Last news in Fakti

18 Август, 2018 07:31 2 931 41

18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия

  • петър i-
  • цар-
  • русия

Младият Петър учи основите на западната военна наука от европейски войници и авантюристи, които живеят в Чуждестранно селище близо до Москва

18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия - 1

На 18 август 1682 г. Петър I става цар на Русия. Петър Алексеевич е най-малкият син на цар Алексей Романов от втората съпруга на царя - Наталия Наришкина. От първия си брак с Мария Милославска, Алексей има 13 деца, като само двама от синовете му го надживяват - престолонаследникът Фьодор (бъдещ Фьодор III) и Иван (бъдещ Иван V), като и двамата имат сериозни здравословни проблеми.

След смъртта на Фьодор III през 1682 г. избухва борба за власт между родовете на двете съпруги на Алексей - Наришкини и Милославски. Болярската дума преценява, че Иван е неспособен да управлява, поради физически и умствени недъзи, и избира за цар десетгодишния Петър, като определя за регент майка му. В отговор, по-голямата сестра на двамата, София Алексеевна, организира бунт на стрелците, постоянната армия на руските царе, към който се присъединяват и многобройни тълпи от граждани на Москва. По настояване на София, която поема властта, и Петър, и Иван са избрани за царе, като на Иван се отдават почести като на по-старши.

Петър Алексеевич прекарва следващите няколко години в предградията на Москва, обграден от приятели от болярските среди. Той експериментира с корабостроене на езерото Плешчеево при Переславъл Залески, като построените няколко кораба се използват за военни игри. Младият Петър учи основите на западната военна наука от европейски войници и авантюристи, които живеят в Чуждестранно селище близо до Москва.

През лятото на 1689 г. Петър и поддръжниците му планират да отстранят от регентството София, чиито позиции са отслабени от две неуспешни войни с Кримското ханство. Когато научава за това, тя започва да подготвя нов бунт на стрелците, но Петър е предупреден и успява да я отстрани и да я изпрати в манастир. Въпреки успеха си, той не получава реален контрол върху управлението, като мястото на регент е заето от майка му Наталия Наришкина.

Едва след нейната смърт през 1694 г. той става напълно независим. След смъртта на Иван V през 1696 Петър I става и формално единствен владетел на Русия. Той провежда политика на модернизация на руската държава, а териториалното разширение по негово време я превръща в една от основните европейски сили. Затова е наричан още Петър Велики. Той е и първият император на Русия от династията Романови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    21 8 Отговор
    Велик!!!
    Той предначерта пътя и я направи това, което е днес - Велика Империя!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Мерси

    8 8 Отговор
    Нямаше нужда.
  • 3 Само питам

    11 25 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    И какво и е великото на руската кочина? Да нападаш и отнемаш територии от по-слабите си съседи или да бомбардираш жилищни квартали, училища и болници и да избиваш жени и деца?

    Коментиран от #4

  • 4 само отговарям

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    посочи една развита държава която в миналото не е водила войни за територии ??? аз се сещам само за швейцария . а за бомбандиране на мирни жители мого да посоча косово,ирак,либия , авганистан,виетнам и т.н като в тези конфликти участвахас америка и доста от западните държави. дори и в момента америка и германия решават какви да бъдат границите в косово ....без никой да ги е питал и това НЕ Е ТЯХНА работа

    Коментиран от #6, #8

  • 5 СссереМ

    8 18 Отговор
    Добре че беше Украйна та да има и Русия,ама зверовете хапят ръката която ги отгледа,сега ще сърбат попарата.

    Коментиран от #37

  • 6 Само питам

    13 19 Отговор

    До коментар #4 от "само отговарям":

    Ти миналото го остави. Говоря ти за наши дни. Приднистровието, Грузия, Украйна, Сирия..... Нарушаване на международни договори и елементарни морални норми. Докога? Това ли е великото на Русия, да избива жени и деца и да анексира чужди територии?

    Коментиран от #7

  • 7 и кое

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    точно е чужда територия и как точно се придобива територия.....продажба или война. как украйна е придбила крим ?? посочи един единствен случай в света в който еднин държавен глава ПОДАРЯВА земя на чужда държава !!! посочи поне една конституция в която има текст въобще позволяваш прехвърлянето на територия към друга държава ?? а нищо не казваш , ча америка и какво направи тя в случайте които съм ти изброил...урко !!

    Коментиран от #9

  • 8 Мерси

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "само отговарям":

    Ами развитите държави са такива защото не се перчат с миналото си.

    Коментиран от #10

  • 9 Само питам

    6 15 Отговор

    До коментар #7 от "и кое":

    Русия е поставила подписа си на два пъти като знак, че признава териториалната цялост на Украйна. Веднъж при разпадането на СССР и втори път, когато Украйна предаде ядрените бойни глави на Русия през 1994 година. И коя държава през последните 50 години е придобива а със сила чужда територия? Неграмотността не е извинение за написаните глупости.

    Коментиран от #11, #12, #16

  • 10 ако

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мерси":

    либия ,ирак и косово са за перчене явно си зле с ценностите !! и това са случки от преди 10-20 години !! но понеже не можеш да ми отговориш по зададените въпроси просто пишеш нещо ново
  • 11 ОлигУфрен

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Русия пое и всички финансови задължения на Украйна, като част от СССР! За това хохлите мълчите, като тутки! И да, няма да има база на НАТО в Крим! А вие си мяукайте-слава на Украйна!

    Коментиран от #15, #19

  • 12 а бе балък

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    ако боко подпише кърджали да мине към турция това дали ще бъде законно само защото един политик е подписал някакъв документ ?? един такъв акт може да бъде законен САМО при референдум и когато поне 70% са гласували , че са съгласни с прехвърлянето . а за на наречеш една земя твоя е нормално някак си да си я придобил...не ми извъртай за подписа а просто отговори дали прехвърлянето е било ЗАКОННО !!! ако не е такова не може да бъде узаконено с полагане на някакви подписа. пример ако ти е прехвърлен имот с измама например някой ти го е продал но той е нямал право на това ...не е бил упълномощен тогава след разкриване на измамата ти не оставаш собственик а имото се връща но старият си собственик !!

    Коментиран от #13

  • 13 Трол

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "а бе балък":

    Малко за присъединяването на Крим към Украйна-Такова съгласие е било оформено от страна на двете републики във вид на постановления на техните Правителства (Президиум на Върховния съвет). Обаче в чл. 33 от Конституцията на РСФСР, в който са изброени пълномощията на Президиума на Върховния съвет, липсват пълномощия за промяна на границите на РСФСР, но пък е посочено пълномощието, че има право да инициира провеждането на референдум. Референдум не е проведен нито в Крим, нито в РСФСР, от която е отделен полуостровът.
    В момента е възстановено провното статукво! Украинците сами си го докараха! Да си натискат парцалите да не им се случи и друга случка!

    Коментиран от #20

  • 14 Петър Първи

    19 1 Отговор
    Не забравяйте че аз оставих на света великата фраза"НА ТУРЧИН ВЯРА ДА НЯМАШ"! Никога не я забравяйте!
  • 15 Бесен Язовец

    4 13 Отговор

    До коментар #11 от "ОлигУфрен":

    Е, как няма да ги приеме, след като всички финансови и не само финансови операции на СССРето се водеха от Москва, от Кремъл...) Но вие руските тутки няма как да ги знаете тез неща и затва ревете само тук като вдовици за муй !

    Коментиран от #17

  • 16 само питам

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    ако например отдавам апартамента си под наем чрез фирма и фирмата търси наематели ...а бе тя управлява апартамента може ли тази фирма или управителя и да ПРОДАДЕ или ПОДАРИ апартамента ми ??? значи управителя пидписва , че подарява ...например 1/3 от апартамента на настоящият наемател и така наематяля дали става ЗАКОНЕН собстеник ??? та как точно хрушчов който е аднинистратор на ссср подарява на украйна земя която е на руският народ ?? и най нагло наемателят твърди , че законно е придобил чужда собственост !!

    Коментиран от #18

  • 17 ОлигУфрен

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Мдаааа, за всичко лошо-Маска ви е крива! Ма те ръководи а, ма те са виновни за ядрената катастрофа в Чернобил! Ама иначе най-големия самолет е украински! Ето какво написа "само питам" - Публикувано във факти.бг: Украйна предаде ядрените бойни глави на Русия... Ама ваши ли бяха бе хохъл нещастен или съветски? Ей такива сте вие, мижитурка-активите са си наши, пасивите на рашките! Ей за това, Крим през крив макарон!

    Коментиран от #23

  • 18 Само питам

    4 12 Отговор

    До коментар #16 от "само питам":

    Нали кочината на два пъти си е поставила подписа, че няма териториални претенции, към нито една от бившите републики бе путиноид? Все едно си купил апартамент, а в един момент идва някой с бухалка и ти казва, че преди 70 години той е бил на дядо му и си го взема. Смешни сте руските гъзолизци.

    Коментиран от #21, #35

  • 19 Само питам

    1 12 Отговор

    До коментар #11 от "ОлигУфрен":

    Това да базата на НАТО в Крим дори и руските олигофрени вече не го споменават като аргумент, бе неграмотник.
  • 20 Българин

    1 15 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Защо лъжеш руски троле?

    Коментиран от #25

  • 21 от кого

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    си го купил беее ! тоя дето ти го е продал не е бил собственик а мошенник !! как може да подаряваш нещо което НЕ Е ТВОЕ !! подписа може да го положи САМО руският народ чрез референдум !!! а и нищо не си платил за апартамента..крим ...та какво ми ревеш ...от където дошло там отишло. нито си проливал кръв нито си го закупил

    Коментиран от #24

  • 22 Генерал де Гол

    4 14 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "

    Коментиран от #29

  • 23 Бесен Язовец

    4 14 Отговор

    До коментар #17 от "ОлигУфрен":

    Никъде не съм писал, че Мацква ми е крива бе каскет с каскет такъв ! Ти как мислиш, кой трябваше да приеме всичките финансови задължения на разпадналия се СССР, Ташкент ли, Киев ли, или Ереван ??? Обеснявам за по тъпичките, на времето тойта Мацква ги пое тез задължения за пред световните финансови институции за да се избягнат излишни формалности и затягания на каквито и да било финансови операции, понеже времето е пари...) А вътрешните проблеми между републиките, които разбира се останаха след разпадането на тойто сесесере, те си ги оправяха вече помежду си на кръглата маса, ама ти каскет с каскет такъв няма от де да ги знаеш тез работи.

    Коментиран от #26

  • 24 Само питам

    5 15 Отговор

    До коментар #21 от "от кого":

    Защо няма поне един грамотен русофил във форума? Само примитивни любители на руската кочина и продажни българофоби
  • 25 Трол

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Защо задаваш тъпи въпроси, хохълско недоразумение лижещо краварски вимета?

    Коментиран от #27, #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цайс

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал де Гол":

    Иди до Русия, разходи се и тогава цитирай :)
  • 30 някои я карат по добре без цар

    2 1 Отговор
    18 август 2018-не се знае цар Владимир на кого и за кого е цар.
  • 31 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #25 от "Трол":

    Как може да съществуват подобни продажни и подели същества като българофобите русопитеци?

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само питам

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "веселяк":

    Кога ще правите ли помен за Гиви, Моторола и другите отрепки от Донбас?
  • 34 Бойко

    3 5 Отговор
    Аз съм Българин, а не руснак. Българската история ми е по-мила. Ватенките не ме интересуват.

    Коментиран от #36

  • 35 Готин ама не съвсем

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    А Фащ и НАТО не сложиха ли подписи с Горбачов, че НАТО няма да се разширява на изток и няма да доближава Русия, което и бе предпоставката за разпада на СССР-то, както и на Варшавският договор?
    При условие, че НАТО е създаден както противовес на Варшавския договор, който вече не съществува, защо НАТО не е разпуснато и да прекрати дейността си????

    Коментиран от #40

  • 36 Готин ама не съвсем

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бойко":

    Прав си! Но за съжаление българската история е много повече свързана, обвързана и зависима от Русия, отколкото от ФАЩ!
    Два пъти бяхме на грешната страна и за това България граничи сама със себе си!
    Сега пак сме на грешната страна, но вие американопитеците не го осъзнавате!

    Коментиран от #41

  • 37 Кака Гинка

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Стига бе,все едно да кажеш:"добре,че е Македония,та да я има и България!"А колкото до Петър Велики - наистина е един от най-великите управници в световната история!
  • 38 Слот

    3 0 Отговор
    "... Алексей има 13 деца, като само двама от синовете му го надживяват - престолонаследникът Фьодор (бъдещ Фьодор III)..."
    И веднага следващия абзац: "След смъртта на Фьодор III през 1682 г. избухва борба за власт между родовете..." и назначават 10 годишния Петър за цар. Та да обощим сега прочетенето, значи Петър има 13 деца от първия си брак и едно от децата му дето го надживява умира, когато Петър е 10 годишен... Евала!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Само питам

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Готин ама не съвсем":

    Нито си готин, нито умен. Никога, никъде не е обещавано, че НАТО няма да се разширява. Прочети устава, за да видиш, че никой не може да поема ангажименти от нейно име, без съгласието на нейните членки. Край нямат руските лъжи тиражирани от руските подлоги.
  • 41 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Готин ама не съвсем":

    И коя е грешната страна бе путлераст? Че не сме били с Великобритания и САЩ? Е, сега сме с тях, руска гнидо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания