недвусмислено заяви, че Русия трябва да се изправи пред реалността на смъртоносните сблъсъци в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мила

    0 0 Отговор
    Живу в Сирии 30 лет,бандиты угрожают убивать здесь русских. Но ведь они не по паспорту будут бить,значит пострадают и граждане тех стран,кто платит этим бандитам!!! Будут убивать всех не арабов! Подумайте! Здесь была самая спокойная страна! Была гарантия жизни! И жизнь была хорошая! А Америка считает весь мир своими овцами!!!!!!!