Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 09:00 868 0

САЩ и Северна Корея опитват да подновят преговорите

Американски дипломати и представители на Северна Корея ще се срещнат в Пекин, на 23 февруари, съобщава сайта на Държавния департамент на Съединените щати. В съобщението се казва, че на срещата ще се обсъждат теми, които бяха повдигнати по време на разговорите в Женева през октомври 2011 и в Ню Йорк през юли същата година. Става въпрос за обсъждането на готовността на КНДР за възобновяването на преговорите във формата „5+1“ по нейната ядрена програма.

През изминалата година се проведоха две такива срещи. Беше планирана и трета, която беше отложена заради смъртта на Ким Чен Ир.

Американският специален представител за Северна Корея Глин Дейвис ще се срещне със севернокорейска делегация, водена от заместник-външния министър Ким Ке Гуан, уточни пред журналисти говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

„Това ще е третият рунд от преки разговори между САЩ и Северна Корея за подновяване на процеса на преговорите, които в момента са в застой. Ще видим дали Северна Корея е готова да спази ангажиментите си“ в рамките на 6-странните преговори (двете корейски държави, САЩ, Китай, Русия и Япония) и да „предприеме конкретни мерки за отказ от ядреното оръжие“, уточни говорителката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА