Last news in Fakti

27 Август, 2018 20:52 9 796 50

Турция между С-400 и F-35

  • турция-
  • f-35-
  • сащ

САЩ са оставили страната да решава

САЩ оповестиха единственото си условие за доставка на изтребители F-35 в Турция, съобщи NTV.

В момента американска делегация е на посещение в Анкара. САЩ настояват Турция да отмени поръчката за руски противоракетни системи С-400.

Американската делегация е оглавявана от Майкъл Р. Търнър, като има среща с турски представители, водени от Осман Ашкън Бак.

Конгресът на САЩ вече наложи ограничения около доставката на изтребителите от пето поколение F-35. От американската делегация вече са говорили за нуждата от отмяна на поръчката за С-400. От там са дали да се разбере, че това е и условие за цялостното подобрение на отношенията между двете страни.

Турската делегация е поискала властите в САЩ да ревизират отношението си към страната. От там искат и сътрудничество по кюрдския въпрос.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу турски официални лица през миналия месец. Турция търси подобрение на отношенията със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онур

    47 39 Отговор
    Турция за какви неща претендира! От случая с пастора, разбрах само едно, че никой не може да изнудва Турция, дори да е САЩ! Ай, Турция си изработва собствен изтребител от пето поколение и до 2023 год. ще се пусне в масово производство.

    Коментиран от #6, #10, #15

  • 2 Иван

    81 14 Отговор
    Докато Турция има претенции за 100 броя изтребители Ф-35 и C-400, ни в България ще купуваме втора - трета ръка бракувани изтребители.. боже.. боже..

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    21 42 Отговор
    С-400,със сигурност ще остане за сметка на руските пенсионери!

    Коментиран от #8, #42

  • 5 НКВД

    75 20 Отговор
    Самолети можеш да си купиш винаги от който си поискаш. С400 само Русия предлага така чееее.....
  • 6 Ферхан

    43 20 Отговор

    До коментар #1 от "Онур":

    Салам алейкум брат, така е, Турция също като КНДР на амерски шантаж не се поддава!

    Коментиран от #29

  • 7 Реалист

    26 50 Отговор
    Хайде сега ер-домуз от капалъ чарши да избира. Пазарлъка май с патока Доналд хич не му се получава. Дано поне спазари обещание да спрат да го бият като шкембе в дувар с долара. Че то не бяха далеч времената когато лирата се броеше с хиляди за 1 долар. Май вървят пак натам. А и балона наречен "турска икономика" може много лесно да се спука. Туркя НЯМА СОБСТВЕНИ СУРОВИНИ. Тя е ПРЕРАБОТВАЩА ИКОНОМИКА и не произвежда световно търсени промишлени продукти които да са нейна собственост. Освен джезвета и ибрици. Накрая ще избере самолетите, ще получи потупване по рамото и ще продължи да флиртува с татаро-монголите от рашка.

    Коментиран от #48

  • 8 112

    16 8 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Нерде Ямбол, нерде Стамбул
  • 9 Вили

    13 13 Отговор

    До коментар #3 от "колега редактор":

    Със сигурност в договора има клауза според която секретни данни за самолета не трябва да се дават на трета страна. Руски специалисти да ги тестват с с-400 няма да стане.
  • 10 Вили

    21 16 Отговор

    До коментар #1 от "Онур":

    Изгежда не можеш да прецениш, че Турция изнудва САЩ. Пасторът го държат две години без реални обвиненения като заложник. Надяват се да го разменят срещу Гюлен.
  • 11 Пенсионера

    27 15 Отговор
    За кво са им тези скъпи хвърчила които могат да бъдат свалени с една обикновенна ракета от 200 рубли ???
    По добре сами да си ги произвежат турците, и без това си имат много ф- 16 , но и си ги птоизвеждат сами

    Коментиран от #12, #22

  • 12 Реалист

    18 25 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионера":

    ти тея 200 рубли знаеш ли че са 3 долара или си още по курса от края на миналия век? Аре бегай у пенсионерския клуб да се лъжете един друг какви сте били като млади.
  • 13 Имам Байлди

    14 26 Отговор
    Турция няма пари нито за С-400 нито за Ф-35. Жалките турци прекарват трудни дни. Ако страната купи орежия вместо хляб, това ще бъде огромна хуманитарна катастрофа. Десетки хиляди гладни турци ще умрат идващата година.

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    24 14 Отговор

    До коментар #1 от "Онур":

    На всички е ясно, че не е пасторът основната причина за кризата между САЩ и Турция, а геополитика, ракети, атомна ценрала, кюрди, Сирия, Иран и много други интереси. И на всеки по-запознат му е ясно, че САЩ мога да сринат икономиката на Турция за няма и две години и без да си дават много зор. Така например, за 2 год. вдигане на митото само с 5% за автомобилите на Тойота, които се внясат в щатите ще нанесе загуби за японците в пъти по-големи, отколкото тези, ако си преместят завода им от Турция в друга страна. Да не говорим, че повече от 80% от продукцията на западните заводи в Турция се товари на кораби за Америка. В банковият сектор нещата стоят отчайващо по-зависими. Европа негодува срещу новите мита, но америка освен,че са най - силната икономика с най-голям БВП предлагат и най-добрия пазар за всички прозведени стоки по света с висока добавена стойност, затова и Европа няма категоричен отговор, само мърморене. От американския пазар са силно зависими, най-вече Китай, Корея и Япония, да не говорим за арабските страни с петрола им. Това, което наблюдаваме с Турция е игра на котка с мишка, брутална разправа чрез минимално влияние и див популизъм. Не опростявайте глуповато и националистически международните отношения, не са толкова елементарни, а понякога целите се планират с деситилетия. И Онур, Турция вече клекна, което е разбираемо и логично, само незнам САЩ докъде ще спрат, със сугурност не само до отмяна закупуването на ракетите..

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Мустафа

    26 8 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Как можа да събереш толкова глупости в един пост??

    НАЙ- ГОЛЕМИЯТ ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОР НА ТУРЦИЯ Е ГЕРМАНИЯ.
    ВТОРА Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.
  • 17 Синан

    28 25 Отговор

    До коментар #13 от "Имам Байлди":

    Горкият.. Пак бъркате Турция със България.. Точно вие нямате пари за Ф-16, че искате да купите самолети втора трета ръка 2 който тези самолети 2 нормалните държави са бракувани.. ама за вас българите ще са нови.. Турция е в топ 10 в света в резерв от злато, сега има повече от очакваното туристически бум както го описват, само руснаците са 5 милиона на почивка в Турция. За Турция недей бери грижа, тя ще се оправи все пак е 82+милионна държава, ама мисли за това, че нито армия имате, даже нямате 1/3 от икономиката на Турция, незнам за какво въобще я коментирате.. Гледай си твоя гладен народ, недей мисли за останалите.

    Коментиран от #32, #50

  • 18 кумбломат

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "Имам Байлди":

    нека умрем, оборудването е приоритет, славата на султана и страната е приоритет и ако някой умре от глад не е толкова важно, особено ако е кюрд гюленист алевит и т.н, защото там ще ... падне глад
  • 19 Онур

    32 12 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    За някой неща си прав, но недей забравя, че САЩ си отвориха много фронтове за икономически войни, раздават на всеки санкции, Русия, Иран, Китай, Турция, Северна Корея, ЕС, и все някога на тези държави санкционирани от САЩ ще им писне и ще се обадинят срещу Сащ, нали се сещаш, че не може целият свят да е крив и само Сащ да са прави на този свят.

    Коментиран от #25

  • 20 Имам Байлди

    19 21 Отговор
    Бедни, голи, болни, гладни, говорейки за величество, оборудване, история, плачейки със черни сълзи. Това ще бъдат турците от 2019 г. нататък. За съжаление но достойни за собствената си съдба.

    Коментиран от #21

  • 21 А ка пррр

    17 12 Отговор

    До коментар #20 от "Имам Байлди":

    да но ще имат аллах(и козите) хахаха гииииц гиц гиц xaxaxa !
  • 22 Голем смях

    26 17 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионера":

    Потурначе,всички основни части за Ф16 идват от САЩ.Двигатели,електроника,въоръжение,метали и сплави.Турчулята само завиват гайки и слагат уплатнения.Нещо като заводът на Гриша Ганчев за китайски автомобили.Турция винаги е била ..болния човек край Босфора.Сега пак я хвана болестта и ще е болна докато това изчадие Ердухан не пукне или не го сменят.Но явно Путин и резака ще са президенти докато се насират на бюрото или не пукнат.

    Коментиран от #34, #39

  • 23 Я виж

    25 8 Отговор
    Разликата е че Русия ще достави С400 а САЩ както винаги ще обещава но няма да дава самолетите.С години лъжат Турция за Пейтриът и за хеликоптери и други модерни оръжия.Сега Турция като се обърна към сигурен доставчик на ПРО янките рипнаха че не може.Е тук главната вина ако проследим хронологията за мерака на турците да имат ПРО е на САЩ,защото само обещаваха и се бъзикаха с Турция и тя взема че се съюзи с Русия.Внушението че тук турците са виновни не е верно според мен вината е на САЩ защото не можеш най големия си военен съюзник да го разиграваш като дете.
  • 24 Загор

    22 13 Отговор
    Подкрепям Ердо колкото и да ми е противен много добър политик е
  • 25 Някой

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Онур":

    Уважавам ти морала, но при парите няма такъв за съжаление. И как по-точно ще стане това обединение на страни с голям, но и не с толкова добра покупателна способност пазар. Изключение прави ЕС, но там са други зависимости. Китай, чиито стоки с най-голяма добавена стойност на 70% се изнясат за щатите, да не говорим,че фирмите които ги произвежда в голямата си част са американски.. Как ще ги накараш да сменят пазара и къде ще продават. По-скоро ще плащат малко по-големи заплати в Мексико и Южна америка, но ще си запазат пазара. Затова и е този тих китайски протест и желание за преговори. Япония с чук не можеш да я помръднеш, но и да си чул за санкции срещу нея? Няма и да чуеш. Ще чака големият бизнис 20г. по-богат пазар.. Глупости, до тогава ще е фалирал! Но това е само предястието, от другата страна имаш най-мощната икономика и банкова система, които са с почти безгранични възможности за влияние. Армията въобще не е слагам в играта! Ай помисли и кажи как и кой ще се обиденява! Порше и Ауди ли, които продават 40% в щатите. Това в долари не можеш и да сметнеш колко е. Както казах за съжаление в бизнес и политиката няма морал.
  • 26 аналитик

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Ей, ние,, СМЕ ГАРАНТ ЗА МИРА И МИРООПАЗВАНЕТО В РЕГИОНА,,, а не държавата България - Роскаъа го излая не веднъж, трябва да е вярно? И като ГАРАНТ, можем да гарантираме, че нашта армия миссионери, гарантирано ще прави каквото им кажат и от Банкя Бой и от НАТО Къмпани. Впрочем, да не обвиняваме НАТО, че има хиляди, хиляди крадливи и лъжливи КАЛИНКИ, на хранилка на държавата, а няма пари за 1 нов самолет от 29 г. насам - тия мародери на бюджето, юрофиундс и КонтраБейндс са запазена марла и от соца и досега. Ще вървят пеша летците и толкова, но Кърпуз Бой ще гори всеки ден гориво за да ходи да реже лленти на берберници и да рита топкажс Тигри и ма купони. Шапките са си виновни и никпй друг. Ако няха вдогнали 6-7 Мига с ракетите и обявили лов на Костовци, Гоцета, Филипцо и Банкянски либеници, сега и самолетоносач щяха да имат тия пехотинци. Казвам пехотинци, щото и самолети нямат вече от ЛАПАЧИТЕ КАЛИНКИ.

    Коментиран от #27

  • 27 Перник

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "аналитик":

    Отивай да учиш и след 2год. пробвай нов коментар в по-подходяща тема.
  • 28 Yavuz

    17 8 Отговор
    Турция още догодина ще получи първата пратка С-400, а за доставката на Ф-35 САЩ могат да откажат, но има сключен договор и много важни части на този изтребител се произвеждат в Турция. Израел е проявил желание да произвежда тези части и от тук става ясно кой точно има страх от С-400. САЩ не дават кодовете на Ф-35, а това никак не отърва турците и затова нямат голям мерак към този изтребител. Най вероятно ще купят СУ-35 без въоръжението и ще ги въоръжат сами,както го правят с Ф-16.

    Коментиран от #31

  • 29 СссереМ

    9 16 Отговор

    До коментар #6 от "Ферхан":

    Дано вземат с400,тях поне ги видяхме че за нищо не стават,виж ако вземат ф35 си е за притеснение.
  • 30 Съвет за турци

    13 11 Отговор
    За да разбирате какво се случва в Турция, икономиката й, отношенията й със Запада, какво ще се случи в бъдеще и т.н., ще слушате, внимателно, какво казва Ердоган, и ще вярвате точно в обратното. Днешен пример: "Те не атакуват мене, а турция и ислям" Превод: "Те имат цел само мене, а без мен всичко ще е ок". Успех!
  • 31 СссереМ

    14 16 Отговор

    До коментар #28 от "Yavuz":

    Кои точно части за ф35 се произвеждат в Турция,ибриците ли?

    Коментиран от #38, #46

  • 32 Груьо

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "Синан":

    Синанчо драги, само че от тези 82+ милиона около 20 милиона кюрди само чакат САЩ са им дарът зелена светлина и да създадат Кюрдистан. Ситуацията не е чак толкова розова.
    Иначе нямам нищо лично против турците.

    Коментиран от #37

  • 33 Батето

    11 3 Отговор
    Bсички са зависими един друг като синджира скъса ли се една звено от синджира повлича всички вързали се за него затова нямат интерес да клатят веса за да не изгубят далаверата.Цяла Европа и Америка бозата от Турция някой задал ли си е въпроса АКО ТЯ ГИ ОТБИЕкакво става нова световна криза .Какво ли не се произвежда в турция и със кораби се изнася по света и те си преписват че е произведено из европа и е 90€ и го е купил от Турция за 5$ кой изпуска такава далавера само глупаците но там горе глупаци няма но и пълно със далавераджий който плашат ако мине номера им затова и Ер Дога е решил да им намали далаверите стига са го тупали по рамото писна му и е вече неудобен за тях но той не се поддава на шантажи иска да остане нещо в Турция дават му прескъпи железа за да им работи на ангария (безплатно) а той сам може да си ги направи но ракети от този тип неможе да направи затова е при Руснаците една С400 може да порази 36 мишени едновременно ЩАТИТЕ няма да могат да го заплашват самолетът може да е невидим но изхърля топлинка и тази евтина ракета го намира и сваля тенеке за два милярда $ затова него съдете той иска да се отърве от изполвочите налетели се като пиявици и (кърлежи) по него но ще ду и трудно тези животинки морят жертвата си и се местят на следващата жертва
  • 34 Пенсионера

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Голем смях":

    Тези ракети не струват и три долара умнико, тези са подменени с по нови модели и са в излишък. С една дума са за утилизация. А ги иман в изобилие, анладънмъ чоджуум. Далеч си мнооого от реалността . За F 16 будала си мооооого и ти българче, да те светна малко. Туркиш произвежда съвместно с англичаните самолетни двигатели, какво ще кажеш ако сложа на форда си двигател от рол роис???? Аз само питам ??? Да си чул нещо за КЪМИКС ??? Произвеждат ги и тях съвместно , е по лиценз ама си ги произвеждат. Ей тези автобуси в българия са от Турция и BMC и Мерцедеси. Много коопераций имат европейски фирми в туркия.ЕВРОПА НЯМА СМЕТКА ОТ СРИВА НА ТЪРКИШ ЛИРАТА , И СЕГА ГЛЕДАЙ КАК ЩЕ ИМ ПОМАГАТ. ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА , АНЛАДЪНМЪ?
  • 35 444

    9 7 Отговор
    Турция това, турция онова, турция бла бла бла ....... Трима нови затворници пристигат в турски затвор. Какво направи, пазача попита първият. Казах шега за Ердоган. И ти, попита вторият. Чух шегата. И аз се засмях на шегата, каза третият ........ Лека нощ турция.
  • 36 Хаха

    11 5 Отговор
    Грингосите видяха, че с пастора не става жантажа. Защо си мислят, че с изтребителите ще стане?
  • 37 Слепи ли са курдите

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Груьо":

    САЩ отдавна им даде зелена светлина ама не пресичат. Дурдисали са се нещо. Що ли...
  • 38 Части от фюзелажа

    9 5 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Що питаш, смяташ да ги "произвеждаш" ти ли?
  • 39 Така беше до 2008г.

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Голем смях":

    От тогава всичко по ф16, пак казвам, всичко по него се прави в Турция.

    Коментиран от #45

  • 40 Пенчо

    4 5 Отговор
    Спрете с необмислените коментари. Всеки на всекиго може да се противопостави когато има голяма и боеспособна армия обезпечена със съответния брой военни машини и оборудване. Ако добавим удовлетворения електорат и ядрено-военен потенциал само гледайте какво става... Нищо не става, стопляте ли?
  • 41 Бай Реджеп изтребители

    10 5 Отговор
    Си произвежда и сега. Няма надеждна пво затова ми се струва, че американците с бай Дончо пак ще духнат супата. Може да сринат лирата още, но турците са свикнали на това. Имат икономика и работят здраво само, че американците никога повече няма да си върнат контрола в региона което ще наложи корекции в политиката на доста турски съседи.

    Коментиран от #44

  • 42 Kcaniba

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    ренсионираният трол все чужди сметки визира...
    тролак, гуруту ви е в ада веке, трай уа
  • 43 Загор

    7 4 Отговор
    Подкрепям Путин и Ердо
  • 44 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Реджеп изтребители":

    Така е аркадаш. Турция има много силна икономика и изнася много. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, гьозлемета, джапанки и чорапи Пумъ по 0.50 ст чифта. Обличаме цяла Северна Европа и половин Китай.
  • 45 Д'мин

    6 3 Отговор

    До коментар #39 от "Така беше до 2008г.":

    В турция вече не се произвежда Ф16. Тази година от халетата на TAI излезе последния Ф16-308 бройка, блок 50. 270 бяха за ТВС останалите за Египет. Сега завода ще се занимава с обслужването на машините-ремонт.
  • 46 касапина

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Ибриците ,те са с модерни кенефи, и турските самолети 5-то поколение които ще стартират с ластиците от шалварите на 200 кадъни, ще имат това нововъведение ,които ще пуснат за износ през близката 20203г, основни клиенти се предполага ще са сунити от арабския свят,
  • 47 хи хи хи

    1 3 Отговор
    Че накрая без нищо,също като нас!!Три пъти-''ХИ''
  • 48 koпа

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Ти остави турската икономика кажи ни нещо за българската има ли я въобще ,кажи ни какво се произвежда в България че и ние който незнаем да се радваме за процъвтяващата икономика на България.
  • 49 Доктор Менгеле

    5 5 Отговор
    Вие май не разбирате, че турците са генетично тъпа нация. Турчин никога нищо не е измислял или създавал, турчинът само е рушал... Затова и произвеждат само продукти по лиценз от западни фирми.
  • 50 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Синан":

    Брей...ти много ги разбираш нещата или поне си мислиш че ги разбираш,Синан ли си какъв си не те знам..! Много ти е удобно да пишеш в 3-то лице единствено число, хем се делиш на не българин пък като гледам добре са те учили на български да четеш и пишеш. Може би за да плюеш сега България,а.? Като толкова много си о ичаш Турция що не си там,а.? Що не живееш там,да усетиш истинския живот на турците,ами си избягал и от там и благодарение на кое...? Ами на българския си паспорт предполагам,нали умнико..! Такива „професорчета” като теб дето изговарят хиляди думи и накрая човек го заболява главата само от брътвежи глупави....ги знаем.Утайка сте ...ей това представлявате. Всеки българин който търси препитание навън за сем.си и който обича родината си,а не държавата... е 100 пъти по-достоен за уважение от такива като теб..!
Новини по държави: