Last news in Fakti

5 Август, 2018 13:15 3 392 23

Кой ще прибере реколтата след Брекзит?

  • брекзит-
  • реколта-
  • работници-
  • великобритания-
  • българи-
  • земеделие

Страната отчаяно се нуждае от чуждестранни работници

Кой ще прибере реколтата след Брекзит? - 1
Снимка: Shutterstock

Британският вестник „Индипендънт“ предупреждава, че британците не искат да работят земеделска работа и не е ясно кой ще прибира реколтата след Брекзит.

Повечето наети във фермите сега са от Източна Европа, най-вече от България и Румъния, уточнява вестникът. След напускането на Европейския съюз ще бъде спряно свободното придвижване на хора и така Великобритания ще се изправи и пред проблема от недостиг на работна ръка и специалисти, пише изданието.

Липсата на земеделски работници се е усетила още тази година. Загнили са тонове от ягодовата реколта, произведена по най-високите технологии, защото няма кой да я прибере. Критици на Брекзит твърдят, че страната им отчаяно се нуждае от чуждестранни работници и в областта на финансите, медицината и техниката.

През 2016 година близо 52% от британските гласоподаватели поискаха излизане на Европейския съюз на референдума, свикан от Дейвид Камерън. Не е ясен обаче изходът от развода между Лондон и Брюксел, защото все още има точки, по които двете страни не могат да се споразумеят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    39 2 Отговор
    ха, толкоз орки си взеха там, ама освен да ги ебат, да ги научат и да копат грозните английски скрофи )))
  • 2 гост

    25 0 Отговор
    Няма ли да остане някой все пак,като потомците на Иведик!Те ще са! Ама баш не като оригинала,че го мързи да гледа!
  • 3 гнида

    44 1 Отговор
    Който си иска да я прибира ! Да се оправят ! Едва ли на българите в България им пука , за английското земеделие !
  • 4 Гост

    35 0 Отговор
    Спокойно, кралицата ще прибере реколтата
  • 5 Благо

    34 4 Отговор
    През оная работа ми е за англичаните. Въпроса е какво става с българското земеделие ? Кога тези работници ще се върнат тука да работят ? В България също има недостиг на работна ръка. Печалбата от тази работа тука ( = приходи - разходи) може да е по-ниска, но условията и отношението тука са по-добри. Въпроса е колко присърце взимаш работата тука и в чужбина.

    Коментиран от #9

  • 6 английска фашага

    29 0 Отговор
    Хахахахахахахахаха, тъпите грозни островитяни ще се молят след някоя друга година да ходим там да им работим черната работа ама няма да стане вече. Да ходят укрите да им бачкат, нали уж са големи приятели и плюят в синхрон срещу Русия.
  • 7 ganio

    34 0 Отговор
    Британците имат хора, които с поколения взимат помощи и нямат и един ден трудов стаж. Нека те да приберат реколтата.Всъщност нека опитат да накарат някой имигрант от The Commonwealth да работи на полето. Второ, много е досадно, че се споменават източноевропейците единствено когато става дума за работна ръка в земеделието, а не виждат че фармацефта в аптеката е от Румъния, личния лекар българин, медицинската сестра полякиня...

    Коментиран от #12

  • 8 Компетентен

    23 0 Отговор
    Потокът от бели роби от източна европа към скапания остров със сигурност ще секне .
  • 9 Георгиев

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Благо":

    За в Англия, как се отнасят работодатели към работниците, не знам. Знам как се отнасят работодателите към работниците, в Р.Б. Не се отнасят добре. В другата крайност са отношенията- ужасно зле.
  • 10 Реалист1

    22 0 Отговор
    Поне за известно време няма да ядем ГМО боклуци от Англия. Остава да махнем и тия от САЩ
  • 11 Кую

    9 0 Отговор
    Дано го ядат един такъв,където ни на гръб,ни на рамо се носи.Колниалистите да си изкарат ръцете от задника и се научат как се работи.
  • 12 Християнин

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Извинявай, но не съм много съгласен с теб. Първо на първо правителството там не дава помощ, ако въобще не работиш. Те дават помощи на онези, които имат ниски доходи, но не и никакви. Само, че тези хора няма да си зарежат непостоянната заетост в градовете за да идат на полето, защото на полето за цяла седмица няма да изкарат толкова, колкото в града, ще изкарат за три работни дни. Така, че няма да са те които, ще събират реколтата. Другото, което казваш, че джипито бил българин също не съм съгласен. Обикновено са индийци. Българи са лекари по един или най-много двама души на средно голям град. Поживял съм доста на Острова и ти гарантирам, че от стотина българи, най-много 5 % от тях са на апетитни позиции, а всичко друго е от бачкатор надолу. А на въпроса, кой ще им бере реколтата на наглосаксонците ти гарантирам, че ще създадат облекчен режим на движение за работниците в селското стопанство. Иначе казано студентските бригади пак ще са на мода. Абе англичанин да се мине няма да видим никога, въпроса е да спрат те нас да ни минават, защото точно това се случва, докато им работим като роби на полето за 50 лири на ден. България трябва да забрани студентските програми, ако англетата се опитат да ги възобновят. Въпроса е има ли смелост премиера да се опълчи на Тереза Мей, да удари с юмрук по масата и да и каже "българи на полето в Англия за по 50 паунда на ден - Никога Повече".
  • 13 100-250£

    2 3 Отговор
    Не НЕ И ПАК НЕ.
    Тук въпросът е от къде България ще взема пари и за напред.
    Защото по официални данни между 10000- 25000 са Българите който работят селскостопанска работа извън България.
    Голяма част са именно в Англия и голяма част правят между 80-100£ на ден и някой дори и доста повече. Аз например съм тракторист в една ферма в Линкълншир за 1 год имам спестени 22 000£ и част от тези пари влизат пак в България помагам на семейството.
    Та въпросът е откъде България ще намира пари за пенсионерите.
    Защото работещите Бълагари не са в България.
    Защото където и да си в Европа няма как да не правиш минимум 50€ на ден.
    Така че това е въпроса ако ни спрат нас да ходим в Англия ?
    Но това няма да стане просто ще трябва да имаш работен договор с работодател,това ми каза моят сега.
    Които няма ще трябва да си търси фирма посредник.
    Чрез Хом Офис Англия Шефилд.

    Коментиран от #14

  • 14 Християнин

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "100-250£":

    Разбирам, но това е защото си тракторист. Аз съм получавал много повече от теб на ден. Само, че какво за онези, които берат ягоди, режат броколи и прочие за по 50-60 паунда на ден. Робски, къртовски труд в студ, кал и порой на полето за 50 паунда на ден, заслужава ли си? .... айде скрий се някъде. Бил съм и тракторист във ферма и знам каква е разликата между това да си във и извън трактора.
  • 15 Християнин

    9 0 Отговор
    Ние българите сме третирани като животни в британските ферми. Именно това е съвременното робство. Дори медиите там говорят за това, а някакъв си Ганьо тук, ще ми обяснява, че не било така. Я поиска официална статистика от "Конкордия", колко хиляди сигнали и жалби са приети от българи недоволни от условията на живот и труд в британските ферми и пак говори?

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Християнин":

    И аз работих там ...известно време. Стигнах до 198 паунда на ден, но ...демолюшън енд конкрет. Вечер като се върнех в квартирата, къпя се , вечерям и лягам , защото утре пак .Форманът ми вика - ако си уморен ...отивай си в къщи да си починеш. Друг ще намерим .??? Да, ама не ! Заеми , студенти / 2 бр. / ...а кажи че си уморен ??? Неща да чуя за там !

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Християнин

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да знам как е приятелю. И аз съм го минал този път. Тъжното е, че малко хора са се завърнали, като теб и мен. Повечето са останали на чуждата земя и там ще си останат завинаги и те и децата им. Но на кой му пука. Демографската криза тук от ГЕРБ, ще я решават чрез бежанците. СРАМОТА

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Християнин":

    Свой сред чуждите , чужд сред своите...?
  • 19 незнайко

    2 0 Отговор
    Сега се разбира какво представляват англичаните ! Колонизатори от най висша проба . Багаташката клика не иска да работи, чака някой да и работи !!! ПАК КАЖЕТЕ, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ Е НА ГОЛЯМО
    НИВО !!! ТОВА Е ПЪЛНА ЛЪЖА !!! Като нямат елементарното домашно възпитание, какво образование мислите имат ??? Заслужават пълна изолация . Същото ще стане и с Германия с тези бежанци . Те не отиват там ЗА ДА РАБОТЯТ !!!
  • 20 Минаващ от тук

    2 0 Отговор
    Да им бачкат мюслитата, с които напълниха страната. Нали все източно европейците им виновни. И те са изгубени в превода, но още не го знаят.
  • 21 Pinokio

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Аз до сега не съм си давал зор, а и никой не го е изисквал от мен. Плащат ми 17 - 18 паунда на час, като часовете се смятат по-много приятен начин, примерно 7 часа се броят за 10 и се плащат 20. Демек 360 паунда за реални 5 часа спокойна работа. Отношението на англичаните си е съвсем приятелско.
  • 22 Pinokio

    0 0 Отговор
    Това като жичкаджия в стрителството, на полето не знам как е.
  • 23 Гавраил

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Британският вестник „Индипендънт“ предупреждава, че британците не искат да работят земеделска работа и не е ясно кой ще прибира реколтата след Брекзит." Е, как кой, ами добитъкът? Може да им изпратим 2 милиона и разходите са за наша сметка, но няма да ги връщат. НЕ, без такива. А да, те не искат паразити, а работна ръка.
Новини по държави: