Last news in Fakti

1 Март, 2012 11:44 1 888 2

Финален щурм срещу Хомс (обновена)

  • хомс-
  • сирия-
  • башар асад-
  • франция-
  • военни

Пленени са френски военни, британските дипломати напускат Сирия

Финален щурм срещу Хомс (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елитните сили на сирийския лидер Башар Асад продължават нападението над бунтовническите позиции в град Хомс, бастионът на съпротивата срещу режима, предаде Ройтерс.По всичко личи, че това е финален щурм срещу размирния град и силите на съпротивата, опитващи се да удържат позициите си в квартал Баба Амр под напора на тежките военни машини.

Източници от командването на опозиционните сили, обединени от Свободната сирийска армия, съобщиха, че са изправени пред 7000 военни. Би Би Си допълва, че съпротивата е формирала „военно бюро“, което да координира отпора срещу силите на Асад.

Градът е под обсада от 26 дни. Източници от силите за сигурност, цитирани от британската медия снощи, гарантираха до няколко часа кварталът да бъде „прочистен“. 

През нощта бомбите над града не са преставали. Няма ток, комуникациите са прекъснати.

От съпротивата обявиха, че ще се борят до края и до последния човек срещу военните. Шансовете обаче не са на тяхна страна. Поне не докато са слабо въоръжени с огнестрелни оръжия и гранати срещу артилерията на Асад.

„Сега цяла Сирия е Баба Амр“, заяви един от противниците на Асад.

Срещу тях Асад е пуснал елитната Четвърта дивизия, известна със своята жестокост и безмилостност. Тя и друг път е ползвана за потушаване на бунтове срещу режима. Неин командир е братът на сирийския лидер – Махел Асад.

„По всички личи, че се опитват да довършат града“, бе позицията на западен дипломат. Арабските страни и западни правителства се опасяват за живота на цивилните, хванати в капана  на кървавата битка.

Великобритания обяви, че изтегля дипломатите си от страната.

В града се водят улични боеве. Според неофициална информация  са арестували френски военни.

Пленниците заявили при разпита, че са били държани като заложници от силите на опозицията. До момента няма официално потвърждение от Париж. Преди две седмици изтече информация, че британски и катарски спецчасти действат в Сирия в подкрепа на опозицията.

„Редът в града е възстановен“, заяви пред АФП официален правителствен източник. Хомс пада след 26 дни на блокада и непрекъснат артилерийски обстрел. Според очевидци на Ал Арабия особено кървава е била разправата в бунтовническия квартал на града Баба Амр.

Опозиционери заявиха, че правителствените сили щурмуват столичното предградие Дераа и са започнали широкомащабна кампания в Деир Езор.

За първи път от началото на протестите в Сирия под обстрел са попаднали и руски журналисти. Това се е случило в Хомс, съобщават руски медии.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    3 0 Отговор
    10 френски командоси са се предали. Като са се позовали че са военнопленници а такива може да са ако е обявена война м/у двете страни. Щом няма обявена война това са ТЕРОРИСТИ. Защо "медиите" нищо не пишат за това? До кога ще пишете каквото ви кажат? Нямате собствено мнение? Или такава е БГ журналистика?
  • 2 ФЕН

    0 1 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ЕВРЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ???

    ДА ВИ КАЖАТ ИСТИНАТА....
    ТОЯ ДИКТАТОР БАШАР АСАД ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ....ИНАЧЕ ЕВРЕИТЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ПОВОДА ДА СЛОЖАТ РЪКА НА СИРИЯ И ИРАН И ВСИЧКИ ЩЕ ПАТИМ....