Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 10:31 985 0

Силите на Асад атакуват Дараа

  • сирия-
  • дараа-
  • хомс-
  • китай-
  • башар асад

Китай праща зам.-министър на външните работи в Сирия

Сирийски войски атакуват град Дараа в опит да изтласкат от района частите на т. нар. „Свободна сирийска армия”, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщения на местни жители и на правозащитни активисти. Експлозии и автоматична стрелба се чуват в три квартала на града.

Офанзивата е започнала рано тази сутрин. Демонстрациите срещу режима на президента Башар Асад са подновени и „Свободната сирийска армия” гарантира сигурността на протестиращите в някои райони на града.

Вчера сирийските сили за сигурност започнаха чистка срещу противници на режима в сунитския квартал Барзех в столицата. Продължи и обстрелът срещу жилищни квартали в Хомс, където избухна и експлозия в главен нефтопровод.

На фона на продължаващите репресии срещу противници на режима сирийският президент Башар Асад насрочи за 26 февруари референдум по проекта за нова конституция. Според нея управлението на страната се основава на многопартийност и ограничава президентските мандати до поредни от 7 години.

Според замисъла на властите приемането на новата конституция е само първият етап в демократизацията на Сирия и в отказа от запазилата се с десетилетия еднопартийна система. След това в течение на 90 дни трябва да се проведат избори за парламент, в които ще могат да участват представители на различни политически сили, включително и от опозицията.

В същото време Франция настоя за създаването на хуманитарни коридори в Сирия за оказването на помощ на цивилното население, а Русия призова международната общност да убеди опозицията да седне на масата за преговори с властите в Дамаск.

По-рано този месец Китай и Русия блокираха проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща плана на Арабската лига, който призовава сирийския президент Башар ал-Асад да се оттегли от властта.

Китай ще изпрати в Сирия заместник-министър на външните работи, съобщи говорител на китайското външно министерство. Чжай Цзюн в петък ще се отправи към Сирия. Детайлите около визитата още се уточняват.

По-рано тази седмица външното министерство съобщи, че в понеделник пратеникът Ли Хуасин имал "изключително откровен и полезен" разговор за ситуацията в Сирия с генералния секретар на Арабската лига Набил Елараби в Кайро, който разкритикувал Китай за наложеното вето.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА