6 Август, 2018 13:56 2 363 23

САЩ: Ще накажем Иран, за да се промени

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • ядрена програма-
  • майк помпео

През май президентът Тръмп изтегли Вашингтон от сделката между големите сили и Техеран

САЩ: Ще накажем Иран, за да се промени - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че американските санкции срещу Иран ще се прилагат строго и ще действат, докато иранското правителство промени коренно курса си, предаде АР.

Пред журналисти в самолета, с който се връща във Вашингтон след обиколка в Азия, Помпео отбеляза, че днешното възобновяване на санкциите е важен стълб на американската политика спрямо Иран. Той каза, че правителството на президента Доналд Тръмп е склонно да погледне и отвъд санкциите, но това ще изисква огромна промяна от страна на Техеран.

"Надяваме се да намерим начин за напредък, но това ще изисква огромна промяна от страна на иранския режим. Те ще трябва да се държат като нормална държава. Това е изискването. Съвсем просто е", заяви той.

Първият пакет от американски санкции, облекчени от правителството на президента Барак Обама след сключването на ключовото споразумение за ядрената програма на Иран през 2015 г., влиза отново в сила от днес в резултат на взетото от президента Тръмп през май решение да оттегли страната си от сделката.

Санкциите от тази група са насочени срещу иранския автомобилен отрасъл, търговията със злато и други метали.

Вторият пакет санкции - срещу петролния сектор на Иран и иранската централна банка - ще влязат отново в сила в началото на ноември.

Помпео припомни, че САЩ отдавна сочат Иран като основната страна спонсор на тероризма и подчерта, че Техеран не може да очаква да бъде третиран като равен с останалите в международната общност, докато не прекрати тези дейности.

Служител на американското министерство на финансите каза по-рано, че санкциите ще влязат отново в сила в 12 ч. вашингтонско време днес (19 ч. бълг. време).

САЩ: Ще накажем Иран, за да се промени
Снимка: БТА/АР

През май Тръмп изтегли САЩ от сделката между големите сили и Иран, по силата на която международните санкции срещу Техеран бяха вдигнати в замяна на ограничаване на ядрената му програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    36 3 Отговор
    И тях скоро ще ги накже някой, ще намерят телето много скоро! На прав път са оглеждат воловете на ред.
  • 2 Ники

    41 5 Отговор
    Да видим кога Русия - Китай - Северна Корея, Иран, Турция, Германия, и др. заедно ще накажат САЩ.. "за да се промени"
  • 3 аршинолог

    27 1 Отговор
    Обаче, Косово, Израел, СА... те разбира се, са "нормални" държави.

    Коментиран от #17

  • 4 Психиатър

    20 2 Отговор
    Новото заболяване в психиатричния регистър се нарича санкциомания и биват регистрирани все повече и все по тежки негови прояви. За съжаление е нелечимо и единствените възможни подходи са усмирителната риза и изолирането.
  • 5 Гръд

    24 2 Отговор
    Държавния терорист на Терористичната държавица Сащ, обвинява в тероризъм държава, която няма нищо общо с това.

    И слепите и глухите вече знаят, че един е развъдника на тероризма, и това е Сащ и сиамския му близнак израел.
  • 6 onq s konq

    11 6 Отговор
    Защо след като ВЕЧЕ СВЕТЪТ Е "МНОГОПОЛЮСЕН",една толкова богата на нефт държава като Иран с толкова мощни приятели като РУСИЯ И КИТАЙ ще се притеснява от някакво си "наказание" на ДАЛЕЧНА АМЕРИКА?Ами като неще Америка да търгува с Иран-ДА НЕ ТЪРГУВА,свят пълен с клиенти за нефта-дал бог!Всъщност цитирам мнения и думи на "РУСОФИЛСКОТО БРАТСТВО" по въпроса,а това че НА ПРАКТИКА СЕ ОКАЗВАТ НАГЛИ ЗАБЛУДИ,...истински ме разочарова и огорчава!
  • 7 СссереМ

    4 26 Отговор
    "Иран основната страна спонсор на тероризма",и съюзника и Русия-просто няма нужда от коментар,по тази логика ВСЕКИ който защитава тези зли държави е съпричастен с тероризма и съучастник,а наказанието е смърт или доживотен затвор.
  • 8 регулировчик

    23 2 Отговор
    Баш терористът вика: "Дръжте терориста!"
  • 9 експерт

    21 2 Отговор
    Персите отдавна са свикнали с простотиите на говедата . ми те от 40 години са "в санкции".
    Затрудненията обаче отпадат с времето - и остава само лаенето
  • 10 СссереМ оригинал!

    22 3 Отговор
    Сащ ще разберът някой ден ,че немогат те да командват парада и ще усетят дебелата.......!на света почва да му писва от мислещият се за господар Фащ!
  • 11 Kcaniba оригинал!

    14 2 Отговор
    Прав е. Колегата по-горе нахалните Хамериканци ,които неискат да спрът да унищожават планетата са тръгнали да поучават останалия свят и да му налагат санкции сеедно те имат право да са властелина на света!
  • 12 Borislav Popov

    2 23 Отговор
    Русофренясалите веднага скочиха да защитават терористите аятоласи. Съвпадение? Не мислА! Русия е доказана поддръжничка на всякаква ислямска измет. А уж били православни християни. Смях!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 А дали е така

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    А кой е виновен за Ислямската революция в Иран и свалянето на Пахлави да не би да е Русия???
    С този натиск иранците все повече затъват в исляма, и се настройват против християните. В близкият изток всичко се радикализа, остана Сирия която е на ръба, но може и да се отърве.

    Коментиран от #18

  • 14 мислящ

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Нека да не слагаме персийския народ и иранския режим в едно.Двете имат различно мнение,интереси и поведение.
    Освен икономиката,въпросът е за човешки права и САЩ с натиска си иска промени. Религията настрана, екстремизът е ужасно нещо с което персийците нямат нищо общо.

    Коментиран от #15

  • 15 балама

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "мислящ":

    И иска ли сащ, да промени човешките права в СА?
  • 16 Комшията Иван

    7 2 Отговор
    Иран ще има ядрено оръжие. Янките да се спрат вече. Нищо не може да променят.

    Коментиран от #20

  • 17 fen

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "аршинолог":

    Е, пропусна вече "нормализираните" Либия, Ирак, Афганистан.....
  • 18 говедаря

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "А дали е така":

    Че какво са виновни християните? Истинските християни са като бай Добри, отец Иван, Ванга, все кротки, миролюбиви хорица, клито правят добро на другите хора. Това са напълно невинни хора. Защо точно тях мразят? Антихристите са виновни, а не християните. Защо ги зомбираг да мразят християните, а не антихристите? Ние повечето Ганьовци не сме войнолюбцк, просто нашите шолитици ни впрягат в пактове, елита си развава коня,. Ето баба Дона и ко,зичките и без никой да ги пита ги направиха есфопейци/ки? Освен това без да ги питат им вдигнаха прага на пенскониране на 65 г.? Козите се уплашиха, че ще ги доят с ДДС до 70 г. обадиха се на Румбата Порожанов, че искат чума, това не е живот. Румбата врътна в Брюксел, че има чума, комисарите му хвърлиха по 1000 лъва за животно, тия кихнаха шо 200 на стопанин, повечето си ги усвоиха к настана 4% ръст на бг икономика??? Не искам да ни наричат християни, тук политик християнин няма! А бай Добри злия господ го прибра, гой прибира светците. Нке сме просго стадо смотаняци.
  • 19 Доктор Охболи

    6 1 Отговор
    Какво значи "нормална държава" според американците? Тази, която ги слушка ли? Или тази, която си защитава суверенитета? Много са нагли! Всеки народ сам си определя каква да му е държавата. Иранците доколкото съм информиран не искат САЩ да стане нормална държава според техните виждания.
  • 20 Trump

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Комшията Иван":

    Иран няма да има ядрено оръжие, защото неможе да го управлава разумно. Там се изискват по-висши технологии в управлението. Това е нещо като да произвеждаш бояришник който се пие от хора. А какво става когато имаш ядрено оръжие в недобросъвестни ръце ??? Така че не се надявайте друзя да видиш такова нещо в арабите скоро време!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Хи их хи

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Trump":

    Само дето иранците не са араби! Иначе всичко друго се връзва, по козяшки!

    Коментиран от #23

  • 22 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ,,силният прави -каквото поиска!!!!Слабият -търпи колкото ТРЯБВА,,,......ИЗВИНЕТЕ,НОООтова е ДЕМОКРАТИЧЕН ДЕВИЗ отпреди 2500г/КЛАСИКАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА...
  • 23 Trump

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хи их хи":

    Все тая. Начинът им на мислене и стремеж към тероризъм е дори по-голям! Така че това е положението.