Last news in Fakti

4 Март, 2012 10:26 1 626 2

Путин се завърна в Кремъл (обновена)

  • русия-
  • избори-
  • путин

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с 61,82% от гласовете. Това сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) при обработени над 14% от избирателните протоколи, предаде РИА Новости.

На второ място е лидерът на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов със 17,82% от гласовете. Трети е Владимир Жириновски с 8%, следван от милиардера Михаил Прохоров със 7,57%. Последен е Сергей Миронов с 3,67% от гласовете.

Изборите се провеждат без особени нарушения на обществения ред, съобщи Министерството на вътрешните работи на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС. За сигурността по време на вота отговарят 380 хил. полицейски служители.

Междувременно Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) съобщи, че е регистрирала в Москва повече от 40 нарушения за четири часа на хода на гласуването. По данни на партията, е забелязана незаконна агитация за един от кандидат-президентите, опити за пускане на фалшиви бюлетини.

Путин и съпругата му Людмила гласуваха в избирателен участък в руската Академия на науките в Москва. Кандидат-президентът гласува в този участък, разположен в югозападната част на руската столица, от 1999 г. Освен това, именно тук обичайно гласува бившият президент на СССР Михаил Горбачов, бившият министър на финансите Алексей Кудрин, председателят на „Роснано” Анатолий Чубайс, председателят на Върховия съд Вячеслав Лебедев.

Своя глас пусна и настоящият президент на Русия Дмитрий Медведев и неговата съпруга Светлана, които гласуваха в избирателен участък в училище в Москва. Президентът заедно с първата дама пристигна в избирателния участък около 11 ч. местно време. Участъкът, в който е гласувала президентската двойка, е оборудван с автоматичен апарат за обработване на бюлетините.

Властите монтираха уеб камери в близо 90 000 избирателни секции, в опит да демонстрират прозрачност. Независимите наблюдатели на вота обаче смятат, че целта на Москва е била да сведе до минимум обвиненията за измами по време на предизборната кампания заради мащабните протести.

Демонстрациите досега се ограничаваха до големите градове и според властите това е доказателство, че кампанията срещу Путин се подкрепя от малцинство. Но Москва изигра ключова роля в последните политически събития и по тази причина полицията извика допълнителни 6300 служители от околните региони, за да се увери, че шестващите няма да навлязат на "Червения площад". "Ще отговаряме на провокациите с пълната сила, позволена ни от закона", обеща директорът на столичната полиция Владимир Колоколцев.

Въпреки напрегнатата обстановка, Путин вчера сподели, че се чувства "много щастлив от създалата се ситуация". "Мисля, че това е много добър опит за Русия", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 s.o.s

    0 0 Отговор
    Трагедия.....
  • 2 Пламен

    0 0 Отговор
    Трагедия за Сащ.