Last news in Fakti

12 Август, 2018 09:08 8 101 35

Страните от бивша Югославия са се стопили с 2.5 млн. души

  • югославия-
  • демографска криза-
  • население-
  • прираст-
  • сърбия-
  • хърватия-
  • босна и херцеговина-
  • македония

180 души дневно напускат Хърватия, Сърбия е най-зле откъм отрицателен прираст

Страните от бивша Югославия са се стопили с 2.5 млн. души - 1

В страните от бивша Югославия живеят почти 2.5 милиона души по-малко отколкото през 1991 година, пише "Фокус", позовавайки се на белградския вестник „Политика“.

Най-голяма загуба на населението е претърпяла Босна и Херцеговина, страна, в която всеки трети брак е бил смесен, а в Македония, поради прекъсване на процеса на преброяване през 2011 г., не е ясно какъв е естественият прираст и етническия характер на населението.

Това споделят от "Политика" в свой анализ, посветен на миграционните движения през последните години на територията на бивша Югославия, използвайки данни на Катедрата по демография на Факултета по география на Университета в Белград.

В Сърбия днес живеят по-малко от 7 милиона жители. Никога в страната не е имало толкова малко сръбско население като днес.

Почти всички бивши републики на Югославия днес имат негативен естествен прираст. Именно Сърбия е с най-нисък естествен прираст спрямо всички други бивши югославски републики.

В сравнение със Сърбия във втората най-голяма държава от пространството на бивша Югославия, Хърватия, която получи своя независимост, но загуби голям брой хора във войните през 1990-те години, днес живеят 658.565 жители по-малко от 1991 година. Тамошните политици предупреждават, че броят на жителите е спаднал и той възлиза на по-малко от 4 милиона, а демографи изтъкват, че Хърватия ежедневно напускат около 180 души.

В Словения днес живеят около 100 000 словенци по-малко в сравнение с деветдесетте години.

Въпреки че Косово в момента е с най-големият естествен прираст в Европа, броят на родени бебета в този регион пада от година на година, а расте броят на младите хора, които отиват в Западна Европа. Ако към това се добави и големия брой бежанци от Косово, в бившата сръбска провинция днес живеят дори 157.690 жители по-малко, отколкото през 1991 година.

Междувременно Босна и Херцеговина, както посочва "Политика", претърпя най-големите военни загуби - около 100 000 души са загубили живота си във войната. Днес Босна и Херцеговина се тревожи за броя на изселванията на младите хора поради лошите икономически политики в страната.

По отношение на Македония, белградският вестник пише, че с оглед на бойкота на албанското население по време на преброяването през 2011 г. в страната, все още не съществуват точни цифри за общото население в страната. Демографите в същото време напомнят, че албанците, представляващи 20-25% от населението на Македония, повишават естествения прираст на страната. Македония не е провеждала преброяване близо 16 години, а последният опит да се преброи населението е прекратен преди 7 години.

И накрая, при наблюдение на раждаемостта в региона се разбира, че най-високите стойности на естествен прираст се отчитат в районите, в с преобладаващо албанското и бошняшко население.

Превод: Юлиан Марков, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    17 21 Отговор
    А тукашните платени каскети постоянно реват като магарета, че ето вижте ги, сърболяците, колко са по добре от нас във всяко едно отношение, понеже били дружки с русняцити.

    Коментиран от #3

  • 2 сащ

    28 6 Отговор
    И при нас е същото, но какво е общото помежду ни - след 1989 американците стъпват на Балканския полуостров.
  • 3 Джуган

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Спор кой от Сърбия и България е по-добре е все едно да спориш дали смърт чрез разстрел е по добре от електрическия стол.
  • 4 Allah Akbar

    1 12 Отговор
    “Не убивайте неверниците! Заселвайте се в техните страни и правете деца. С помощта на Аллах един ден техните земи ще станат наши”

    Коментиран от #17, #29

  • 5 ganio

    19 1 Отговор
    Населението на бивша Югославия през 1989г е било 23.7 милиона и за 29 години губи 2.5милиона, което е приблизително 10 процента.
    България за същия период от време намалява от 9 милиона до по-малко от 7 милиона, тоест губи 22% от населението си без да има война като в съседна Югославия.

    Коментиран от #7

  • 6 Бесен Язовец

    7 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В Сърбия днес живеят по-малко от 7 милиона жители. Никога в страната не е имало толкова малко сръбско население като днес." В разпадащия се ЕС и в проклетата Америка, живеят милиони сърби, ала в братската, цъфтяща Русия, сърбите хич ги няма и нямат никакво желание сърболяците да емигрират там....) Къде са местните платени каскети, да ни обеснят, защо така стават тези работи ??

    Коментиран от #22

  • 7 ganio

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "ganio":

    Второ, може населението на Сърбия да намалява и сега да е по-малко от 7 милиона, но поне е етнически еднородно. Лошото при нас в България е че самите българи намаляваме, а някои други не особено градивни етноси растат и не след дълго ние българите може да станем малцинство.

    Коментиран от #8

  • 8 ganio

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "ganio":

    Етнически еднородно като изключим Войводина, но все пак там живеят цивилизовани хора.

    Коментиран от #9

  • 9 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "ganio":

    А Западните Покрайнини, защо не ги споменаваш ?

    Коментиран от #12, #18

  • 10 СссереМ

    7 9 Отговор
    А в България вече повече се връщат отколкото заминават.

    Коментиран от #34

  • 11 я пак

    11 7 Отговор
    "Добра" статия само че-Никъде не се пише че-Страните от бивша Югославия водиха многогодишни войни, изпревариха ни и сега са по добре и от нас които без войни всеки вижда на какво състояние сме под "мъдрото" управление на всеки знае кои !!! Даже Вучич го каза преди няма и месец-Изправарихме българите по доходите а те са страна извнън ЕС за Хърватия или другите да не пиша е и, но нито дума или ред за това защо ли М ?

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    4 0 Отговор
    То се знае ,къде ще има най-голям прираст на населението!В сламените къщички!
  • 14 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "я пак":

    Кои са по-добре от нас бе? Сърбия ли? Босна ли? Македония ли? Черна гора ли? Ти ходил ли си в някоя от тия държави??? Ясно е, че не си, щом си мислиш, че са по-добре от нас в нещо, освен в плющенето на ракия. Хърватия и Словения може би имат по-висок стандарт, но те са антируски и прозападно настроени, чисто географски са по-близо до Европа отколкото до Балканите, а твоите братя сърби русофили винаги са били мизерниците на Югославия!
  • 15 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "я пак":

    Добре, войни казваш, но я виж какъв парадокс, западния свят, НАТО оказаха подръжка на всичките врагове на Сърбия и дори бомбардираха Белград и другите по големи сръбски градове. А руснаците бяха против това и както и с кавото можеха се стараеха да защитят братята славяни ! Но виж какво се получава, в тези войни, западните сили бяха против Сърбия и пак заради войните, сърбите масово емигрират, но емигрират не в Русия, която се застъпи за тях, а във вражеските западни страни...) Та, как ти ще ми го обясниш това нещо, защо така, а ??
  • 16 ХАЙДЕ НАЗДРАВЕ

    5 0 Отговор
    Това нищо не е в сравнение с българия:-:-:-= 3 милиона за 30 г. Се ориентираха в чужбина бавничко, но сега има възможност за по бързо да се изнизват на групи чрез терминал 3 . И децата изгубиха надежда че ще бъдем нормална държава, налитат на чужди езици и масово се изпаряват дори за канада напоследък.
    Не чух някой да е заминал на североизток,явно хората следват парите. Но с това темпо , просто сме обречени .Статистиката не е точна за българя, и фактически сме по малко живущи хора в българия за постояно. За това ни налагат тези 150 хиляди бежанци тук.
  • 17 Диди

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Allah Akbar":

    Това,което си писал, го каза Диктаторът Ердоган. А скоро той каза ....Те имат долари,ние си имаме Аллах. Да беше написал и този израз.
  • 18 ganio

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    То ако почна да споменавам трябва да стигна до Ниш, че и оттатък Ниш...
    Смисъла на коментарът ми е че сърбите нямат чак толкова роми и почти никави турци и даже след 40г етническото разпределение там ще е приблизително същото както и сега, дори и да се стопят до 3.5 милиона. Докато при нас след 40г ще останат предимно турци, роми и неколко стотин хиляди българи старци...

    Коментиран от #21

  • 19 гост

    5 5 Отговор
    Ако имаме 10млн .балона, тоест,колко ще останат ако продадем 10%? Тоест ,без нечия статистика,няма как да разберем нещата!Толкова е сложно!! Бивша Югославия,и сега Сърбия,винаги са били по добре от Бг!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    ами иди да живееш там.като винаги са били по-добре що до сега не си се заселил при сърбите?аман от фенове на лепа брена!!!!
  • 21 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "ganio":

    сърбите имат много роми,много босняци и много албанци.справка преброяването на сърбия.изброените от мен малцинствени групи се размножават много повече от сърбите!!!демек лъжеш по всички параграфи!

    Коментиран от #31

  • 22 Мършата

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Тука са тез 2.5 млн, ама са станали "невидими" и за тва не моеж да ги видиш! Бъди мъж, слушай ЧАЛГА, всичко е готино, нещата се подреждат отлично! Ако бяхте като мене, да одиж в Германия да бачкаш 2 месеца, връщам се тука и тия пари ми стигат за цяла година, тука да живея като истински ТАРИКАТ!

    Коментиран от #35

  • 23 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Югославия не е Сърбия, а Сърбия никога не е била по-добре от България.
  • 24 гост

    1 2 Отговор
    Не съм фен на Лепа,но е добра идея да отида ,може хората да са по добри там!

    Коментиран от #28

  • 25 ежко бежко

    1 0 Отговор
    Ако не се намесват чужди държави и няма война,нямаше да бъдат зле!То всички покрайнини във всички държави не са много за харесване!
  • 26 Све

    1 2 Отговор
    А България е - 3,5 млн
  • 27 stupid dog

    1 0 Отговор
    И кво да напраим,дай да те гръмнем,да станем по малко!
  • 28 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    По псувни и пиене на ракия сърбите наистина са по-добри!
  • 29 Нннн

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Allah Akbar":

    Колко деца си направил като сте бисексуални и се боцкате с приятелите си
  • 30 гост

    1 0 Отговор
    И аз мога да псувам ,не по зле,който заслужава!
  • 31 vankata

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Да не би сърбите да имат над 1 милион цигани и около 1 милион 'турци'?

    Коментиран от #32, #33

  • 32 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "vankata":

    В Сърбия половината не са сърби. Има българи, унгарци, хървати, албанци, помаци, румънци и т.н.
  • 33 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "vankata":

    градски, сърбия и българия имат преброяване на населението по етнически признак,отваряш и гледаш.близо 20% от населението на сърбия след последното преброяване е от малцинства основно цигани,албанци,босняци и унгарци.
  • 34 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Оня ден се върна голяма група братя във връзка с лятната ваканция!:) През сезона тука се печелило по-добре отколкото в чужбина! Зависи, какво разбираш под работа!)
  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мършата":

    Кого лъжеж бе измикяр нещастен с две хиляди евро живееш като цар цяла година