Last news in Fakti

5 Юли, 2018 13:56 925 3

Борисов в Сараево: Западните Балкани остават приоритет за ЕС

  • сараево-
  • босна и херцеговина-
  • бойко борисов-
  • западни балкани

Перспективата ще се движи от Австрия и в следващите 6 месеца, горд е премиерът

Борисов в Сараево: Западните Балкани остават приоритет за ЕС - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Австрия възприе идеята за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в своето председателство ще продължи този приоритет, но страните от региона трябва да преодолеят различията помежду си. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Можем да сме спокойни, че в следващите шест месеца процеса за европейската перспектива на Западните Балкани ще се движи“, посочи Борисов и акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

Българският министър-председател даде пример за решаване на различията с договорите сключени между София и Скопие миналата година и Скопие и Атина преди месец. „Защо Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да вземе пример - за да намери решение на вътрешните си конфликти. Нито за България, нито за Гърция, нито за Република Македония това са били лесни решения, но това даде перспектива“, подчерта Борисов.

„Искам специално да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-вече в последните 6 месеца“, каза председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Той посочи, че Българското председателство на Съвета на ЕС успя да постави и да спомогне за продължаването на фокуса върху региона в европейския дневен ред. „Това е изключително важно за нас, защото европейската перспектива е една от основните ни цели“, каза Звиздич.

Председателстващият Съвета на министрите посочи и че двете страни ще продължат да работят за икономическото развитие и свързаността в региона, както и по темата със сигурността и борбата с екстремизма.

Борисов бе и удостоен със „Златен плакет – Европейска личност на годината“. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум.

Борисов в Сараево: Западните Балкани остават приоритет за ЕС

Борисов посочи, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани. Той информира за добрите финансови показатели на страната и подчерта, че в момента България инвестира изключително много в образование и квалификация. Министър-председателят още веднъж подчерта значението на свързаността на Балканите.

„Щастлив съм, че всички колеги от Балканите прегърнаха идеята за тази инфраструктура в трите направления“, каза Борисов и акцентира върху това, че транспортната, инфраструктурната и дигиталната свързаност трябва да се реализират паралелно. Той припомни един от приоритетите на българския еврокомисар Мария Габриел и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за уеднаквяване на роуминга за страните от региона. „Да развиваме широколентовия интернет във всяка една държава. Това ще стимулира допълнително икономиката“, допълни премиерът.

Министър-председателят заяви, че на Срещата на високо равнище в Солун между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която се проведе вчера е обсъдена възможността транспортно да се обвържат Черно море, Адриатика и Егейско море. По думите му това ще донесе изключително големи приходи за региона. Премиерът Борисов съобщи и за идеята да се въведе обща електронна система за таксуване на превозните средства, които минават през балканските национални пътни мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуна

    6 0 Отговор
    Има един спецяУист викат му тиквата тоя същия ще оправи не само Балканите и Европа, целия свят ще оправи даже и други планети !!!
    Буахахахахихихииииииии !?!?!?!?!?!?!?
  • 2 ДСБ

    1 0 Отговор
    журналистите в Бг са слугинаж Б.Б.не става за нищо но никойне смее да напише нещо срещу нози прост човек не виждатели той не може на тъпата физиономия е изписано 10 год само лутане
  • 3 Гого

    0 0 Отговор
    На западна европа не ии дреме нито за западниите Балкани нито за Африканската държава България дето бюджета зависи от имигрантите.