Last news in Fakti

11 Юли, 2018 11:06 3 969 0

ЦРУ публикува документ за смъртта на Тито

  • тито-
  • сащ-
  • югославия-
  • документ-
  • смърт-
  • йосип броз тито

Любопитно

ЦРУ публикува документ за смъртта на Тито - 1
Снимка: Shutterstock

Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ публикува в социалната мрежа „Туитър“ документ за смъртта на югославския лидер Йосип Броз Тито, който от 1980 година насам се пази в музея на американската разузнавателна агенция, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от „Фокус“.

На официалния си профил в „Туитър“ ЦРУ постна снимка на документа с текст „Музеен артефакт на седмицата: отчет на Външната информационна служба на ЦРУ“, в който се съобщава за смъртта на Тито.

В бележката се твърди, че за кончината на югославския лидер е предало „Радио Букурещ“ на 4 май 1980 г. в 19 часа местно време. Изглежда обаче и най-добрите шпиони грешат, защото новината е съобщена най-напред от „Радио Белград“. Някой от оперативните служители на ЦРУ е объркал столиците на двете съседни държави, става ясно от публикувания документ.

Но грешките не спират дотук. По-нататък в текста пише, че първи за смъртта на Тито са научили зрителите на „Телевизия Загреб“ от тогавашния водещ на новините Мирослав Лилич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА