Last news in Fakti

9 Юли, 2018 15:04 1 098 0

Китайски хакери заплашват националната сигурност на Австралия

  • китай-
  • шпионаж-
  • хакер-
  • система-
  • кибер сигурност-
  • атака

Китайски хакери разбиха компютърната мрежа на Австралийския национален университет (АНУ), под чиято шапка са Австралийският колеж по национална сигурност и Училището за стратегически науки и отбрана.

Австралийският национален университет се свърза с разузнавателна агенция преди месеци, настоявайки тя да се справи с постоянното и всеобхватно проникване в компютърната му мрежа.

Много източници съобщиха, че австралийският Център за кибернетична сигурност е хванал дирята на хакерите, която го е отвела до Китай. Целта на кибератаката е да даде способността на хакерите да влизат в системата като системни администратори.

По думи на един от служителите на разузнаването: „Китай вероятно знае много повече за компютърната система на АНУ, отколкото той самият“. От университета потвърдиха, че се работи усилено по ограничаването на „заплахата“ и смятат, че към този момент хакерите все още не са успели да се сдобият с информация за персонала или студентуте.

Въпреки това, едно от основните опасения на разузнавателната общност е, че Китай има достъп до интелектуалната собственост на университета, което включва научноизследователската му дейност в областта на отбраната. Това на свой ред може да доведе сериозни последствия.

Нещо повече – АНУ разполага с профили на налагащи лидери в областта на отбраната в резултат на това, че именно той разработва съвместно с Австралийския команден и военен колеж военни магистърски програми.

Тези действия от страна на Китай могат да бъдат разчетени като чужда намеса и опит за шпионаж. Истината е, че проблемът на АНУ е малка капка в океана от проблеми, пред които редица държави от международната общност, сред които и Австралия, са поставени благодарение на комунистически Китай, но за които малцина се осмеляват да говорят открито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА