Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 17:54 2 038 0

Косово води Сърбия в ЕС (обновена)

  • косово-
  • сърбия-
  • ес
Косово води Сърбия в ЕС (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Австрия дадоха подкрепа за европейското членство на Сърбия. Рим, Париж и Виена пратиха положителен сигнал към Белград и излязоха с обща декларация, с която настояват страната да получи статут на кандидат - членка, пише EUObserver. По-късно България, Чехия, Унгария и Словакия също застанаха зад присъединяването на Сърбия в евросъюза.

Междувременно Белград и Прищина се договориха за регионално сътрудничество. Сръбският президент Борис Тадич коментира, че договорът, които отваря вратите на ЕС пред страната му, е от най-голям национален интерес. 

Така Косово ще получи правото да участва на регионални срещи на страните от Западните Балкани, срещу което Белград няма да възразява. Тадич обаче настоя, че Косово няма да бъде считана за независима държава на международните форуми. 

Споразумението е плод на процеса на затопляне на  отношенията им, които периодично се изострят от инциденти и взаимни нападки.

Вчера сърбите свалиха две пътни блокади на границата с Косово. Барикади обаче все още има, а както е известно, правото на свободно придвижване е един от фундаментите на ЕС. Отделно, косовските сърби сами издигат барикади, за да се защитят от мнозинството албанци в страната.

През януари полицията в Косово арестува над 140 души при сблъсъци след протест на сръбската граница. Недоволните отишли, за да спрат трафика от сръбски стоки. Преди дни пък 99.7 на сто от косовски сърби казаха ясно с референдум, че не приемат косовските институции.

Днес пък немският външен министър Гидо Вестервеле поздрави Сърбия за опитите й за сближаване с бившата си провинция Косово, която вече е независима държава.

Белград не признава независимостта на Прищина, каквото е и становището на пет европейски страни.

„Даването на Сърбия на статут на страна-кандидат за членство ще бъде още един ясен сигнал за категоричната решимост на ЕС процесът на разширяване за страните от региона на Западните Балкани да продължи“, се казва в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария и Словакия до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването и политиката на съседство.

„Постиженията на Сърбия в осъществяването на реформи и изпълнението на международните й задължения са ясно доказателство, че страната заслужава да продължи напред в процеса на европейска интеграция и да получи статут на кандидат за членство в ЕС“, изтъкват министрите в позицията си, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Николай Младенов приветства подписаното днес споразумение между Белград и Прищина за регионалното представяне на Косово и съвместното управление на граничните пунктове. „Тази стъпка отваря пътя пред Косово за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране и, едновременно с това, допринася за сигурността в региона на Западните Балкани”, заяви българският външен министър.

През октомври миналата година ЕК отбеляза, че сърбите са готови да почнат преговори за членство, тъй като в страната им са извършени политически и икономически реформи. Брюксел препоръча на Белград реформа на съдебната система.

Белград се опитва да стане официален кандидат за членство в ЕС от 2009 година. Следващата седмица членството на Белград отново ще бъде обсъдено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА