Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 12:49 1 090 0

Новата конституция на Сирия е готова

  • сирия-
  • башар асад-
  • оон

Насилието в Хомс не спира, Общото събрание на ООН обсъжда ситуацията

Президентът на Сирия Башар Асад прие членовете на комисията по подготовка на проекта на новата конституция на страната в Дамаск. Те са му връчили документа, работата над който е приключила преди няколко дни, съобщи сирийската информационна агенция САНА.

Предоставянето на по-големи демократически свободи и установяването на режим на политически плурализъм са едни от главните изисквания на сирийската опозиция, които трябва да залегнат в новия основен закон.

Членовете на комисията са уверили президента, че новата конституция, в която се гарантира достойнството на гражданите и техните основни права, ще позволи на Сирия да стане „образец на граждански свободи и политически плурализъм”. Това обаче е твърде спорно предвид продължаващите репресии срещу антиправителствените демонстранти.

Сирийските сили са подновили бомбардировките си срещу град Хомс, ден след като Арабската лига подкрепи опозицията в страната, предаде АФП, позовавайки се на опозиционни активисти. На зазоряване сирийската армия е изстреляла снаряди срещу квартал Баба Амр, който е обстрелван от 4 февруари насам.
В град Растан, провинция Хомс, трима войници от сирийската армия са били убити, а автомобилът им е опожарен при неуспешен щурм срещу града.

От ранните часове на сутринта сирийските войници извършват нападения и арестуват мъже и жени в предградие в Дамаск, в което миналата седмица имаше антиправителствени протести.

Арабската лига призова за изпращането на съвместни миротворчески сили на ООН и арабските страни с цел да се спрат кръвопролитията в Сирия. Организацията също така взе решение да прекрати всякакви дипломатически отношения с официален Дамаск.

Състоящата се от 22 страни-членки Арабска лига на среща в Кайро прие резолюция, с която призовава отново международната общност да предприеме мерки за прекратяване на продължаващия вече 11 месеца конфликт и в същото време организацията прекрати своята собствена мисия за мониторинг в Сирия.

В резолюцията се посочва, че ще бъдат използвани всички канали за комуникация със сирийската опозиция и ще й бъде предоставена всякакъв вид политическа и материална помощ. Лигата също така обмисля предложението за експулсиране на сирийските посланици от столиците на всички арабски страни.

На министерската среща на Лигата за първи път присъства делегация на опозиционния Сирийски национален съвет. Нейният представител Абдел Басиг Сайда каза следното пред журналисти: „Настояваме за изтегляне на танковете и войниците на сирийската армия от градовете. Освен това, помолихме да се отвори достъп на хуманитарни организации до територията на Сирия."

Дамаск незабавно отхвърли резолюцията. Посланикът на Дамаск в Кайро е заявил, че планът „отразява истерията на тези правителства”. Според Сирия зад това стоят Катар и Саудитска Арабия. Според постоянния представители на Сирия в Арабската лига Юсеф Ахмед, тези две богати на нефт и газ страни са узурпирали общоарабската дейност, решенията на Лигата, като изопачават волята на арабските страни.

Великобритания подкрепя идеята за изпращането в Сирия на миротворчески сили на ООН и Арабската лига. Британският външен министър Уилям Хейг посочи, че условие за изпращането на подобна мисия е прекратяването на насилието от страна на правителствените части срещу цивилните сирийци.

Русия проучва възможността Арабската лига да изпрати съвместни сили на ООН и арабските страни в Сирия, но заяви, че е необходимо примирие преди изпращането на войници за опазване на мира. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Обмисляме тази инициатива и очакваме нашите приятели от арабските страни да изяснят някои точки", заяви Лавров, като допълни, че това ще бъде направено "в идните дни". "За да изпратим мироопазващи сили, на първо място е необходимо разрешение от страната, която ги приема", изтъкна руският външен министър.

"На второ място за изпращането на мироопазваща мисия, както се нарича според терминологията на ООН, е необходим мир. С други думи необходимо е нещо, което да прилича на примирие", допълни Лавров.
Според него тази цел е трудно постижима. "Въоръжените групи, които се борят срещу сирийския режим, не се подчиняват на никого и не са контролирани от никого", заяви руският външен министър.

Русия е основната страна, подкрепяща режима на президента Башар Асад. Тя блокира на два пъти резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи кървавите репресии, които продължават вече близо една година в Сирия.

Общото събрание на ООН ще обсъди ситуацията в Сирия по време на днешното си заседание. Доклад ще представи върховният комисар по правата на човека Нави Пилей. По данни на ООН някои райони на сирийския град Хомс са напълно закрити от военните. Делегатите на Общото събрание получиха проекторезолюция за Сирия, в която за пореден път се говори за необходимостта от оставка на президента Башар Асад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА