8 Август, 2018 19:10 2 876 3

В Турция пак искат смъртно наказание

  • турция-
  • референдум-
  • смъртно наказание-
  • реджеп ердоган-
  • мустафа дестиджи

Политически съюзник на президента Ердоган настоява за референдум по въпроса

В Турция пак искат смъртно наказание - 1

Крайнодесен съюзник на турския президент Реджеп Ердоган обеща да внесе предложение в парламента за връщане на смъртната присъда, отменена през 2004 г. в рамките на усилията на Турция да се присъедини към Европейския съюз, предаде DPА.

"Ние ще внесем нашето предложение за смъртно наказание в парламента. Ще го споделим с фракциите на четири партии и ще поискаме подкрепа", заяви Мустафа Дестиджи, лидер на ултранационалистическата Партия "Велик съюз".

"Ако те ни дадат подкрепата си, това ще доведе до референдум. Ако не, тогава зависи от парламента", добави той.

На погребението на майка и нейния 11-месечен син, убити при бомбено нападение този месец, смятано за дело на кюрдските бунтовници, Ердоган заяви, че няма друга опция, освен да одобри смъртното наказание, ако парламентът го гласува.

Смъртното наказание беше приложено за последен път в Турция през 1984 г. През 2002 г. парламентът одобри пакет реформи, който включваше отмяна на смъртните присъди.

Темата за връщането на смъртното наказание стана актуална в Турция след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Това би сложило край на кандидатурата на Анкара за членство в ЕС.

В Турция пак искат смъртно наказание

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган обедини силите си с крайнодесните Партия на националистическото действие и Партия "Велик съюз" преди изборите през юни и съюзът спечели мнозинство в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1122

    10 0 Отговор
    Правилно стига с тези ценности. И при нас трябва ама като няма държава Какво да правим. Очи уши тикви барони пумияри на ясла крадът ли крадът. А народа се евакуира. Вечна дружба.......
  • 2 Румънски китаец

    9 0 Отговор
    Ние въбще неможем да приложим никакво наказание , камоли смъртно.???
    Иначе би било супер хубаво и тук да приложим смъртното наказание
  • 3 Ник Гешев

    4 0 Отговор
    ами айде и скоро у нас че много боклук се е насъбрало дай боже че нацията ни зеленяса май
Новини по държави: