18 Юни, 2018 10:28 1 455 13

„Кухненски“ протест в Русия заради пенсиите

  • русия-
  • протести-
  • пенсии-
  • кухненски-
  • пенсионери-
  • реформа-
  • кремъл

Хората ги е страх да протестират.

„Кухненски“ протест в Русия заради пенсиите - 1
Снимка: Shutterstock

Президентската администрация в Русия започва да събира данни от федералните региони как се посреща готвеното вдигане на пенсионната възраст. Властите се опасяват от протести и обмислят начини да намалят негативните реакции сред населението, пише "Ведомости".

Държавната дума се очаква да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

Политологът Николай Миронов припомня твърде мащабните протести при опит за подобна реформа във Франция. "У нас мащабът не е голям - хората ги е страх да протестират. Затова протестът най-вероятно ще бъде с приказки по кухните, но и кухненският протест в Русия е опасен - през 80-те тъкмо заради него в крайна сметка се разпадна цялата система", предупреждава той.

Според източник от правителството в случай на остра реакция сред жителите на Русия властите може да смекчат параметрите на реформата. Това е стандартен ход, пише вестникът, цитиран от Би Би Си: първо да се внесе в парламента най-твърдият вариант, после малко да бъде смекчен за успокояване на обществеността.

По думите на източник от руската президентска администрация Владимир Путин може да внесе поправки в проекта през септември, когато се предвижда второто му четене. "Ако има рязко негативна реакция, той ще бъде смекчен. Ако няма такава, ще оставят версията, която ще внесе правителството", обяснява той.

Опасенията на администрацията са съвсем естествени, но в момента протести не се очакват, коментира изданието - сегашните пенсионери вече нехаят за реформата, а бъдещите още не мислят за пенсия. Реформата обаче ще съдейства за трупане на недоволство в руското общество.

Правителството е заложило в проекта "известна възможност за пазарлък", смята експертката Татяна Становая, която коментира ситуацията пред "РБК". Тя не изключва Владимир Путин да направи "жест на добронамереност, принуждавайки правителството да направи социално значими отстъпки". Така според нея руският лидер "ще запази имиджа си", въпреки че ще вземе непопулярно решение.

За руското правителство вдигането на пенсионната възраст "не е възможност да приключи завинаги с неприятния въпрос за балансиране на системата, а начало на цяла поредица промени в нея", твърди "Комерсант", предаде БНТ.

"Въпросът е дали правителството ще организира за всяко подобно решение световно първенство" като започналия в Русия футболен Мондиал 2018 - "за такива отвличащи маневри няма да стигнат никакви пари, дори спестените за сметка на пенсионната система", изтъква всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пикла с малки цицки

    9 8 Отговор
    Тия санкции май не действаха....???


    А другарю Путин???
  • 2 юрист

    11 8 Отговор
    Аааа- що така се получава, руснаци... Нали само в /гнилия, еврогейски Запад/ се вдига пенсионната възраст- защо и в русия започва същият процес... Нали руснаците сте много велики, нямате отрицателен прираст, нямате демографски проблеми, заплатите ви са високи, всички комунални услуги са ви евтини, всичко в русия е цветя и рози- както ни уверяват руските тролове, списващи във форума, русия е велика държава, в която не съществуват 90 процента от проблемите на /еврогейския/ ес и т.н.;0 За какво му е тогава на ваш путлер да вдига възрастта ви за пенсиониране, а;0

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Знаеш ли как стоят нещата в Германия?!:) Не ти и трябва!:)

    Коментиран от #4

  • 4 Диди

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Как стоят нещата в Германия?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Бай хой

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Е ти би трябвало най-добре да знаеш как стоят нещата в германската кухня. Остава да се научиш и да готвиш.

    Коментиран от #6

  • 6 Диди

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Не си прав.Мога да готвя,обичам да готвя.
  • 7 Везнев

    6 7 Отговор
    Много е простта причината за вдигането на пенсионната възраст в Русия-и тя не санкциите..Получава се "демографска дупка" сред активно работещеите сега-родените през 90-те години. През този период на демократизация в Русия и пиянските действия на Елцин подкрепяни от хилядите американски съветници в Москва ,практически това поколение беше унищожено. И сега работещите от родените през 90-те години са недостатъчни да изкарват пенсиите на предишните поколения. Другата причина е рязкото увеличаване на продължителността на живот сред руските граждани-достигнаха вече до 73 години средна продължителност. Не разбирам еуфорията на предишните коментиращи тук-просто защото не знаят цялата картина на произходящото. Само едно ще им кажа-Русия е единствената страна в света която плаща пенсии на работещите пенсионери. Русия плаща на пенсионерите си и добавки-за северните региони,губернаторски,за интелектуален принос в професията си и т.н...Така че фактите са малко по-различни от представеното ни инфо тук. Лек ден на всички.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 ЗайоБайо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    В Германия?
    Дискутира се внимателно около темата пенсиониране на 70.
    Интимната задна мисъл е работа доживот.
  • 9 ЗайоБайо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Везнев":

    Звучи логично, по броя на минусите ти обаче може да се установи за колко хора мисленето е тежка физическа работа. Хубав ден желая
  • 10 Рубладжийче

    4 1 Отговор
    Руския капитализъм е най-дивия капитализъм в света!
  • 11 юрист

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Везнев":

    /....Публикувано във факти.бг: Не разбирам еуфорията на предишните коментиращи тук-просто защото не знаят цялата картина на произходящото.../ да, де- ние не знаем, че и в русия имаше ХИПЕРИНФЛАЦИЯ през 1997г. като при деноминацията, извършена от руската държава през 1998г., 7000 руски неденоминирани рубли се приравниха на 1 руска деноминирана рубла;) И всичкото това , защото в русия всичко е цветя и рози, русия не е фалирала държава, в русия няма демографски проблеми, русия е велика държава и други опорни точки на руските тролове;)

    Коментиран от #13

  • 12 юрист

    1 1 Отговор
    Русия винаги ще е велика страна.
  • 13 Жеката

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    За това което пишеш че се е случило в Русия през 1997 г.е точно при Елцин-както ти пише и Везнев по-горе. Не виждам смисъл в този твой коментар-или викаш друго си е да успееш да пуснеш пяна против Русия-нищо че с коментара си ставаш за смях--логиката в отговора ти се губи...Хем Везнев ти пише че Елцин и американските му съветници са донесли огромни минуси,които руснаците ги плащат и до ден днешен-хем ти повтаряш мнението му...но и вмъкваш паталогическата си омраза към руснаците. Везнев поне е дал някакво инфо..А ти пишеш за цветя и рози--еми къде е цветя и рози бе юристе?---в САЩ..??? Където 30 мил.живеят в кашони и бутки...Айде по сериозно малко-в форума не са само нпо-пубери-има и разумни хора...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания