Last news in Fakti

2 Юли, 2018 13:20 4 464 6

ЕС притеснен от китайските инвестиции

  • ес-
  • китай-
  • инвестиции-
  • сащ-
  • анализ-
  • 16+1-
  • балкани-
  • стоки-
  • търговия

Фокусът на Китай е насочен към Балканите

ЕС притеснен от китайските инвестиции - 1
Снимка: Shutterstock

Центърът за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон, обяви, че Китай използва финансовата си мощ, за да раздели Европейския съюз и да налее масло в огъня на блока, който изглежда разединен.

Инициативата на Китай „16+1“ е с фокус Балканите, като само за миналите две години Пекин е налял близо 5 милиарда долара в пет страни, които не са членки на общността – Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия, сочат данните.

Чиновниците в Брюксел са притеснени, че чрез формата „16+1“ изсмуква ресурсите по оста Китай – ЕС. Сърбия и Черна гора водят преговори с ЕС, докато Албания и Македония скоро могат да получат зелена светлина за започването на такива.

Анализаторите отчитат, че най-малките и слаби икономики в групата приковават най-много вниманието на Китай, защото за Пекин е по-лесно да прави изгодни сделки с тях. Когато азиатската страна е с единствената оферта на масата, то тя много лесно може да прокара интересите си и да изиска използването на китайски компании и работници.

Китайските инвестиции често са помагали за повишаване обществената подкрепа за проруски политици и партии в Източна Европа, където китайските инвестиции не носят политическата стигма на инвестиции, подкрепени от Москва.

На Балканите много китайски сделки са насочени към инфраструктурата, включително железопътни линии, които страните усещат, че няма да бъдат финансирани от западните им партньори. Инфраструктурата ще позволи на стоки от Гърция да стигнат до вътрешността на Югоизточна Европа, каквато стратегия разработи китайската компания Cosco след кризата в еврозоната.

Някои страни от формата се противопоставят на желанието на Китай да нарушава разпоредбите на ЕС, включително в области като свободната търговия. Други тепърва "се събуждат“ за илюзорните обещания. Амбициите на Китай в региона се засилват на фона на увеличеното напрежение между Вашингтон и Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    27 4 Отговор
    Да идвате България, че умрехме от глад. Те поне знаят как се строи и произвежда. Няколко завода да направят, почвайки от Северозапада и да карат нататък, че да живеем, ЕС е загинал.
  • 2 Гост

    22 2 Отговор
    Да идват. Еврогейовете досега не ни брояха за живи но когато друг прояви интерес към нас им се присра
  • 3 Румбата

    17 1 Отговор
    Ах тия кравари все притеснени и загрижени... Ще получат някои инфаркт накрая
  • 4 Гого

    3 0 Отговор
    Що не кажат западните инвеститори колко завода направиха в Китай а не в Европа особено VAG има построени 4 завода само са си виновни алчните западни инвеститори.
  • 5 6б клас

    2 0 Отговор
    Абе не китайци извънземни раси да дойдат ние сме все чакащи някой да ни слугува.НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ.Сами ако не си ИЗЧИСТИМ къщата от корупцията и Цацаравци,Диляновци и куклуводите им ЦРУ,КГБ,ДОГАН, Б.Б.нама как да СТАНЕ.
  • 6 Ivo

    0 0 Отговор
    Прав е колегата докато не изчистим боклука от пърламента НЯМА ОПРАВИЯ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания