Last news in Fakti

30 Юни, 2018 08:57 3 892 18

Русия готви изтеглянето си от Сирия

  • сирия-
  • войници-
  • война-
  • армия

Москва коментира края на участието си във войната

Русия готви изтеглянето си от Сирия - 1
Снимка: БТА/АР

Руски войски, бойни самолети и атакуващи хеликоптери са изтеглени от бойното поле в Сирия през последните няколко седмици, в ход, който както Москва твърди, е началото на края на участието на страната в разкъсаната от войната нация, пише американското издание The Washington Times, цитирано от "Фокус".

Малко над 1100 руски войници и над 20 реактивни бомбардировачи и атакуващи хеликоптери бяха оттеглени от фронтовите позиции в контролирана от режима територия в Сирия, каза руският президент Владимир Путин в петък.

"Руската армия ясно демонстрира нарастващия си потенциал и по-добра координация между военните части в борбата с терористите в Сирия", каза той по време на церемония по повод на завършването на военна академия в Москва, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС. Руският военен кораб адмирал Есен също така е напуснал Средиземно море и е на път за руската военноморска база на Севастопол, съобщава ТACC.

Военният кораб е бил базиран в Средиземноморието от март, като част от военната мисия на Москва в Сирия, подкрепяйки правителствени войски, верни на сирийския президент Башар Асад. Иран и Русия са единствените международни съюзници, които подкрепят режима на Асад и усилията му да изкорени антиправителствените фракции, които се борят с Дамаск по време на продължаващата гражданска война в страната.

Но съобщеното военно изтегляне в Москва от Сирия идва в навечерието на насрочена среща между Путин и президента Доналд Тръмп през следващите седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    16 44 Отговор
    Те три пъти победиха и три пъти се изнизаха по бели гащи братушките. Голяма сила са, сега затварят границите, че наплива от желаещи дй живеят в комунистическия рай е огромен. Икономиката и цъфти, един долар е една копейка, а проституцията и алкохолизмът са минало забравено.
  • 2 СссереМ

    7 33 Отговор
    По доброволно отколкото доброзорно.
  • 3 Бесен Язовец

    13 34 Отговор
    Ако щът и 100 години да киснат русняцити в Сирия, все ми е тая, през пистолета ми е, честно ви казвам !! Те за Асад пари имат, а за народа голяма част от които и те кът нас, едвам връзват двата края, нямат, ей гу, на и на тях им вдигнаха пенсионната възраст ! Прав им път, нек да воюват братушките, да защитават Асадските съкровища !
  • 4 Kcaniba

    6 33 Отговор
    Мишките първи напускат потъващия кораб!
  • 5 Левски

    33 5 Отговор
    Мисията изпълнена! Асад остава! ИДИЛ и краварника загубиха!
  • 6 onq s konq

    17 9 Отговор
    Защо Русия ВИНАГИ съобщава ЗА "ИЗТЕГЛЯНЕ" НА ВОЙСКИТЕ СИ,А НИКОГА КОГАТО НАВЛИЗА В СИРИЯ С ТЯХ?Така човек остава с впечатление че Сирия е уникален феномен тип "дядовата ръкавичка"-колкото повече руски войски се изтеглят от там,толкова повече стават:)
  • 7 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    тия се изтеглят отново....как може постоянно да се изтегляш от сирия и да ставаш все повече и повече там?днес руската авиация и армия воюват в южна сирия предизвикваики поредната хуманитарна катастрофа и масово бягство на мирното население неискащо рая на асад и путин.явно при смяната на воюващите подразделениея с нови руските никога не лъжещи медии обявяват събитието като изтегляне.

    Коментиран от #11

  • 8 EMEKLI

    1 9 Отговор
    И , Пак пичели бай ти ЕРДОГАН

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "EMEKLI":

    печели ама друг път.ердоган пое зоните дето сега хизбула и путин унищожават.остана му само идлиб и горе около ал баб ,които ще бъдат нападнати веднага след като асад и компанията прочистят този регион.ердоган след като се скара със сащ и съюзниците си ,те му казаха да се оправя в своите зои и тои ги губи една след друга.руснаците го гъбаркат с разни турски потоци и т.н. щуротии и си правят в сирия квото искат.запад окончателно отказа да потдържа турските съюзници и се установи в територията на кюрдите и ал танаф.та казано обобщено турската политика в сирия е пълен провал.желанието на ердоган да падне асад всъщност доведе до заздравяването на асад.

    Коментиран от #10

  • 10 EMEKLI

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Казва се северна сирия или по вярно южна туреция гн. Георгиев .
    Аз ги следя много вниматрлно , и боя се че не си реалист и че грешиш .
    Аз знам къде са кюрдите , не ги бъркай с арабите и тюркмените .
    Ще има нова держава буферна гн. Гергиев .Помни кво казвам , лек ден ти желая .

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "EMEKLI":

    емекли,вие ердогановите фенове много бъркате желаното с възможното.в момента с помощта на ердоган асад взема въздух и трупа сила.превзема точно сега последните зони на опозицията около дараа и след това ще се отправи към идлиб.щом следиш внимателно би трябвало тва да си го прочел в изявленията му.основния проблем в идлиб е турция,но турция вече е без подкрепата на нато там,демек турците трябва да избират дали ще воюват сами с руснаци иранци и асад или ще свият ушите.и ще ти кажа кво ще стане ще свият уши,както го направиха в гута и както го правят в раиона на дараа.решението за сирия ще бъде пак взето от запада колкото и да не ви се ще на тукашните путиноиди и ердоганисти след като едните и другите се наиграят.решението е и много просто.падане на асад и въстановяване на сирия в границите и от преди воината.нови държави няма да има в северна сирия и дано да няма щото почне ли роенете там може да обхване и турция ,а и да се появи при нас на балканите от което никои няма да е печеливш.
  • 13 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Трол":

    може да доидеш да ми видиш черпака милиционерче.чакам те от бая време.в рака кюрдите арестуваха част от една арабска милиция заради съмнение в тероризъм.тва са вътрешни търкания без особена тежест.подобни има навсякъде и при всички.има ги при турците в ал баб има ги при асад .в алепо са се върнали огромната група от 20000 човека.браво!!!!!може да провериш колко са избягали от тами да сравниш двете цифри.смяххх!същото е и по небягането на нормалните сириици.от 25 млн. преди воината към момента са избягали 11.явно всички до един са терористи.смяххх!в момента в иордания има бежански поток ,краля на иордания обяви обаче че страната ще ги приеме,но явно са основно терористи .деца терористи и жени терористи от които путин освободи сирия.та тва е горе долу ситуацията щом толкова много се интерасуваш.смях!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЗАЩО ПИКАП ТОЙОТА ,ЗАЩО НЕ ПИКАП МИЦУБИШИ ....МИЦУБИШИ Е ПО-МОЩЕН ОТ ТОЙОТА ...ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ГОРИВО ... ." ЕХ БАНЯ ...ЕХ КЕФ...---КОНГРЕСМЕНСКА "БАНЯ"...СЕНАТОРСКИ "КЕФ " !!!! ЕВРЕЙСКИ САЩ /СЪЩЕСТВИТЕЛНИ/ ----- ХИТЛИР САМО СИ Е МЕЧТАЛ !!!!!!!!!!!!
  • 16 падналия ангел

    3 0 Отговор
    Най-вероятно големите са се договорили, не без участието на регионалните-СА, Израел, Турция и може би Иран. Каквото са решили ще стане. Ние нека си играем на филли и фоби, аз съм за каквото каже... Папуа - Нова Гвинея!
  • 17 маниполатора

    2 1 Отговор
    Юлиян Марков , ограмотете се малко, стига с тоя режим, асад е законно то правителсто , не е режим! стига сте маниполирали хората
  • 18 simonm

    1 0 Отговор
    искам уточнение,Като победителка или като унижена, не е ясно ,но като гледам картата май второто