10 Август, 2018 13:24 2 995 12

Румънци зад граница се прибраха за протест

  • румъния-
  • чужбина-
  • протест-
  • букурещ-
  • оставка-
  • корупция

На протест срещу корупцията

Румънци зад граница се прибраха за протест - 1
Снимка: Shutterstock

Антиправителствен протест на румънците, живеещи в чужбина, е насрочен за днес в столицата Букурещ. Призивът по време на демонстрацията на Площада на победата ще е за оставка на лявото правителство и предсрочни избори.

„Асошиейтед прес“ съобщава за колони от автомобили с живеещи зад граница румънци, които пресичат граничния пункт Борш на границата с Унгария, прибиращи се в родината си за протеста.

Още вчера сутринта на Площада на победата в Букурещ пред сградата на правителството беше издигната първата палатка, отбелязва информационният сайт Зиаре. Голяма част от около трите милиона румънци, които живеят в чужбина, казват, че са напуснали страната заради корупцията, ниските заплати и липсата на възможности, предаде БНР.

Откакто Социалдемократическата партия спечели изборите през 2016 г., румънците редовно протестират срещу опитите на правителството да прокара нови закони, които според критиците ще отслабят антикорупционната борба. Предварително обявеният брой на участниците в днешния антиправителствен митинг е около един милион души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    12 0 Отговор
    Така се прави. Не да спим и да псуваме само.

    Коментиран от #11

  • 2 ПЕНСИОНЕРА

    4 1 Отговор
    Ще ги изгонят левите, щот само с лозунги и агитаций не става го разбраха братята румънци.
    Те виждат къде са западните им съседи и искат същите положителни неща.
    А НЕ КАТО НАС ПОСОКА ЕВРАЗИЯ, И ДОКАРВАНЕ НА КОМУНИЗМА И ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ СИ КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ.
    То пък млад човек останали в БГ ? Щот терминал 2 работи денонощно
  • 3 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    румънците показват че вече са народ,а ние чакаме другаря путин и курнелииката да ни свършат работата!
  • 4 Ххххх

    5 0 Отговор
    Браво на румънците
  • 5 Ххххх

    7 1 Отговор
    България стана кочина за човекоподобни . Човеците емигрираха, умират или мутират. Деградация
  • 6 Джуган

    4 0 Отговор
    Връщат се защото се надяват че заедно могат да постигнат нещо. Българинът е свикнал да оцелява поотделно.

    Коментиран от #8

  • 7 Румяна Костова

    3 2 Отговор
    Къде,къде правят реклама на кумунизма,че съм пропуснала?Няма и агитки на Зюганов в нашата преса.Ако не знаете,той е главния кумунист на Русия.Няма страшно,няма да затворят нито Терминал 1, нито Терминал 2.И няма да се превърнем в Северна Корея.Аман от хора с фобии.И шоколадовият олигарх в Украйна се насади на президентското място ,за да гони корупцията.Главният лозунг на Елцин също беше против нея.Навални Западната преса представя като юнак на бял кон как реже главите на същата в Русия.Не зная какво става в Румъния,но в България внимателно ще се следя кой ще дава обещания да се бори срещу корупцията.Еми не им вярвам на тези борци.Борбени са само докато не седнат на мястото на оня,корумпирания.
  • 8 Румяна Костова

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Джуган":

    Чакайте,господине.Вярвате ли ,че масово в Румъния хората се прибират от чужбина.Оставят работата си ,апартаментите под наем,за да дойдат само с една гола надежда на митинг против корупцията?Хора не вярвайте 100 процента на нито една медия.Не захапвайте веднага каквото ви подадат.

    Коментиран от #9

  • 9 Джуган

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Уважаема госпожо, благодаря за въпроса. Не мисля че се връщат за постоянно; предполагам че комбинират протеста с годишните си отпуски и в края на август ще се върнат там откъдето за дошли. Хубава вечер ви желая.
  • 10 ГосТ

    2 0 Отговор
    А така,за т'ва никви протести у милата родина. А тоя кУмунизъм дето върлува на изток, няма нищо общо със западния социализъм. Та изобщо не ми го хвалете и него !
  • 11 Bg 1

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Nie v bg sme ovce nikoga nqma da se opravim evala na komshiite
  • 12 Гого

    0 0 Отговор
    Това е разликата между демократична държава и Африканска държава като нашата хората искат по добър живот.
Новини по държави: