Last news in Fakti

29 Юни, 2018 13:20 2 439 7

Косово: Ако не се разберем с Белград, ще станем като Палестина

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи-
  • прищина-
  • александър вучич

Правилният път на Косово е към ЕС, НАТО и международните институции, заяви президентът Хашим Тачи

Косово: Ако не се разберем с Белград, ще станем като Палестина - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на Косово Хашим Тачи призова всички албански политически партии и представители на гражданското общество да се ангажират в диалога с Белград за постигането на консенсус за приключване на този процес, тъй като ако това не се случи, Косово би могло да се превърне във втора Пелестина, пише белградският вестник "Вечерне новости".

На извънредна пресконференция Тачи, на когото опозицията оспорва легитимността да участва в диалога от името на Прищина, оцени, че става дума за "трудна фаза" в този процес.

Хашим Тачи заяви, че като президент на Косово е готов да се обърне към депутатите и гражданите във връзка с "последната фаза на диалога". Той добави, че споразумението трябва да бъде одобрено от парламента.

Правилният път на Косово е към ЕС, НАТО и международните институции. Диалогът трябва да прикюлчи с реципрочно признаване. Иначе диалогът би бил напразен, заявил Тачи.

Косово: Ако не се разберем с Белград, ще станем като Палестина
Снимка: Shutterstock

Той повторил, че Прищина има подкрепата на САЩ и техните съюзници диалогът да приключи с правно задължаващо споразумение с Белград. Ако не бъде използвана възможността за постигане на окончателно споразумение, Косово би могло да остане като Палестина, заявил косовският президент.

Вестник "Данас" цитира думите на Тачи, че срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич в неделя е била "начало на заключителната фаза на диалога със Сърбия". В тази заключителна фаза целта е постигането на всеобхватно правно задължаващо споразумение за нормализиране на отношенията, изграждане на добросъседски отношения и реципрочно признаване, заявил Тачи, цитиран от радио "Свободна Европа".

Косово: Ако не се разберем с Белград, ще станем като Палестина
Снимка: БТА/АР

Той добавил, че мотивът за воденето на диалога е да се изгради мир за гражданите на Косово и да им се осигури сигурно европейско бъдеще. Този "замразен конфликт" трябва да се превъзмогне с международно споразумение, подчертал косовският президент. "Това е възможност, която не можем да пропуснем, в противен случай ще останем в позицията на Палестина или Северен Кипър", заявил Тачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    11 0 Отговор
    Прякора на Тачи е змията! Баш тоя не ма да може да сключи договор не само с Белград, а и с когото и да било!
  • 2 georgi

    7 0 Отговор
    Циганина албанец и заплашва, свине.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тоя

    3 0 Отговор
    явно се е напушил...косово или албания в ес...това ще да е нов виц !! почти като турция в ес ми звучи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Незнайна

    3 0 Отговор
    Тея много са си повярвали, ама от такива ненормалници всичко може да се очаква .Тея дето побързаха да признаят Косово активираха такава бомба със закъснител, само не се знае кога ще избухне
  • 7 Иво

    0 2 Отговор
    Косово е в ЕС и Нато много преди нас и ползват еврото вече 20 г.
    Разходете се малко и вижте какви села и градове построиха напоследък и правете разликата с Бг.