Last news in Fakti

2 Юни, 2018 12:00 2 190 14

Гърция и Македония отново в задънена улица

  • македония-
  • гърция-
  • име-
  • спор-
  • задънена улица

Не е постигнато споразумение

Гърция и Македония отново в задънена улица - 1
Снимка: БТА/ AP

Споразумение между Гърция и Македония по продължаващия от десетилетия спор за името на бившата югославска република вероятно няма да бъде постигнато през следващите дни.

Това обяви представител на гръцкото правителство, предаде „Ройтерс“. Македония и Гърция провеждат преговори за разрешаването на дългогодишния спор за името, който възпрепятства плановете на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в понеделник, че той и македонският му колега Никола Димитров са приключили преговорите по въпроса и че техните премиери се очаквало да се заемат с договарянето на окончателното споразумение.

„Шансовете за сключване на споразумение в рамките на следващите дни като че ли отслабват", изтъкнал гръцкият представител. Към момента все още няма име, за което и двете съгласие да са дали зелена светлина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Кольо

    14 1 Отговор
    Бившата Югославска република.....или по-бившата БЪЛГАРСКА територия ако се върне там където е била ще се казва пак България и ще е вече в прословутия ЕС и НАТО
  • 2 впечатлен

    6 15 Отговор
    По-глупав спор от този е нямало, няма и се надявам никога да няма. Как може държава, която 100 години се нарича Македония, да стане повод за протести, спорове, глупости на търкалета при кандидатстване за членство в ЕС. Това е признак на тъпотия. Както и да се казва, тя е съществувала толкова време под това име! Какво се опъват гърците като магарета. Хайде стига! И всеки ден четем, ще се казва еди как си, не, няма да се казва така. Протести, не ги мързи да протестират! Абе я една тояга за тях. Това ли е най-големият им проблем?!
  • 3 Тоя с Ху.

    11 4 Отговор
    Име - Българска Македония .
    Край на спора. Въпросът е решен .

    Коментиран от #5

  • 4 да да

    9 4 Отговор
    Москва ръчка Гърците да тупкат топката на едно място за да не може Македония да влезе в НАТО
  • 5 Те си имат име

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя с Ху.":

    БЪЛГАРИЯ !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 питане

    5 2 Отговор
    И какво стана на Борисов с пробива, дето се направи тук на срещата за името на Македония. Пълно нищо. А какво стана със срещата на Борисов с Путин. Какви са резултатите, защо Борисов се крие? Сега бил неподготвен за срещата. Спомням си, че и при първата среща с Путин пак не беше подготвен. Дори тогава това го каза Путин. Абе, въздух под налягане отвсякъде. Като изтече председателството Борисов ще подаде оставка. Редно е да го стори, защото не се справя със задълженията си.

    Коментиран от #9

  • 8 Саръбашанска македония

    1 1 Отговор
    Тия македонци мн.тъпи бее,неможаха ле да разберат че без да смажат спора с някое евро гърците ще въртят още дълго време.Ня Балканите всичко става с пари ,което не става с пари става с много пари -българска поговорка..
    Време е бат бойко да се намеси ,да ги светне и да си вземе и той комисиона човека..
  • 9 onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "питане":

    Борисов отдавна иска да подава оставка,но НЯМА КАНДИДАТИ ЗА ПОСТА.Ако имаш някой мераклия предвид,давай го веднага да поема управлението на БГ!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Банят

    5 2 Отговор
    От 1944г. когато Вардарската Бановина (ВБ) стана Съюзна Югославенска Република Македония (СЮРМ), не са минали 100г. Що се касае до БЮРМ, сменена е само една буква, а в конституцията стои член, който предвижда присъединяването отново към майка Сърбия и превръщането в Сръбска република Македония (СРМ). С това не са съгласни албанците, които искат обединена МакеБания, а за сърбите там, които засега се крият, да се отдели само една буква в името Мак_С_е_Баниа. С това не са съгласни гърците, които искат да се махне изобщо представката Мак и да остане Е_Бания (Европска Бания), тъй като самите македонци твърдят, че са небаняти. Само какво ние се бутаме у говната, не ми е ясно!
  • 12 ЛЕЛЕ

    0 1 Отговор
    Ама кви са тия работи,? Трябвали един човек или цял народ да се унижи така ?
  • 13 Непознат

    0 0 Отговор
    Ето че се надига македонския народ на протести,не знам как ще стане да се смени името с друго на държава.В света няма аналог с друга държава,мисля че няма да се намери решение,а и знаем че гърците са опак народ.
  • 14 Ник

    0 0 Отговор
    Гърция що се опитва да налага мнение на друг народ ??? Я един голям изправен среден пръст да покажат и това е . Гърците по принцип си плачат за едно голямо дърво
Новини по държави: