5 Юли, 2018 18:30 3 482 19

ЕС пита гражданите: Искате ли лятно часово време?

  • лятно часово време-
  • ес-
  • ек

Еврокомисията започна проучване, което ще реши бъдещето на преместването на стрелките

ЕС пита гражданите: Искате ли лятно часово време? - 1
Снимка: Shutterstock

Европейците са питани дали искат да бъде запазено лятното часово време или предпочитат да бъде премахната тази често поставяна под въпрос практика, при която часовниците се преместват с един час напред за шест месеца в годината, предаде ДПА.

Европейската комисия започна проучване, продължаващо до 16 август, при което пита хората дали искат да запазят лятното часово време или да го премахнат, както и дали предпочитат лятното или зимното часово време.

ЕК каза, че проучването е било предприето след искане на Европейския парламент през февруари, а също на граждани и някои страни членки на ЕС.

Тя задава пет въпроса, при които хората трябва да кажат как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

През март анкета показа, че 73 процента от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време. Малцина обаче очакват то да бъде премахнато през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война.

Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    55 8 Отговор
    "ЕС", да вземе да попита гражданите дали искат касапи и канибали ислямисти от по света и у нас!? Дали искат американски военни бази!? Дали искат джендъри!?

    Коментиран от #4

  • 2 Стамат

    10 5 Отговор
    Да ама целогодишно.
  • 3 Въпрос

    39 4 Отговор
    А защо Е.С. не попита европейските граждани само един въпрос-който е най-важният в момента за европейците...."Искате ли емигранти"? ..Или ще налагаме тотална диктатура на европейската общност по повод прииждащите брадатковци...?
  • 4 А кажи им го

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Ма ЕС-то не мое да пита за тикива неща.
  • 5 Вонави

    32 1 Отговор
    България в ЕС ли е?-Питам,защото нас никой не ни е питал,което противоречи на заглавието на статията.
  • 6 ЗЕВС

    22 1 Отговор
    Защо не се отменя лятното часово време? Икономията на електроенергия е само параван за да се аргументира, че смяната се прави за благото на хората. Доказано е, че икономисаната енергия на човек е не- повече от 40 ст. на година. Изкуственото удължаване с един час, плюс естественото нарастване на светлата част на деня, определено пълни джобовете на олигарсите в развлекателния, транспортният, строителния и туристически бизнес. Истината е, че през зимното часово време бизнеса у нас губи над 600 милиона лева. В по развитите страни сумата надхвърля милиарди. Лятото е времето за строежи ремонти, подсигуряване на дърва, въглища, почивка и др. От казаното става ясно, че разхода през лятото се увеличава, следствие на което, добичето освен ,че трябва да става по рано, трябва и да работи повече за да покрива разходите. От друга страна, приходите от данъци пълнят хазната с милиони. Е как при такава далавера някой очаква, че лятното часово време ще бъде премахнато!?
    Важно е да се каже, че въпросната евродиректива не задължава националните правителства да въвеждат лятното часово време. Единственото ни задължение е, ако решим да го правим, да го правим в конкретен ден и час, еднакъв за Евросъюза.
  • 7 Гост

    11 1 Отговор
    Да бяхте дали линк към анкетата

    Коментиран от #9

  • 8 Хахаха

    10 1 Отговор
    А после ще ни уведомят какво е решението. Хахаха
  • 9 Све

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Българите са само слуги…... Решения се взимат другаде
  • 10 Минаващ от тук

    18 3 Отговор
    искаме да оставите времето каквото си е, и стига с тези глупости. Попитали един индиански мъдрец за лятното време. Той поискал да му обяснят, след което помълчал и казал: Само глупак може да си мисли, че като отреже парче от горната част на одеялото и го пришие към долната може да го удължи.

    Коментиран от #14, #19

  • 11 onq s konq

    1 5 Отговор
    Не е важно дали европейците искат или не да се мърдат часовниците с 1 час-въпросът е ЗАЩО САМО С 1 ЧАС, А НЕ С ЧАС И ПОЛОВИНА ПРИМЕРНО?
  • 12 Шоо

    6 4 Отговор
    Искаме само лятно.
  • 13 той

    5 0 Отговор
    Като гледам благодарение на тия икономии тока не е скачал от цял месец
  • 14 Шуши

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ от тук":

    Смяната на часовника (а не на времето)през лятото е най-гениалното и хубаво нещо ,което някога е измисляно.На никой не е нужно да грее слънце през лятото в 5 часа сутринта ,а на всеки е нужно да е светло до късна вечер.Кой предпочита децата му вечер да играят по тъмно,вместо по светло.Който иска може да работи вечер по светло,и да изкарва допълнително пари,който го мързи може вечер да се разхожда по светло вместо по тъмно,а който иска да заспива в 20 часа да си дръпне пердетата.
  • 15 Бони

    1 2 Отговор
    Бих искал да обясня на г-жа Алашка и нейния индианец ,че нашите
    европейски часовници не са слънчеви ,а са малко по-сложни и могат да се нагласят спрямо слънцестоенето ,така ,че да може да се използва максимално светлата част на деня.НИЕ НЕ СМЕНЯМЕ ВРЕМЕТО ! НЕГО САМО ГОСПОД МОЖЕ ДА ГО СМЕНИ ! СМЕНЯМЕ САМО ЧАСОВНИЦИТЕ !
  • 16 maymunata

    0 1 Отговор
    Да си остане астрономическото време както е било векове наред преди въвеждането на тази простотия.Не мога да намеря по-мек израз.
  • 17 Байо

    0 0 Отговор
    То астрономическото време винаги си е едно и също.Като искате да живее ме както през вековете то тогава часовници не е имало.Изхвърлете си часовниците и живейте както искате.Само на 50 километра западно от София часовниците са с 1 час на зад,пък хората се чувстват по-добре от нас.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 туто

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Минаващ от тук":

    Разбира се,че сменяйки часовника през лятото денят се увеличава.Когато се събуждам сутрин през лятото навън е вече светло,а вечерта се стъмва с един час по-късно.Така,че моят ден се е увеличил с един час.Но това "мъдрите"индианци и туземци не могат да го разберат,защото те живеят в зони,където съотношението между деня и нощта почти не се променя през цялата година.
Новини по държави: